Life
6631 prikaza

12 namirnica koje mogu trajati puno dulje od roka

Voće i povrće
Thinkstock
Postoje trikovi uz koje namirnice u i izvan hladnjaka mogu trajati tjednima dulje

Ljeto je doba sunčanih radosti, ali i velikih vrućina uz koje se hrana lakše kvari. Nažalost, rijetke su namirnice koje mogu dugo stajati bez da se pokvare, no postoje neki savjeti koji mogu znatno produljiti njihov rok trajanja.

1. Bobičasto voće ostaje svježe zahvaljujući octu

Pomiješajte jabučni ocat i vodu u omjeru 1:10 te isperite bobičasto voće (uključujući i jagode) u tome. Iscijedite, stavite ih u zdjelu obloženu papirnatim maramicama i čuvajte u hladnjaku. Bez brige, udio octa je toliko malen da on neće ostaviti kiseli okus na voću, no ono će zbog njega znatno dulje ostati svježe i manje trunuti. 

2. Celer, brokule i zelena salata čuvaju se u foliji

Ovaj savjet je poprilično jednostavan - sve što trebate je neoprano povrće posve zamotati u aluminijsku foliju. Na taj način će ono ostati svježe i do 2-3 tjedna dulje.

3. Sir ne pohranjujte u plastici, već u papiru

Sir će dulje ostati svjež i biti manje izložen plijesni ako je u dodiru sa zrakom. Zbog toga ga je najbolje pohraniti u tzv. masni papir i potom staviti u staklenu ili keramičku posudu. Također, sir možete i zamrznuti. 

Kako čuvati namirnice | Author: brightside.me brightside.me
4. Marelice odvojite

Najbolji način da skladištite pomalo nedozrele marelice je da ih odvojite uz pomoć spremnika za jaja. Marelice dozrijevaju na temperaturi od 5 do 15 Celzijusa, a zrele primjerke možete staviti u hladnjak u papirnatu vrećicu. 

5. Svježi zrnati sir

Ako ste otvorili pakiranje zrnatog sira, najbolje ga je skladištiti u zdjeli s poklopcem, a želite li da traje dulje, u njega dodajte dvije do tri žličice šećera. Ako ga nećete stavljati u hladnjak, konzervirajte ga uz pomoć soli, tako da s njom pospete gornji sloj.

6. Rajčice u papir i daleko od voća

Nezrele rajčice treba staviti u papirnatu vrećicu ili ih pak obložiti papirnati ručnicima. No, zapamtite da da voće ne smije biti nigdje blizu, jer etilen iz njih pospješuje zrenje i truljenje.

Kako čuvati namirnice | Author: brightside.me brightside.me
7. Maslac se može čuvati i od jedne do tri godine!

Maslac obično ima rok trajanja od mjesec do dva nakon kupnje. No, to se može produljiti i do nevjerojatnih tri godine uz pomoć drevne metode. Sterilizirane staklenke postaviti na protvanj obložen papirom za pečenje i u njih stavite maslac. Upalite pećnicu na 110 Celzijusa i neka radi 15-20 minuta. Potom dodajte još maslaca, zatvorite staklenke poklopcima i upalite pećnicu na dodatnih 45 minuta. Tako obrađen maslac ne mora ići u hladnjak, već može stajati i na polici. 

  • nelson 15:16 14.Kolovoz 2017.

    maslac je dugotrajan