Life
5749 prikaza

5 šokantnih posljedica ekstremne vrućine

Nevjerojatne posljedice vrućine
Pinterest
Nije stvar u subjektivnom osjećaju sparine, već o stvarnim, mjerljivim i šokantnim posljedicama

1. Željezničke nesreće

Nevjerojatne posljedice vrućine | Author: Pinterest Pinterest
U lipnju 2017, teretni je vlak naprosto skrenuo s tračnica na sjevernom dijelu okruga Tulare u američkoj Kaliforniji. Uzrok? Deformacija tračnica uslijed "ekstremne vrućine koja je deformirala tračnice", stoji u službenom izvješću. Te su situacije nasreći rijetke, ali se ipak događaju, a u regiji je takav slučaj bio na relaciji pruge od Sarajeva do Mostara.

Upravo su zbog vrućina i njihovog pogubnog djelovanja na pruge željezničke nesreće obično najteže u ljetno doba, ako ne kao glavni, onda kao popratni faktor u nesreći. Primjerice iskliznuću izvanrednog vlaka Atena – Zagreb – Dortmund 30. kolovoza 1974. poginulo 167 osoba, a 6 putnika je pginulo pri izlijtanju nagibnog vlaka  24. srpnja 2009. godine, dok ih je 55 bilo ozlijeđeno  na nizbrdici iznad Kaštelanskog polja.

2. Prisilno slijetanje zrakoplova

Nevjerojatne posljedice vrućine | Author: Pinterest Pinterest
Na jugozapadu SAD-a bilo je nekoliko prisilnih slijetanja zbog ekstremnih vrućina u lipnju ove godine. Ono što se događa je da velika vrućina stvara promjene u gustoći zraka, što otežava polijetanje zrakoplva, a piloti moraju koristiti više potiska ili nametnuti ograničenja težine, kao što je putovanje s manje tereta.

American Airlines je otkazao čak 43 leta u Phoenixu i izvan njega, najčešće kod manjih regionalnih zrakoplova koji imaju niže maksimalne radne temperature.

3. Meteorolozima je ponestalo boja za iscrtavanje karti

Nevjerojatne posljedice vrućine | Author: Pinterest Pinterest
Brojna područja svijeta, uključujući SAD, u lipnju ove godine pogodile su velike vrućine koje su otežale posao meteorolozima. naime, njima je počelo nestajati boja za ispunjavanje karti vremenske prognoze. Primjerice, u projekciji Phoenix gradskog područja Weather Bell Analyticsa, najtoplija mjesta spektra na čudnovat su način istaknuta hladno zelenom bojom. Zašto?

Sve nijanse narančeste, žute i crvene su upotrijebljene, a sljedeći stupanj vrućine, koji se prikazuje ljubičastim tonovima, došao je do toliko tamne boje da nalikuje na zelenu. Izgleda da od vrućine doista pozelenomo, objasnio je meteorolog Mar Torregrossa.

Nevjerojatne posljedice vrućine | Author: Pinterest Pinterest
4. Kombinacija vrućine i vlage ubija

Indeks topline je veličina koja je izračunata na temelju izmjerene temperature zraka i njegove relativne vlažnosti. To je pokazatelj temperature kako je ljudski organizam subjektivno osjeća.

Prema njemu, najgore odnosno najtoplije za čovjeka je u Dhahranu u Saudijskoj Arabiji. Tamo na tipičan ljetni dan temperature dosežu oko 40 Celzijusa, no ono što pogoršava stvar je vlažan zrak koji dolazi s obale Perzijskog zaljeva. Ono što je problematično je da se, pri visokoj vlazi i temperaturi, ljudsko tijelo više ne može samo rashlađivati. Najgora takva zabilježena situacija je bila u srpnju 2003., kad je subjektivan osjećaj temperature bio nevjerojatnih 80 Celzijusa.

5. Doslovno može spržiti noge

Nevjerojatne posljedice vrućine | Author: Pinterest Pinterest
Dolina smrti je kao popularno turističko mjesto u SAD-u ove godine iznimno popularna, unatoč velikim vrućinama. Iako se temperatura tamo kretala preko 50 Celzijusa u lipnju, odvažni turisti nisu odustajali, što nije baš uvijek pametna ideja. Tamošnji su mediji izvijestili o slučaju posjetiteljice koja je izgubila natikače te je hodala bosa, s time da je temperatura tla bila još viša - preko 85 Celzijusa.

Žena je zadobila brojne opekline trećeg stupnja na stopalima.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.