Kultura
279 prikaza

Umjetnost, druženje i glazba - to je Art Fair 'Nesvrstani'

1/7
Jurica Galoić/PIXSELL
Osnovan je 2018. i ubrzo je nadmašio klasični model komercijalnog sajma umjetnina i prerastao u platformu koja prezentira te povezuje suvremene autore i umjetničke organizacije

Umjetnost, druženje i glazba - to je Art Fair "Nesvrstani", koji se pod geslom "Svrstajte se u nesvrstane" održava šesti put u Laubi - Kući za ljude i umjetnost, gdje se od 1. do 4. lipnja promoviraju recentni radovi suvremenih umjetnika. Na festivalu sudjeluje 18 mladih i talentiranih umjetnika i 14 pomno odabranih galerija iz Hrvatske, Austrije, Slovenije i Bosne i Hercegovine, koje izlažu djela nekih od ponajboljih suvremenih slikara i kipara, od Ivana Kožarića, Aleksandra Srneca i Borisa Bućana pa do Vlade Marteka, Bojana Šumonje i Vlaste Delimar. Osim prezentacije umjetničke produkcije, organizatori su pripremili i popratni glazbeni program u kojem nastupaju bendovi Kensington Lima, The Siids i DJ Grumen. Također, tu su i paneli, poput aktualne i intrigantne rasprave o utjecaju umjetne inteligencije na razvoj umjetnosti i kreativnih industrija.

 | Author: Jurica Galoić/PIXSELL Jurica Galoić/PIXSELL

Art Fair "Nesvrstani" osnovan je 2018. godine kao izložbeno-prodajni sajam, ali ubrzo je nadmašio klasični model komercijalnog sajma umjetnina i prerastao u platformu koja prezentira i promiče te povezuje suvremene autore i umjetničke organizacije, kao i street art umjetnike s tržištem umjetnina. Jedna od ideja sajma je da se takvom manifestacijom pridonese većoj valorizaciji suvremenih umjetnika i stvaranju nove generacije kolekcionara u regiji Istočne Europe. Također, sajmom se nastoji demokratizirati umjetnost, odnosno pronaći vrhunske umjetnine mlađih umjetnika, koje tako ne bi bile dostupne samo iskusnim kolekcionarima, nego i ljubiteljima umjetnosti koji žele nabaviti unikatno umjetničko djelo po pristupačnoj cijeni. Tako je Art Fair "Nesvrstani" postao neizostavan događaj za sve ljubitelje umjetnosti i one koji traže kvalitetna umjetnička djela za svoje kućne zbirke, jer na jednome mjestu predstavlja najnovije radove najboljih i najvažnijih hrvatskih umjetnika.

 | Author: Jurica Galoić/PIXSELL Jurica Galoić/PIXSELL

Na ovogodišnjem Art Fairu "Nesvrstani" prvi put se predstavljaju galerije Holon.art iz Austrije, zatim kuratorski program "Contemporary Bosnia" Galerije suvremene umjetnosti Brodac iz Sarajeva i Kolekcionart iz Zagreba. Holon.art nastoji promicati umjetnost i umjetničko obrazovanje, a u Zagrebu izlažu radove osnivačica Biance Kiso i Danijele Bagarić, koja je rođena u Bugojnu, a živi u Linzu, te Petre Grozaj, Johannesa Steiningera i Christiana Murzeka. Deviza sarajevske Galerije Brodac glasi: "Želimo služiti zajednici u ime zajedničkog dobra svih nas". U Laubu dolaze s djelima aktivistički orijentirane umjetnice s berlinskom adresom Saše Tatić, zatim Bojana Stojčića i Kemila Bektešija. Kolekcionart je veliko osvježenje na hrvatskoj likovnoj sceni: to je prva digitalna art platforma u Hrvatskoj koja predstavlja mlade umjetnike domaćoj i inozemnoj publici. Osnovala su je četiri prijatelja - Nik Kolveshi Radlović, Toma Trbuljak, Filip Mojzeš i Bartol Fabijanić, koji se zalažu za dostupnost umjetničkih radova u cijeloj Hrvatskoj. U odabiru autora vidljiv je njihov odmak od elitizma i nastojanje da umjetnost približe široj publici. Za Laubu su odabrali, između ostalih, djela izvrsne dizajnerice Klasje Habjan i originalne skulptorice Lorene Almaši, čiji visoki, iskrivljeni oblici artikuliraju prijetnje našeg vremena.

