Kultura
1681 prikaza

Ukleti mjuzikl za Severinu radi se već sedam godina

"Naša bila štorija" u kojoj Severina ima glavnu ulogu zaživjet će na ljeto, iako se još ne zna tko će režirati predstavu niti kad će libreto biti gotov

Sve pjesme “Naše bile štorije” su završene. Sad je naglasak na dramaturgiji, scenografiji, kostimografiji, koreografiji i svemu što spada u postavljanje predstave - kaže Goran Karan (51).

S Nenadom Ninčevićem mjuzikl priprema već sedam godina i napokon mu se nazire kraj. Naveliko rade na pripremi i scenariju spota Severinine solo pjesme “Ispovid”. Do kraja siječnja Scardona će objaviti i CD sa 17 pjesama mjuzikla “Naša bila štorija”.

- Koliko god je iznenadila interpretacijom dueta ‘Sta je svit’, toliko će dodatno oboriti s nogu dušom i vokalom u ‘Ispovidi’ - kaže Nenad Ninčević (54).

Severinine iskrene emocije hvali i Goran Karan. - Snimanje ‘Ispovidi’ i ‘Sta je svit’ bili su najemotivniji trenuci u studiju. Te su pjesme posebno emotivne i pjevač treba ući duboko u svoje srce, iznijeti i izložiti najranjivije dijelove svoje osobnosti - kaže Karan. Ne skriva da je bilo suza, i pred mikrofonom, za miks pultom, posvuda.

Njihove su melodije čarobne, kao Tijardović

- Tijekom snimanja spota za pjesmu ‘Šta je svit’ redatelj Darko Drinovac je i Severinu i mene doveo do toga da se posve pustimo emocijama. I Tedi Spalato je emotivno reagirao kad je snimao pjesmu ‘Nisam oženija koju san jubija’. Vrlo osobno i divno, njegova izvedba je najveći kompliment koji je dao Ninčeviću i meni kao autorima - kaže Karan.

Severina i Goran Karan | Author: Anto Magzan (PIXSELL) Anto Magzan (PIXSELL)

Ni Severina nije štedjela na komplimentima. - Karan i Ninčević napravili su prelijepe pjesme s još ljepšim tekstovima. Čarobne melodije, poput Tijardovićevih – rekla je Severina. Premijeri se nadaju početkom ljeta 2016.

Redatelja još nemaju, ali ni Karana ni Ninčevića to ne brine.

- Nije isto režirati kazališnu dramu, film ili dokumentarac. Redatelj ‘Naše bile štorije’ uz svoj posao mora dobro poznavati i razumijeti osebujni splitski mentalitet i humor. Zadatak je složen a izbor nije lagan. Razgovaramo s ljudima za koje mislimo da će na pravi način razumjeti djelo i postaviti ga s ljubavlju - kaže Karan.

Ninčević dodaje da prije toga treba i završiti libreto. Stvaranje mjuzikla pamti i po suzama kojih je, ne skriva, bilo puno.

- Osim Severine i Tedija, suzu su pustili i drugi glazbenici. Nikša Bratoš plakao je na Severininu izvedbu, a producent Branko Paić kad je plaćao snimke i spot - kaže Ninčević.

Radnja mjuzikla smještena je u sedamdesete godine i pjeva o mladima iz dvije obitelji koje su ostale u zavadi nakon Drugog svjetskog rata. Priča o ljubavi Ane (Severina) i Duje, nogometaša Hajduka (Goran Karan) protkana je nizom peripetija, u kojima je i Anin pokušaj samoubojstva zbog neuzvraćene ljubavi, no ipak će imati sretan kraj. Kostime radi Matija Vuica a još se ne zna koliko će ih uopće biti.

- Eh, kostimi, kostimi. S obzirom da su tu na svom terenu prvenstveno naše dame Severina, Danijela Martinović, Arijana Čulina i Snježana Šiškov Sinovčić, mogao bi ih biti dobar broj, pa vjerujem da ćemo uskoro otvoriti modnu liniju a potom i robnu kuću ‘Naša bila štorija’ - našalio se Karan.

Ninčević Matije kreacije smatra maštovitima no ima rješenje kako joj olakšati posao.

- Da je moja mama živa, iz nekog bi ormara izvukla stare stvari i pola bi problema bilo riješeno - šali se.

Pehovi koji su uredali u sedam godina nastajanja nisu ih obeshrabrili.

