Kultura
40 prikaza

Umro Ismail Kadare

Bio je najpoznatiji albanski pisac i njegovi radovi objavljeni su na 45 jezika. Dobitnik je Međunarodne nagrade Man Booker 2005., Nagrade princa od Asturije 2009. i Nagrade Jeruzalema 2015.

Ismail Kadare, poznati albanski pisac i dramatičar koji se protivio dugogodišnjoj vladavini pokojnog komunističkog diktatora Envera Hoxhe, umro je u bolnici u Tirani u dobi od 88 godina pošto je pretrpio srčani udar, rekao je u ponedjeljak njegov urednik za mjesnu televiziju.

Kadare se proslavio 1963. romanom "General mrtve vojske" koji je osvojio kritičare širom svijeta. Premijer Edi Rama odao mu je počast na Facebooku, ocijenivši da je bio "spomenik albanske kulture".

 | Author:

Kadare, koji je živio u Albaniji i Francuskoj, bio je najpoznatiji albanski pisac i njegovi radovi objavljeni su na 45 jezika. Pisao je i pjesme, eseje i scenarije.  Dobitnik je mnogobrojnih međunarodnih nagrada, uključujući Međunarodnu nagradu Man Booker 2005., Nagradu princa od Asturije 2009. i Nagradu Jeruzalema 2015. 

Rođen u gradu Gjirokasteru 1936. u tadašnjoj Kraljevini Albaniji, bio je sin zaposlenika pošte i domaćice.

Nakon Drugog svjetskog rata diplomirao je jezike i književnost na Sveučilištu u Tirani. 

Bio je oženjen spisateljicom Helenom Kadare s kojom ima dvije kćeri.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.