Life
2024 prikaza

10 godina ubojstava i napada kiselinom na odvjetnike

Beogradski odvjetnik Dragoslav Ognjanović
PAUL VREEKER/REUTERS/PIXSELL
U Srbiji je u zadnjih deset godina čak pedeset odvjetnika doživjelo neki oblik nasilja, a trojica su izgubila život

Od premlaćivanja, preko posipanja kiseline u lice i spaljivanja automobila do stravičnih ubojstava - odvjetnici u Srbiji proteklih godina često su bili meta napada, a čak trojica njih smrtno su stradali u zadnje tri godine.

Ovaj podatak potvrdio je i odvjetnik Viktor Gostiljac koji je na komemoraciji ubijenom kolegi Dragoslavu Ognjanoviću istaknuo da je u zadnjih deset godina napadnuto čak 50 njegovih kolega.

Ubijeni odvjetnik Ognjanović Atentat pred ulazom Top News Brutalno ubojstvo Slobinog odvjetnika potreslo regiju

Zadnje u nizu ubojstava dogodilo se prije samo dva dana kada je na Novom Beogradu likvidiran Dragoslav Miša Ognjanović (57), nekadašnji zastupnik vođe "zemunaca" Luke Bojovića i članova "škaljarskog klana".

On je na ulazu u zgradu bio u pratnji svog 26-ogodišnjeg sina Petra, koji je ranjen u pucnjavi, nakon čega je zbrinut u bolnici, odakle je ubrzo pušten.

Tim povodom, odvjetničke komore Beograda i Srbije od srijede prekidaju s radom, čime se, kako su objavili, šalje poruka "jedinstva profesije i čvrstog stava da se s ovakvim slučajevima odvjetnici neće pomiriti". A bilo ih je više.

Dovoljno je prisjetiti se tragično preminulog Nemanje Stojanovića (28), mladog odvjetničkog pripravnika iz Jagodine, također upucanog ispred zgrade u kojoj je živio.

Da slučaj bude tragičniji, piše Blic, rezultati istrage pokazali su da je metak ubojice bio namijenjen njegovom susjedu s kriminalnim dosijeom.

Mafija Feljton Life Otmice u HR: "Tata, razrezat će me na komade!"

Ovom slučaju prethodio je onaj zabilježen krajem 2015. godine - ubojstvo odvjetnika Vladimira Zreleca (50), koji je nakon ranjavanja vatrenim oružjem u centru Beograda završio u bolnici gdje je nakon više tjedana borbe izgubio životnu bitku.

Tek nedavno Viši sud u Beogradu potvrdio je optužnicu protiv Vladimira Šaranovića (42) kojom ga se tereti za ovaj zločin. On se sumnjiči da osim iza krivičnog djela teškog ubojstva stoji i iza ilegalne proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, za što je optužena i njegova supruga.

Zanimljivo je da je kockarnica u beogradskom hotelu "Slavija" 2000. godine otišla pod kontrolu braće Branislava i Slobodana Šaranovića (kojeg je Zrelec zastupao), a sva trojica potpisnika ugovora o zakupu kasnije su ubijeni - prvo direktor JAT-a Žika Petrović, potom Vladimirov rođak Branislav Šaranović, a na kraju i Zrelec.

Međutim, nisu svi napadi na odvjetnike bili smrtonosni - brojni fizički obračuni također su ušli u policijske izvještaje.

Policijski automobil - ilustracija očevida Feljton Life HR mafijaši: Ni kurve im nisu smjeli naplatiti

Tako je 2013. godine organizirana sačekuša na poznatog beogradskog odvjetnika Milana Vujina kada ga je napadač posuo kiselinom po licu. Srećom, ozljede očiju nisu bile teške.

Godinu dana prije toga slična stvar dogodila se njegovom kolegi Nenadu Vukasoviću, nekadašnjem branitelju Zvezdana Jovanovića.

Ništa bolje nije prošao ni Dragiša Vukašinović kojeg su pretukli ispred obiteljske kuće, ali ni Aleksandar Zarić zvani Miško, koji je zastupao Milorada Ulemeka Legiju, a kojem su 2011. godine na Novom Beogradu pucali u noge.

No ni to nije sve. Odvjetnicima su palili urede i automobile. Još 2005. godine u Jagodini je izgorio džip odvjetnika Dušana Gašića, a jednom odvjetniku iz Rume bio je zapaljen ured. Deset godina kasnije, u Pančevu je zapaljen automobil odvjetnika Stevana Jakovljevića.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • MaryellenGraves 23:33 01.Kolovoz 2018.

    Zaradim od 30.000 do 35.000 dolara mjesečno za rad kod kuće na računalu kod kuće. Radim ovo za 2 godine, a prošli mjesec sam zaradio prvu petu plaću za plaćanje svih vremena! posjetite..>> Ecash10.COM