Kultura
160 prikaza

Zzzzzz! Pazi da te ne ubode: Kako je Tomašević na čas odlutao u svijet mega-kukaca

1/10
Sanjin Strukić/PIXSELL
Otvorena je izložba iz muzejskog fundusa "Hrvatska prirodoslovna baština – Kukci“. Oko 31,6 milijuna eura bila je teška obnova Hrvatskog prirodoslovnog muzeja u Zagrebu

Divovske pčele, ose, hruštovi... Ili zubalo velikog bijelog morskog psa. Sve to građani će od rujna moći vidjeti na impresivnoj izložbi o kukcima u Hrvatskome prirodoslovnome muzeju, koji je napokon obnovljen. 

Gradonačelnik Tomislav Tomašević je ovih dana najavio kako je zajam od 207 milijuna eura grad Zagreb uzeo i kreće u kapitalne projekte poput Paromlina i izgradnje bazena u Španskom te najavio gradnju tri nova mosta u Zagrebu. Danas se pak pojavio - među divovskim kukcima!  Grad Zagreb je, naime, za projekt obnove Hrvatskog prirodoslovnog muzeja izdvojio oko 7,3 milijuna eura.

Završen je nakon više od tri godine intenzivnih radova i investicije od 31.6 milijuna eura projekt potpune obnove i dogradnje, a očekuje se da će se za građane otvoriti krajem rujna, najavljeno je u četvrtak na konferenciji za novinare.

Kroz projekte "Čuvar baštine kao katalizator razvoja, istraživanja i učenja – novi Hrvatski prirodoslovni muzej" i "Provedba mjera zaštite zgrade i muzejske građe Hrvatskog prirodoslovnog muzeja" napravljena je potpuna rekonstrukcija, konstruktivna obnova i dogradnja zaštićenog spomenika kulture Palače Amadeo, gdje je Muzej smješten.

Ravnateljica Muzeja Tatjana Vlahović rekla je da su ta dva projekta imala jedan cilj, Hrvatski prirodoslovni muzej, a željeli su obnoviti, dograditi i očuvati Palaču i povećati njenu vrijednost. "Novim postavom, multimedijalnim prostorima, laboratorijima, suvenirnicom i kafeterijom povećat će se broj posjetitelja i doprinijeti razvoju kulturnog turizma u Zagrebu", dodala je.

 | Author: Sanjin Strukic/PIXSELL Sanjin Strukic/PIXSELL

Po njezinim riječima, projekt još nije u potpunosti zaživio i ne može biti otvoren posjetiteljima, a nedostaje još nekoliko stepenica, poput 12 novih radnih mjesta. "Prije nego što smo započeli obnovu imali smo oko 860 četvornih metara, danas imamo oko 3600 četvornih metara, što je znatna razlika", napomenula je, dodavši da je sada zgrada zaštićena i od potresa do 6,5 magnitude.

Predstavljajući novi stalni postav muzejska savjetnica Iva Mihoci rekla je da će im sada na raspolaganju biti natkriveni atrij za razna kulturna, znanstvena, medijska, urbana događanja i za prezentaciju velikih eksponata, drugi prostor nadograđeni je aneks za izložbe, a u trećem, podrumskom počinje novi stalni postav.

Stalni postav obogaćen multimedijskim rješenjima i interaktivnim sadržajima posjetiteljima će interpretirati muzejski fundus i približiti im raznolikost živog i neživog svijeta, odgovara na pitanje što je život i prati kontinuiranu promjenu, napomenula je.

 | Author: Sanjin Strukić (PIXSELL) Sanjin Strukić (PIXSELL)

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek rekla je kako je HPM bio jedan od posebno kompleksnih projekata za koji je u kratkom vremenu trebalo puno brze komunikacije i hrabrih odluka. "S nestrpljenjem očekujemo da otvori svoja vrata i ponovno postane nezaobilazno mjesto kulture. Kad sve to završi, ostavit ćemo nasljeđe onima koji dolaze jer smo riješili i infrastrukturne probleme koji nisu bili rješavani desetljećima", istaknula je.

Ministar regionalnoga razvoja i fondova EU  Šime Erlić rekao je kako je bilo puno izazova u realizaciji tih projekata, no ovdje se pokazala velika snaga, volja i stručnost.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević istaknuo je da je riječ o jednom od najvećih kapitalnih projekata u kulturi, ne samo za Grad nego i cijelu Hrvatsku, a bit će jedna od najzanimljivijih ustanova u  Zagrebu.

Projekt su pozdravili i Dragan Jelić, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije te Domagoj Orlić, državni tajnik Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Nakon konferencije, u okviru koje je priređen i glazbeni program, otvorena je izložba iz muzejskog fundusa "Hrvatska prirodoslovna baština – Kukci“, koja predstavlja mogućnosti novog prostora.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.