Life
16975 prikaza

13 stvari u stanu s rokom trajanja koje većina ne zna

Muškarac navlači papuče na krevetu
Thinkstock
Rok trajanja najčešće povezujemo samo s prehrambenim namirnicama, no stručnjaci upozoravaju kako i brojne stvari u kućanstvu povremeno treba mijenjati

Roba koja se kvari ne nalazi se samo u hladnjaku i na policama za hranu - postoje brojni predmeti za koje uopće ne vodimo računa koliko ih dugo imamo, ili pak koliko ih je dugo uopće u redu imati.

Ovo je 13 predmeta u kućanstvu i njihov "rok upotrebe" nakon kojeg ih se preporučuje zamijeniti:

1. Jastuk

Rok trajanja: Od dvije do tri godine

Tijekom vremena, jastuci svih vrsta, bilo da su od perja ili memorijske pjene, postaju domom grinjama i bakterijama. Također, s vremenom se njihova forma izobliči, pa mogu biti uzrokom boli u vratu te kralježnici.

2. Papuče

Rok trajanja: 6 mjeseci

Papuče su savršeno mjesto za širenje gljivičnih infekcija, stoga ih se preporučuje oprati svaki mjesec. Ovaj se rok upotrebe odnosi na papuče napravljene od tkanine, a ne primjerice na klompe ili Crocsice, koje obično traju i do dvije godine.

3. Spužva za kupanje

Rok trajanja: 2 tjedna

Ovakve površine idealno su mjesto za razmnožavanje gljivica i plijesni jer dugo zadržavaju vlagu. Želite li im produljiti rok uporabe, prokuhajte ih u vodi.

4. Ručnik

Rok trajanja: Od 1 do 3 godine

Ručnike treba mijenjati nakon 1 do 2 pranja, a učestalo pranje troši vlakna pamuka te oni postaju grubi i porozni, bez sposobnosti upijanja.

5. Vodikov peroksid

Rok trajanja: 2 mjeseca

Nakon šo ste otvorili bocu, hidrogen peroksid će se pretvoriti u vodu u roku od 2 mjeseca. No, ako je bočica dobro zatvorena i pohranjena na tamnom mjestu, tada može potrajati godinu dana.

6. Četka za kosu

Rok trajanja: 1 godina

Četke za kosu treba očistiti i oprati jednom na tjedan, a mijenjati svaku godinu. Ako je četka od prirodnih dlaka, tada je treba mijenjati svakih 7 do 10 mjeseci

7. Parfem

Rok trajanja: Od 1 do 3 godine

Parfemi i parfemske vodice sadrže esencijalna ulja koja traju 3 godine kad su skladišteni zatvoreni, na tamnom mjestu. Ako su otvoreni, rok trajanja je dvije godine. Toaletna voda neotvorena traje 4 godine, a otvorena dvije.

8. Duda za bebu

Rok trajanja: Od 2 do 5 tjedana

Dude od lateksa valjalo bi promijeniti nakon 5 tjedana neovisno o tome kako izgledaju. Lateks lako puca, a u tim pukotinama dolazi do razmnožavanja bacila.

9. Dječja sjedalica

Rok trajanja: Od 6 do 10 godina

Tijekom vremena, plastika i pjena i sjedalicama se uništava i propada, a sama sjedalica gubi svoj oblik kao i sposobnost efikasne zaštite za dijete.

10. Grudnjak

Rok trajanja: Od 1 do 2 godine

Čim grudnjak izgubi svoj oblik, elastičnost, postane prevelik ili premalen kao i neudoban, bacite ga bez zadrške.

11. Tenisice za trčanje

Rok trajanja: 1 godina

Nakon što ste s njima pretrčali 500 kilometara, vaše tenisice gube sposobnost apsorpcije udarca, što znači veća mogućnost oštećenja zglobova.

12. Začini

Rok trajanja: Od 1 do 3 godine

Začini se neće pokvariti, ali će izgubiti svoj okus i miris tijekom ovog razdoblja.

13. Drvene daske za rezanje

Rok trajanja: 1 godina

U njima je pronađeno 200 pusto više fekalnih bakterija nego na zahodskoj dasci. U pukotinama između lijepljenih daščica ostaci hrane ostaju zarobljeni, a u njima se razvijaju brojne bakterije. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.