Kultura
7709 prikaza

Željeli je i Clapton i Harrison: Tko je fatalna Layla?

Pattie Boyd je najprije bila u braku s Harrisonom, pa Claptonom
1/12
YouTube screenshot
Pattie Boyd je najprije bila u braku sa slavnim Beatlesom, a onda se udala za Erica Claptona

Tijekom zlatne ere rock'n'rolla bila je muza koja je inspirirala dvojicu eminentnih glazbenih ikona.

Jedan od njih pjevao joj je 'Something in the way she moves/Attracts me like no other lover', a drugi 'Layla, you've got me on my knees/Layla, I'm begging darling please', moleći ju za ljubav.

Kako da se čovjek odluči između Georgea Harrisona, nezaboravnog Beatlesa i Erica Claptona, slavne gitarističke legende? 

Ludo zaljubljeni George Harrison, Pattie Boyd i desno Ringo Starr | Author: YouTube screenshot YouTube screenshot

Pa, Pattie Boyd bila je žena koja je bila primorana donijeti odluku između njih dvojice.

Hoćeš se udati za mene?

Patricia Anne 'Pattie' Boyd rođena je 17. ožujka 1944. u Somersetu u Engleskoj. Tijekom 60-ih obitelj se preselila u London, gdje je ubrzo postala model. Najprije dobila posao u reklami za šampone u salonu Elizabeth Arden, no kad je klijent iz modne industrije spazio njezinu ljepotu, počela je njezina karijera manekenke. 

Bila je na naslovnicama Voguea | Author: YouTube screenshot YouTube screenshot

Radila je u Londonu, New Yorku i Parizu, uz bok najpoznatijim kolegicama. Pojavila se i na naslovnici talijanskog i engleskog Voguea, kao i u nekoliko reklama. Godine 1973. nosila je i haljinu Ossie Clark

Prijelomna godina u njezinom životu bila je 1964. kad su ju pozvali na set filma o Beatlesima - 'A Hard Day's Night'. Tu je upoznala Georgea Harrisona. Pattie mu se odmah svidjela, a ona je za njega kasnije rekla da je bio nevjerojatno zgodan, ali jako sramežljiv.

Bračna sreća počela se topiti krajem 60-ih | Author: YouTube screenshot YouTube screenshot

Iako je Pattie svojom pojavom Harrisona 'izbacila iz cipela', ali na putu njihove sreće stajala je jedna prepreka. U to vrijeme Boyd je bila u vezi s fotografom Ericom Swayneom i zbog toga je odbila Georgea. Prema njezinim riječima, Harrison joj je prišao i pitao ju:

-Hoćeš li se udati za mene? Ako se već nećeš udati, hoćeš li večeras barem sa mnom otići na večeru?.

Bračna sreća s Harrisonom

Nekoliko dana kasnije, prekinula je vezu sa Swayneom i izašla je s Harrisonom, a romansa je završila njihovim vjenčanjem 21. siječnja 1966. godine, na kojem je Harrisonov kum bio Paul McCartney.

Brak se počeo raspadati zbog Harrisonovih afera | Author: YouTube screenshot YouTube screenshot

Harrisonova ljubav prema Pattie inspirirala ga je da napiše jednu od najboljih pjesama Beatlesa - 'Something'.

Ipak, nekoliko godina kasnije njihov se brak počeo raspadati zbog velikih količina droge i alkohola, kao i zbog brojnih afera. Tijekom tog perioda Harrison je postao blizak prijatelj s Ericom Claptonom, kojem je pisao glazbu i s njim nastupao.

Harrison i Clapton bili su prijatelji i suradnici i obojica zaljubljeni u Pattie | Author: YouTube screenshot YouTube screenshot

Jedan dan Pattie je dobila ljubavno pismo od nekog tko se potpisao samo s 'E'. Bila je uvjerena da ima tajnog obožavatelja, sve dok joj jednu večer, na partiju u kući Claptonovog menadžera, nije prišao Eric, kojeg je do tad smatrala prijateljem, i pitao ju je li dobila njegovo pismo?

Claptonu se sviđa prijateljeva žena

Boyd je ostala u šoku, ali je zadrhtala. Nije od Harrisona mogla sakriti melodramu koja se upravo odvijala pred njegovim očima i koji je odmah vidio što se događa. Kad su ju pitali s kim će večeras nakon partyja ići kući, odlučila se ipak za svog muža. Mnogo godina kasnije se prisjetila:

Alkoholi i droge uništili su Pattien brak i s Harrisonom i s Claptonom | Author: YouTube screenshot YouTube screenshot

- Držala sam se braka dragovoljno, ali sam u tom periodu bila povrijeđena.

Tek 1974. godine Boyd se odlučila za život s Claptonom i udala se za njega, ali je period zaljubljenosti i slatkog zanosa ubrzo prošao, čim se par suočio s prvim bračnim problemima.

U braku s Ericom Claptonom Pattie Boyd je provela osam godina | Author: YouTube screenshot YouTube screenshot

Redovno drogiranje i alkoholiziranje, kao i Claptonovi brojni ljubavni izleti natjerali su Boyd da ga napusti 1987. godine i da se od njega razvede dvije godine kasnije.

Kad su ju pitali tko joj je od njih dvojice bio veća ljubav, Boyd je rekla:
- To je teško pitanje, ali rekla bih Harrison. On će uvijek ostati u mom srcu. 

Boyd je 2007. objavila i biografiju 'Wonderful Tonight':George Harrison, Eric Clapton and me'. Nakon intenzivnih odnosa i preokreta u njezinim vezama s dvojicom slavnih glazbenika, odlučila je da se neće vratiti ni jednom od njih. Udala se treći put 2015. godine za vlasnika građevinskog investitora Roda Westona, kojeg je poznavala dugi niz godina. 

- Uskoro bi proslaviti srebrni pir, pa smo odlučili to proslaviti zajedno, našalio se njezin treći suprug. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.