Ljudi koji jedu mnogo zasićenih masti, tzv. loših masti kojih ima primjerice u maslacu ili govedini, imaju veće izglede razviti rak pluća u odnosu na osobe koje su na nemasnoj prehrani, pokazuje novo istraživanje.
U usporedbi s odraslima koji nisu unosili mnogo masti, ljudi koji su jeli najmasniju hranu imali su 14 posto veće izglede za rak pluća, utvrdilo je istraživanje. Za sadašnje i bivše pušače dodatni rizik za rak pluća, kao rezultat masne prehrane, je 15 posto.
Dok je najbolji način smanjivanja rizika raka pluća nepušenje “zdrava prehrana može također pomoći smanjivanju rizika pojave raka pluća”, kazala je koautorica studije Danxia Yu s Vanderbilt University Medical Center u Nashvilleu, Tennessee.
“Naše otkriće pokazuje da povećanje unosa nezasićenih masti uz istodobno smanjivanje unosa zasićenih masti, posebno među pušačima i onima koji su nedavno prestali pušiti može pomoći u prevenciji ne samo kardiovaskularnih bolesti nego i raka pluća”, kazala je.
Američko udruženje za zdravlje srca preporučuje mediteransku prehranu kako bi se prevenirale kardiovaskularne bolesti. Naglasak je na pripremi hrane s biljnim uljima koja sadrže nezasićene masti te konzumiranje orašastih plodova, voća, povrća, mliječnih proizvoda s niskim udjelom masnoća, grahorica i peradi te ograničavanje unosa crvenog mesa, šećera i soli.
“Ti naputci isti su za prevenciju srčanih bolesti, moždanog udara i šećerne bolesti i rekao bih da su isti u prevenciji karcinoma općenito i raka pluća posebno”, kazao je dr. Nathan Berger, istraživač s Case Western Reserve University i University Hospitals Cleveland Medical Center koji nije bio uključen u istraživanje.
“To ne znači da trebati baciti u smeće sav maslac i steakove, no ograničiti ih na jednom tjedno bilo bi za vas dobro”, kazao je Berger u telefonskom intervjuu.
U okviru istraživanja proučeni su podaci prethodnih 10 istraživanja provedenih na području SAD-a, Europe i Azije s ukupno više od 1,4 milijuna ispitanika među kojima i 18.822 oboljela od raka pluća.
Ljudi koji su jeli najviše nezasićenih masnoća imali su 8 posto manje izglede za rak pluća od onih koji su unosili najmanje nezasićenih masnoća, prema istraživanju objavljenom u Journal of Clinical Oncology.
Zamjena samo pet posto kalorija unesenih zasićenim masnoćama s nezasićenim masnoćama bila je povezana s 16 do 17 posto manjim rizikom za pojavu raznih vrsta karcinoma pluća.
Istraživanje nije uzelo u obzir utjecaj šećera i tzv. transmasti koje također mogu utjecati na pojavu raka, napominju stručnjaci.