 | Author: Jurica Galoić/PIXSELL Jurica Galoić/PIXSELL

Također, Lauba - Kuća za umjetnost i ljude predstavlja svoje autore, kao što su kipar svjetskog glasa Ivan Kožarić, međunarodno priznati vizualni umjetnik Igor Eškinja, koji se na posljednjoj izložbi u Laubi "obračunavao" s odnosima galerije, publike i umjetničkog djela, zatim Marko Tadić, Kristijan Kožul i drugi. Osim njih, u programu Art Faira "Nesvrstani" sudjeluju i druge galerije, poput austrijske AAC International, koja zastupa hrvatske umjetnike na suvremenom europskom tržištu umjetnina. To su, između ostalih, Aleksandar Bezinović, Tomislav Buntak i Fedor Fischer, za koga je "slikarstvo stvaranje senzacija, istovremeno grubih i skladnih, poput prodornih i hrapavih blues akorda koje svira". Ljubljanska Galerija Y, poznata po promoviranju umjetnika ekoloških aktivista, dolazi s radovima slovenskog umjetnika, ilustratora i grafičara te kolumnista i pripovjedača Arjana Pregla. Gostuje i koprivnička Galerija S, čiji je program okrenut grafikama od 60-ih godina 20. stoljeća do danas, a u Laubu dolazi s postavom izvrsnih suvremenih umjetnika, od Vlaste Delimar, Borisa Demura i Vlade Marteka pa do Gordane Bakić.

 | Author: Jurica Galoić/PIXSELL Jurica Galoić/PIXSELL

U Laubu dolazi i Galerija Poola iz Pule, koju su osnovali Bojan Šumonja, slikar impresivnih ulja velikih formata, i majstor svjetla Dean Skira s idejom da na interaktivan način pristupaju galerijskoj praksi tzv. Artist run galleryes te da pozicioniraju Pulu na mapi europskih i svjetskih kulturnih destinacija. Dosad su predstavili više od 50 umjetnika koji se bave suvremenim i tradicionalnim umjetničkim praksama te performansima, videom, fotografijom, zvukom i istraživanjima. A na sajmu prezentiraju, između ostalih, jednog od najintrigantnijih kipara mlađe generacije, Ivana Fijolića, koji je oduševio javnost nizom suvremenih superjunaka, kao što je skulptura "Tri kralja", u kojoj se referirao na tri kralja pop kulture - Sylvestera Stallonea kao Ramba, Arnolda Schwarzeneggera i Elvisa Presleya. Realizirao je i Supermana te instalaciju "Yo", gdje je odao počast slavnoj Augustinčićevoj skulpturi Tita u Kumrovcu, interveniravši tako da je Titovu glavu zamijenio onom Jovanke Broz. Svoje autore predstavit će i čuvene Galerija Beck i Galerija Kranjčar iz Zagreba, zatim Atelier Žitnjak iz Zagreba, Zen Contemporary Art Gallery, Galerija Barijera te mariborska Galerija Kibla s radovima Marka Jakšea i Staša Kleindiensta.

 | Author: Jurica Galoić/PIXSELL Jurica Galoić/PIXSELL

U kategoriji suvremenih samostalnih izlagača posjetitelji mogu upoznati radove mladih i perspektivnih umjetnika, poput grafičarke i ilustratorice Agate Lučić, zatim ekspresionističke slikarice Jelene Martinović, predstavnika eksperimentalnog i gama dizajna Nenada Jalšovca, kiparice Mateje Šiprak, autora konceptualne maske inspirirane korona virusom Nikole Grabovca, fotoumjetnica Darije Šesto i Darije Jelinčić, Jelene Sokić, Maje Bachler, Gabrijele Perak i drugih.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.