Life
57588 prikaza

10 najsigurnijih država ako izbije Treći svjetski rat

Apokalipsa
Thinkstock
U globalnom sukobu, neki su dijelovi svijeta puno sigurniji od drugih..

Prošle su 72 godine od posljednjeg totalnog rata u kojem se našao svijet, a svaki takav sukob odnio je na milijune žrtava, unazadio svjetske ekonomije i svijet bacio na koljena. Politički i vojni analitičari upozoravaju kako se pitanje izbijanja Trećeg svjetskog rata ne svodi na to "hoće li ga biti", već "kad će biti?", što je odraz pojačanog naoružavanja, porasta tenzija i terorizma, kao i popularizacije ekstremističkih politika diljem svijeta.

No, ako do takvog sukoba i dođe, nije sve izgubljeno, a stručnjaci kažu kako će u svijetu ipak postojati "oaze mira". Ovo je top deset zemalja za koje se vjeruje da će biti najsigurnije u scenariju izbijanja Trećeg svjetskog rata:

Tradicionalno neutralna Švicarska

S planinskim terenom, dugom tradicijom neutralnosti, brojnim bunkerima i teško naoružanom vojskom, Švicarska se bez sumnje dokazala kao sigurno utočište tijekom krvave povijesti Europe. Sa Njemačkom, Francuskom i Italijom u okruženju, lokacijama za koje je vrlo vjerojatno da bi mogle postati mete nuklearnih bombi, Švicarska je na neki način zaštićena od tih opasnih zona zahvaljujući planinama koje ju okružuju. Švicarci bi se lako mogli popeti u visoke planine dok nuklearke padaju oko njih, kaži stručnjaci. 

Dovoljno izolirane da ih ne dira

Tuvalu, Novi Zeland, Island i Butan - sve četiri države potpadaju u ovu kategoriju, ne zbog mogućnosti snažne obrane, već zbog svoje izolacije i pomanjkanja ikakve strateške ili ekonomske važnosti za potencijalnog napadača. Od njih, samo Novi Zeland i Butan imaju vojsku od oko 9 tisuća i 6 tisuća aktivnih vojnika. Iako je Novi Zeland razvijena zemlja, nije u sukobu s niti jednom zemljom. Na Globalnom mirovnom indeksu Novi Zeland je četvrti. Njihova prednost su i čiste vode te plodno tlo, koje im omogućuje da se za osnovne potrebe snađu bez drugih.

Čile uživa prirodnu zaštitu

Najnaprednija država po pitanjima ljudskog razvoja od svih drugih zemalja Latinske Amerike, Čile je također zaštićen gotovo neprobojnom barijerom - Andama na svom zapadu i oceanom na svom istoku. Osim toga, južna polutka Zemlje ima kvalitetniji zrak (manje gradova, populacije, industrije i zračne mase između sjevera i juga najčešće ostaju odvojene) te puno manje potencijalnih nuklearnih meta.

Danska ima adut

Vjerojatno je da će, ako izbije bilo kakav konflikt u Europi, Danska biti ranjiva zbog svoje upletenosti u NATO, kao i blizine drugim velikim državama Europe. No, Danska ima jedan ključan adut u svom rukavu - a to je Greenland. On je udaljen i izoliran, baš poput Islanda, planinskog terena i politički neutralan. Budući da je to danski samoupravni teritorij, za pretpostaviti je da bi puno Danaca sklonište potražilo tamo.

Maltu je lako ignorirati

Taj je šumoviti otok Mediterana kroz povijest uspješno odolijevao brojnim pokušajima osvajanja  - od križara do napada raznih carstva. Svaki bi potencijalni napadač dobro razmislio prije tako skupe i naposljetku bezizgledne invazije, a relativno mala veličina te države ne bi opravdala "upropaštavanja cijele nuklearne rakete", pa su velike vjerojatnosti da bi zaraćene sile uglavnom ignorirale Maltu.

Irska ne ratuje

Irska je prosperitetna i razvijena država, a ono što je najvažnije je činjenica da nije ni u kakvim vojnim vezama sa ijednom silom koja bi mogla sudjelovati u Trećem svjetskom ratu. Irska teži političkoj nezavisnosti, nije NATO članica i ima dugu povijest vojne neutralnosti.
Prema irskom zakonu Irska jedino ima pravo da intervenirati u oružanom konfliktu ako to odobre Ujedinjene nacije.

Fidži je predaleko od svega

Fidži nalazi se u Pacifiku i udaljenost između njega i prvog kopna je ogromna. Tako izoliran, Fidži je siguran od potencijalne invazije. Na Fidžiju živi mali broj ljudi, a vlada je vojno neutralna.

Pogledajte video:

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Avatar Nikola Perić
  Neron 08:40 12.Studeni 2017.

  Zaboravili ste Republiku Peščenicu.

 • nerminius 17:54 10.Studeni 2017.

  U slučaju masivnih udara ne bi postojala točka na površini Zemlje koja bi bila nezahvaćena nuklearnom zimom i intenzitetom radijacije koja ubija sve što ne spada u red kukaca, artropoda i nižih oblika sisavaca u roku od nekoliko sati do ... prikaži još! nekoliko tjedana, ovisno o blizini žarišta udara. Cijeli tekst je obična djetinjarija koja veze nema s realnošću. Nema idealno snimljene scene koja pokazuje posljedice, ali najbolje dvije su snimljene u filmovima Dan poslije i Terminator ll. Podsjetite se malo.

 • GeorgeH 11:12 10.Studeni 2017.

  Ustvari, više stabala ima na Golom otoku nego na cijeloj Malti, uključujući i još dva otoka Gozo i Comino, koji sa otokom Maltom čine državu Malta.