Life
507 prikaza

292 mrtvih – ubila ih je građevinska mafija

Potres u Amatriceu
1/9
IPA/PIXSELL
Često se kaže da ne ubija potres ljude, već zgrade, a za onaj u Amatriceu prema svemu sudeći ima jednog krivca – građevinsku mafiju

Ni mrtvi ne mogu naći svoj mir nakon katastrofalnog potresa koji je ubio stotine stanovnika u planinskom predjelu središnje Italije. Od 292 koji su poginuli čak 231 žrtva bila je iz mjesta Amatrice, koje je sada doslovno samo hrpa betona od sravnjenih kuća.

Potres u Amatriceu | Author: REUTERS/Max Rossi REUTERS/Max Rossi

U ponedjeljak navečer grupa stanovnika iz uništenog grada, predvođeni lokalnim svećenikom i gradonačelnikom upali su Rieti, glavni grad te regije samo sat vremena udaljen od Amatricea kako bi pokupili tijela svojih najmilijih, koja su tamo prevezena za planirani masovni državni sprovod.

"Neću držati sprovod tu. Održat ćemo ga u Amatriceu pa makar to bio sprovod bez njihovih tijela", rekao je svećenik, Don Fabio.

Vlasti su se naime nadale kako će u Rietiju organizirati sprovod za sve poginule, ako bi između ostalog glavni državni patolog mogao bilo kad u budućnosti obaviti obdukcije u slučaju da se dokaže nečija odgovornost za stravične posljedice potresa u Amatriceu.

Često se naime kaže da ne ljude ne ubijaju potresi, već zgrade, a prema svemu sudeći u Amatriceu ta sintagma itekako vrijedi. Naime, građevinska tvrtka u Amatriceu, koja je duboko povezana s mafijom izdavala je građevinske potvrde da su zgrade visokootporne na potrese, te da nisu građene na trusnom području, da bi se kasnije ispostavilo da nikakva istraživanja niti inspekcije nisu provedene.

U slučaju Amatricea ne treba biti nikakav građevinski stručnjak kako bi zaključili da uništene zgrade u prošlotjednom potresu nisu bile sigurne. Snimke napravljene dronom koje prikazuju posljedice potresa također potvrđuju da su se zgrade vrlo lako urušile.

Potres u Amatriceu | Author: IPA/PIXSELL IPA/PIXSELL

Državni sprovod i obdukcija glavnog državnog patologa organiziraju se upravo zato kako bi obitelji, u slučaju da se odluče nekoga tužiti, mogle dobiti zadovoljštinu na sudu. No, očajni stanovnici kojima je nakon tjedan dana već dosta svega i smatraju da mrtve treba ostaviti na miru, te da bi svaka zajednica koja je pretrpjela gubitke trebala svoje mrtve pokopati kod kuće. 

To znači da nijedna od tih žrtava neće biti pokopana u organizaciji države, što ujedno znači da svatko onaj tko je potpisao da će svoje najmilije sahraniti po svom izboru, je istovremeno odbacio bilo kakvu mogućnost dobivanja odštete u slučaju da se protiv odgovornih pokrene građanska parnica.

I tako je 78 kovčega s tijelima poginulih stanovnika Amatricea vraćeno kući, a svećeniku Domenicu Pompiliju je na misi trebalo punih osam minuta kako bi pročitao imena svih 292 žrtava.

Nakon potresa 24. kolovoza trebalo je samo nekoliko sati kako bi se uperio prst na građevinsku mafiju koju okrivljuju za štednju na građevinskim radovima i izdavanje nepostojećih potvrda kako su zgrade i područja na kojima su izgrađene sigurne.

Ono što je stanovnike Amatricea najviše šokiralo je način na koji je uništena osnovna škola Romolo Capranica u Amatriceu. Grad je naime prije tri godine platio preko 700.000 za obnavljanje zgrade, uključujući i ugradnju visokotehnoloških materijala za zaštitu od potresa.

Potres u Amatriceu | Author: IPA/PIXSELL IPA/PIXSELL

Međutim, inspekcija koja već istražuje cijelu priču otkrila je kako su pečati na tim papirima krivotvoreni, odnosno krivotvorena je cijela dokumentacija u kojoj je stajalo kako je zgrada škole u potpunosti sigurna u slučaju potresa bilo koje jačine.

Talijanski tužitelj i poznati borac protiv talijanske mafije Franco Roberti sada upozorava ako se grad bude prepušten sam sebi da će mafija opet tamo 'udariti' i dobiti ugovore za obnovu Amatricea.

Rekao je za La Repubblicu da postoji veliki rizik da se to dogodi i da se ta činjenica ne smije skrivati ni negirati.

To ne bi bio prvi put da se organizirane mafijaške skupine pokušavaju infiltrirati u slične poslove. Nedugo nakon veliko potresa 2012. u regiji Emilia-Romagna mafija iz Kalabrije, poznata i kao 'Ndrangheta već je sklapala građevinske ugovore na tom području. Oni su zajedno s ozloglašenom napuljskom mafijaškom skupinom Camorra bili uključeni u obnovu L'Aquile nakon razornog potresa koji je sravnio skoro cijelu regiju 2009. godine.

"Ne želim prebrzo osuđivati, ali ako je zgrada dobro napravljena i ako su zadovoljeni standardi za zaštitu od potresa, potres kakvog smo vidjeli prošli tjedan bi u tom slučaju mogao uzrokovati tek manje štete, a ne izazvati potpuno urušavanje svih zgrada", rekao je Franco Roberti Repubblicu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.