Life
2876 prikaza

40 godina Mućki - vječne muljaže neuništivih gubitnika

1/3
Slijedi 40. godišnjica emitiranja, tu je nova knjiga koja opisuje fenomen, a naš novinar piše kako je odrastao uz britanski sitcom i razgovarao s jednim od kompanjona braće Trotter

Obavijest o izlasku knjige “Mućke” Grahama McCanna javio mi je urednik Krešimir Blažević iz Rockmarka samo nekoliko minuta nakon što sam dogovorio intervju s Johnom Challisom, poznatijem kao Boycie iz genijalne serije. Još u nevjerici i šoku da sam uspio doći do lika iz obožavane serije, došao sam i do knjige u kojoj autor objašnjava fenomen “Mućki”, seriju o braći poduzetnicima i svim ostalim likovima koji su oplemenili seriju koja je za mene, ali i mnoge druge, najbolja humoristična ikad. Kako mi je rekao nekoliko dana kasnije i sam Boycie, ni oni nisu vjerovali u takav uspeh.
- Mislili smo da je dosta ‘lokalna’, pa i govor je bio takav da mnogi nisu razumjeli što govori to društvo iz Pechama. No onda smo shvatili da gradovi i kvartovi diljem svijeta imaju svog Del Boya i Rodneyja - rekao je Challis.

 | Author: Ian West/Press Association/PIXSELL Ian West/Press Association/PIXSELL

U rujnu će biti 40 godina od emitiranja prve epizode, a kako i McCann piše, počeci su bili zaista teški. Ni Englezima omiljeni humor nije bio izuzet krize.
- Čak ni sitcomi - inače usklađeni s vremenom u kojemu su nastali - nisu bili spremi uhvatiti se u koštac s erom Margaret Thatcher - piše McCanonn.

No posla se primio dotad nepoznati John Sullivan, scenarist i čovjek koji je napisao sve epizode “Mućki”. Odrastao je u južnom Londonu, a od tamo je vjerojatno i pokupio dosta toga i stvorio neke likove.
- Mala matura došla je i prošla, bez i najmanje prijetnje da će njegovo obrazovanje izaći iz apatije - slikovito je opisao autor Sullivanovo odrastanje, koji je u obiteljskoj kući imao dvije knjige - “Bibliju” i “Vodič za nogometne kladionice”.

 

Ipak, obrazovanje se razvilo, a on sam kasnije je ušao u povijest. Slična stvar bila je i s Davidom Jasonom, Del Boyem, koji je počeo glumiti kao klinac, ali sam zato što je ispočetka bio jedini dečko među 14 djevojčica. Nije bio ni prvi izbor za ulogu Dereka Trottera, a baš mu je trebala ozbiljna uloga. Rodney, Nicholas Lyndhurstm bio je u obrazovnom programu BBC-ja i tražio pravi izazov, a Djed, Lennard Pearce, pomalo ogrezao u alkohol razmišljao je o mirovini. U počecima nisu imali podršku ni vlastite kuće, često se govorilo o ukidanju serijala, no s godinama je ipak gledanost rasla. Prijelomnna je bila četvrta sezona, kad su imali gledanost od 14,9 milijuna gledatelja. Nakon toga su rušili rekorde, a zbog jedne epizode u nekim su dijelovima Engleske zbog velike gledanosti ljudi ostali bez struje...
- Da, istina, ali mislim da ipak nismo mi bili odgovorni za to, nije bilo na nama - rekao nam je Challis.

 | Author: Rockmark Rockmark

S godinama u seriji je bilo i sve više likova, tako su se počeli pojavljivati i stric Albert, Boycie, Brzi, Mike, Rayuel, Casandra, Mickey Pearce... Zabavno je bilo i na snimanjima, što nije uvijek oduševljavalo šefove jer su snimanja trajala puno dulje i bila skuplja. Rekao mi je Boycie tako kako je Miceky Pearce na snimanje došao iako je imao ruku u gipsu.
- Sljedeći dan svi smo na snimanje došli ‘zamotani’, netko ruku, nogu, glavu... Mickeyju nije bilo baš najugodnije na početku, ali mislim da smo ga barem malo razveselili - rekao je Boycie.

A “Mućke” zamalo do naše publike sredinom osamdesetih nisu ni došle. Kako je objasnio tadašnji urednik programa Đelo Hadžiselimović, nisu željeli otkupiti seriju dok ne pronađu “pravog” prevoditelja, koji bi baš taj njihov rječnik znao u pravom duhu prenijeti u ove krajeve. Onda su pronašli Tomislava Piska i, nasreću, otkupili seriju. Živio je od devete do 18. godine u Londonu i, kako je sam rekao, bio u duši dijelom “koknijevac”.

I danas imaju druženja za obožavatelje, a na jednom takvom bili su lani, prije pandemije i zatvaranja, Milan Peh s Yammata i njegov prijatelj Sanjin Petrović. Bili su jedini posjetitelji izvan Britanije, a kad je Boycie čuo otkud su došli, rekao im je da su “ludi”.
Sjetio se to glumac kad sam mu spomenuo i u našem razgovoru. Ne čudi ga takva popularnost u našim krajevima, iako nije svjestan koliko su Del Boyevi “poslovi” i danas ovdje aktualni. Ako uvjeti to dopuste oko pandemije, mogao bi uskoro posjetiti i Hrvatsku.
- Pričao sam već o tome s Davidom (Del Boyem, op. a.) i ako će uvjeti biti povoljni, želimo posjetiti Hrvatsku - rekao mi je Boycie. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • KibiDabi 05:59 16.Svibanj 2021.

    Mućke bi bile daleko bolje da David Jason nije žvakao svaku scenu u kojoj je bio. Sporedni glumci su bili puno bolji.

  • BESTpartizan 18:30 14.Travanj 2021.

    dobre 80e