- Vrijeme koje smo uložili nije bačeno u vjetar. Kroz to razdoblje je valjalo uskladiti mali milijun stvari. Skladanje, usklađivanje pojedinačnih obaveza, snimanja, aranžmani, miksevi... a u sedam godina i život pođe svojim putem. Tako je pokojni Vinko Coce bio dio Ninčevićeve i moje glazbene vizije za Štoriju, ali ga je bolest zaustavila. Vjerujem da postoji razlog svemu, pa i kad mi nije razumljiv i očit. Svemu dobrom treba vremena, pa sam ove naše odgode shvatio kao priliku da još jednom čujemo, osjetimo, prepravimo i dotjeramo djelo - kaže Karan koji je kroz “Našu bilu štoriju” naučio da strpljenje i ustrajnost ljubav čine dugovječnom.

Severina je tijekom stvaranja mjuzikla dva puta ozlijedila nogu. Problema je imao i producent projekta Nenad Šiškov. Njemu je iznenada obolio otac, pa je cijeli projekt bio na čekanju osam mjeseci. Coce je preminuo u 59. godini, a njegov lik utjelovit će tenor splitskog HNK Stefan Kokoškov. Mjuzikl za kojeg je Ninčević živio sedam godina njegovi otac i majka nisu dočekali.

Vinko Coce | Author: Marko Jurinec (PIXSELL) Marko Jurinec (PIXSELL)

- Coce je i dalje s nama, gleda s nekog oblaka i sigurno komentira “Vidi ovih, samo snimadu i trčedu okolo, a žlicu i marendu niko ne spominje, jadna in majka” - sjetno će skladatelj koji intenzivno razmišlja da napiše knjigu o druženju i radu s trogirskim slavujem, ili možda još jednu predstavu sa svim njihovim zgodama i nezgodama.

- Nedostaje mi njegov glas, veliki je on bio tenor, u svakom pogledu - kaže. I Karan se raznježi na spomen velikog pjevača.

- Kada ćemo gostovati u Trogiru, predstavu ćemo od sveg srca posvetiti njemu - kaže Karan koji itekako ima iskustva s mjuziklima. Početkom 80-ih pjevao je glavnu ulogu u mjuziklu “Sarajevski krug”. Krajem devedesetih pjevao je u Beču u “Theater an der Wien i Ronacher Theateru” u mjuziklu “Rock it”, što smatra krunom svoje musical karijere.

- Bilo je sjajno, jer Beč ima veliku tradiciju a odgovornost pjevanja glavnih uloga na tim pozornicama je bila ogromna. Ali, Split je Split... Ima svjetska mjerila i jako dobro zna što je talent, sustavni rad, pošten odnos spram publike. Tek kada su sva ta tri segmenta visoko, pustit će te u srce - kaže pjevač kojemu je i pokojni Zdenko Runjić namijenio naslovnu ulogu u nikad izvedenom hrvatskom mjuziklu “Grgur”.

Ninčević pak, iako iza sebe ima više od 2.000 hitova, smatra da songove za “Našu bilu štoriju” ne bi mogao ponoviti.

- Da me sad netko vrati na početak ne bih ni znao ni mogao opet takvo što napisati. Zvuči mi i lijepo i nestvarno, drugačije od svega. Takvi su otprilike i komentari na duet, a nema ni jedne pjesme koja pada ispod te razine. Neka malo romantike, ja sam taj koji plače na tužne filmove i moj potok je Venecija. Ako netko mjuzikl ne vidi tako, puno gubi - raznježio se Ninčević.

Sa snimanja spota "Šta je svit"; Giuliano, Goran Karan, Severina i Nenad Ninčević | Author: Miranda Čikotić/ PIXSELL Miranda Čikotić/ PIXSELL

Skladanja i pisanja songova za “Našu bilu štoriju” nije se, kaže, uhvatio jer mu je dosadilo pisati hitove. Glazba mu je dala sve, realizirala ga, zagrlila, počastila.

- Nemam pravo razmišljati da li mi se nešto da ili ne da. Glazba posjeduje mene, ne ja nju. Radostan sam svaki put kad uspijem bez obzira o kojem žanru govorimo - kaže Ninčević.

Od početka suradnje imali su na umu i srcu ljude koji su pjevali i snimili pjesme. Uz Severinu i Karana pjevat će Tedi Spalato, Danijela Martinović, Giuliano, Arijana Čulina i Snježana Šiškov Sinovčić.

- Ti su nam ljudi dali svoje vrijeme i trud i učinili nam veliku ljubav. Svi su napravili i više od onoga što smo tražili - kaže Karan.

Još ne razmišljaju gdje će sve njihov mjuzikl gostovati, koje zemlje obići.

- Čak ni o lokaciji praizvedbe ne razmišljamo. Važno je samo da se ljudima predstava svidi, da obiđe svijet i ponese poruku mira i ljubavi. Siguran sam da ćemo u tome uspjeti. Kako kaže stih iz Štor’je “Sve ča ljubav složi nije grij...” - završava Ninčević.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.