Life
7718 prikaza

4 proizvoda zbog kojih lice postaje neprepoznatljivo

Ilustracija problematične kože na licu
Thinkstock
Loša prehrana i nezdrave navike u 90 posto slučajeva se odražavaju na koži - a ove 4 stvari najviše kvare izgled

Koža je često ogledalo zdravlja, osobito kod određenih i ponavljajućih problema. Njihov je najčešći uzrok nezdrava prehrana, kao i loša tolerancija organizma te reakcija ne neke namirnice. Liječnici otkrivaju posljedice toga u obliku četiri tipa lica - onog osjetljivog na vino, odnosno alkohol, šećer, gluten i mliječne proizvode. 

1. Vinsko lice

Tip lica s obzirom na reakciju organizma | Author: brightside.me brightside.me
Tipični simptomi su naglašene bore između obrva, crvenilo oko očiju, spušteni kapci, proširene pore, dehidrirana koža s perutavim dijelovim duž obraza, crvenkasti obrazi i nos kao i duboko usječene linije ispod nosa prema usnama. Uzročnik je pretjerano konzumiranje alkohola. On dehidrira kožu što pogoršava izgled bora, a šećer u alkoholu uništava kolagen u koži.

Vozilo hitne pomoći PRAVOVREMENO Life Ako imate ove simptome - hitno k liječniku!

Osim što sadrži velike količine šećera, vino ponekad sadrži pesticide i sulfide, zbog čega uzrokuje dehidraciju. Tijelo gubi vodu, jetra je preopterećena, probava poremećena, a na dulji rok alkohol šteti crijevnim bakterijama i time može uzrokovati razne bolesti.

Što učiniti? Prestanite piti alkohol barem na 3 tjedna, to će dati vremena koži da se oporavi, a nakon toga smanjujte količinu popijenog alkohola tako da između svake čaše popijete čašu vodu.

2. Glutensko lice

Tip lica s obzirom na reakciju organizma | Author: brightside.me brightside.me
Tipični simptomi su natečeni i crveni obrazi, akne koje se pojavljuju uz rub vilice kao i pigmentacijske mrlje oko brade. Pretpostavlja se da je oko 15 posto ljudi osjetljivo na gluten, a najčešća je posljedica "natečeno lice" koje nastaje kao posljedica upale, koju tijelo proizvodi u rekaciji na gluten koji ne može probaviti. Često stanje je rosacea - pojačano crvenilo te koža kao prozirna s izraženim kapilarama.

Provjerite smeta li vam gluten tako da se suzdržavate takvih proizvoda dva do tri tjedna, a ako simptomi ostanu nakon toga i probava se ne poboljša, tada znate da ono nije stvar koja vam smeta.

3. Mliječno lice

Tip lica s obzirom na reakciju organizma | Author: brightside.me brightside.me
Tipični simptomi su natečeni kapci kao i područje ispod očiju s izraženim tamnim podočnjacima. Često se javljaju i sitni bijeli prištići po licu, osobito na području brade. To sve mogu biti znakovi da organizam ne tolerira laktozu zbog gubitka određenih enzima. Neki od uzroka mogu biti i hormoni koji se danas često nalaze u mlijeku i mliječnim proizvodima poput jogurta, sira, vrhnja...

Krvga na ruci OPREZ Life Imate li ovu kvrgu na ruci? Uopće nije bezazlena

Da bi to utvrdili, dovoljno vam je već tjedan dana apstinencije da odredite smetaju li vam mliječni proizvodi jer bi već kroz par dana simptomi trebali nestati.

4. Šećerno lice

Tip lica s obzirom na reakciju organizma | Author: brightside.me brightside.me
Kod lica pojedinca osjetljivog na šećer, najčešći simptomi su bore i llinije na čelu, natečenost područja ispod očiju kao i osjećaj suhe, stanjenje kože. Također, česti su bolni, potkožni prištevi koji se mogu javiti na bilo kojem području lica. Šećer je okidač procesa u kojem se molekule glukoze vezuju za kolagen, zbog kojeg on postaje krut, a koža gubi elastičnost.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.