Life
20541 prikaza

4 godine samice: Vidio je vanzemaljce, čuo glasove...

Tyler Haire - psihički bolesnik
1/5
Facebook
Iako je u zatvoru završio kao maloljetnik, četiri godine je proveo u samici

Šesnaestogodišnjem tinejdžeru s poviješću ozbiljnih psihičkih problema nije bilo dopušteno psihijatrijsko liječenje za vrijeme čekanja na početak suđenja zbog optužbi da je izbo djevojku svog oca, objavljeno je u petak.

Tyler Haire uhićen je u Mississippiju 2012. godine. Protiv njega je podignuta optužnica za teški fizički napad nakon što je navodno nožem izbo Sheliju Hughes, očevu novu djevojku.

Prema izvješću BBC-a i ProPublice, djevojčino debelo crijevo bilo je raspolovljeno.

"Sjećam se da sam pozvao policiju i izašao van da ne moram gledati što sam učinio", rekao je Haire. Jedino čega se sjećam je da sam otišao po vodu nakon što sam popio Kool-Aid kojeg mi je ostavila majka. Poslije toga, sve je u magli."

Haire je zatvoren u samicu u zatvoru Calhoun u Mississippiju, a šerif je rekao da je to radi njegove vlastite zaštite.

Suđeno mu je kao odrasloj osobi.

Pješčana plaža Tragedija Znanost Efekt promatrača: Svi su stajali i gledali kako umire

Okružni odvjetnik Ben Creekmore, rekao je da bi Haire trebao proći psihičku evaluaciju kratko nakon njegova uhićenja, no prošlo je čak četiri godine dok Haire nije napokon razgovarao sa stručnjakom za mentalno zdravlje. Tylerova majka, Bridget Haire, opisala je kako je njezinom sinu tijekom 10 godina dijagnosticirano najmanje 10 različitih duševnih bolesti, uključujući generalizirani anksiozni poremećaj, poremećaj kontrole impulsa, depresivni poremećaj s ideacijom ubojstva, depresivni poremećaj s psihotičnim tendencijama, i bipolarni poremećaj ličnosti.

Haire je naveo da je u vlastitoj glavi često čuo glas koji ga je dovodio do ruba samoubojstva.

Bridget Haire kaže da je njezin sin prvi put dobio lijekove za duševne bolesti kada je imao samo četiri godine.

Još kad je Tyler Haire bio dječak, njegovo ponašanje uznemiravalo je okolinu. Jednom je prijetio da će u školi baciti bombu. Drugoj djeci je prijetio nožem, govoreći da će ih zaklati. Njegova obitelj vjeruje da je golim rukama zadavio mačku. Naposljetku je smješten u popravni dom gdje je u više navrata bio hospitaliziran.

Sretna žena Probajte Znanost Znanstvenici: Ovih 9 stvari učinit će vas sretnima

Bez obzira na to, u zatvoru je proveo 1.266 dana prije no što su mu dopustili posjet psihijatru. Cijelo to vrijeme nije uzimao propisane lijekove. Dok je dječak bio u zatvoru, njegov je otac, Walter Haire, iskoristio svoje veze da bi dodatno kaznio svog sina pa je jedan drugi zatvorenik pretukao 

Tylerova priča odražava lošu sliku o Mississippiju kada se radi o procjeni psihički bolesnih ljudi protiv kojih se vodi kazneni postupak.

Dokumenti predani ProPublici pokazuju da optuženici u zatvorima u Mississippiju čekaju i do četiri godine na evaluaciju mentalnog zdravlja, usprkos tomu što još nisu osuđeni za zločin.

Kipuća voda Smrt u zatvoru Life Držali ga pod kipućom vodom dok mu koža nije otpala

Mississippi je smanjio svoj proračun do te mjere da postavljanje dijagnoze za ranjivu skupinu optuženika jednostavno više nije prioritet. Ministarstvo pravosuđa trenutačno tuži državu zbog predugog vremena čekanja na psihijatrijsku procjenu zatvorenika.

Nedostatak skrbi za njegovo mentalno zdravlje užasno je naštetilo Tyleru Haireu. Tijekom četiri godine zatvora često bi vrištao i imao ispade.

Također se žalio da je vidio izvanzemaljce i čuo glasove koji su mu govorili što da radi, uključujući što treba gledati na TV-u i u koliko se sati treba probuditi.

U kolovozu 2016. Tyler Haire konačno dobio psihološku procjenu, kojom je utvrđeno da je sposoban da mu se sudi kao odrasloj osobi. S druge strane, navedeno je i da je Tyler "u vrijeme navodnog zločina vjerojatno imao smanjenu sposobnost da se ponaša u skladu sa zakonom, baš kao što nikad nije imao sposobnosti za samostalan i prilagođen život".

Nakon 32 dana u psihijatrijskoj bolnici, Haire je vraćen u zatvor.

Prihvatio je nagodbu o priznanju krivnje zbog koje mora sedam godina provesti u zatvoru, no bit će pušten na slobodu tijekom ove godine zbog vremena koje je već proveo u zatvoru.

Louis Masur, psiholog koji je procijenio Tylerovo mentalno stanje, izjavio je da ne može razgovarati o specifičnostima Tylerovog slučaja. Ali on je još jednom razjasnio probleme s kojima se Mississippi bori dok se bavi dugim popisom zatvorenika koji čekaju na evaluaciju. Puno vremena je potrebno da se počne s određivanjem je li netko bio mentalno zdrav u vijeme zločina što, gotovo neizbježno, dovodi do poteškoća u procjenjivanju nečijeg mentalnog zdravlja. I dok može ponuditi sudu neke informacije o zatvoreniku, rekao je da zapravo nije u mogućnosti donijeti konačne odluke.

"Gotovo je nemoguće išta konkretno zaključiti", rekao je.

Sudac Andy Howorth, viši sudac u okrugu Calhoun, izjavio je da ga slučajevi poput Tylerovog progone. Što se događa s nekim tko je sposoban za suđenje, ali mentalno bolestan? Što se događa s nekim tko je nesposoban, ali opasan i predan nedovoljno financiranom sustavu za mentalno bolesne? Uglavnom, oni završavaju iza rešetaka.

"Naravno," rekao je Howorth, "brinem se da sudjelujem u tom zatvaranju mentalno bolesnih."

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.