Life
4704 prikaza

7 katastrofa koje će nas pogoditi ako nestane Amazona

Uništavanje Amazone
REUTERS
Amazona nema značenje samo za Brazil, već za cijeli svijet - upozoravaju znanstvenici zabrinuti oko njenog stanja

Amazonska prašuma doista se smanjuje alarmantnom brzinom - svake minute gubi se jedno "nogometno igralište" Amazone. Podivljali požari, deforestacija i globalno zagrijavanje uništavaju komadić po komadić tog moćnog zelenina, a samo ove godine zabilježeno je nevjerojatnih 74 tisuće požara u Brazilu.

Uništavanje Amazone | Author: REUTERS REUTERS

"Plućima Zemlje" doista prijeti potpuno brisanje, a dogodi li se to doista, posljedice će biti katastrofalne.

1. Gotovo polovica svih svjetskih vrsta biljaka, životinja i mikroorganizama će biti uništena

Amazonska prašuma | Author: CIFOR/ Flickr/ CC BY 2.0 CIFOR/ Flickr/ CC BY 2.0

Amazonska prašuma je dom 10 posto svjetskih vrsta, uključujući 40 tisuća vrsta biljaka, 3000 vrsta slatkovodne ribe, preko 370 vrsta reptila i 2,5 milijuna vrsta insekata.

Demonstracije protiv Bolsonara Amazona Top News Diktator na čelu Brazila uništava svijet

Prema stručnjacima, trenutno svakog dana gubimo 137 biljnih i životinjskih vrsta na dan - oko 50 tisuća vrsta na godinu, što je katastrofa za biološku raznolikost. Ako se taj trend nastavi, izgubit ćemo gotovo polovicu svih svjetskih vrsta, uključujući njih 118 ugroženih.

2. Ogroman gubitak za medicinu

Laboratorij | Author: Pixabay Pixabay

Moderna medicina doslovno ovisi o bogatstvima Amazone. Ako prašuma nestane, nestat će i potencijalnih lijekova za brojne bolesti. Trenutno  121 lijek na recept, uključujući one za glaukom, leukemiju, srčane bolesti i malariju potječu iz biljaka u Amazoni. Budući da je ona dom čak 80 tisuća biljnih vrsta, a medicinski potencijal testiran je tek na jedan posto njih, izgubit ćemo prirodne resurse koji potencijalno skrivaju lijek za mnoge smrtonosne bolesti.

3. Sve više suša i poplava

Suša | Author: Getty images Getty images

Ako se prašuma Amazone uništi, smanjit će se broj padalina oko te šumske regije. To će imati domino efekt na dodatne klimatske promjene, što će pak rezultirati češćim sušama, kao i masovnim poplavama. Općenito, posljedice će se osjećati u svakom kutu planeta i povećat će eroziju, kao i širenje infektivnih bolesti. Nažalost, već se sada primjećuje čak 25 posto manje padalina u Amazoni.

4. Više stakleničkih plinova

Zagađenje zraka | Author: Thinkstock Thinkstock

Biljke i drveće apsorbira ugljični dioksid, a kako nestaju iz Amazone, otpustit će na milijarde tona ugljika koje prašuma godinama "čuva". Potencijalno uništenje prašume dovelo bi do povećanja stakleničkih plinova za pet do šest puta, što bi utjecalo na kvalitetu zraka, temperature i ubrzanje globalnog zagrijavanja.

5. Izgubili bi raznoliku hranu

Banane | Author: Matija Topolovec (PIXSELL) Matija Topolovec (PIXSELL)

Postoji preko 3000 različitih voća u Amazoni koje je jestivo, a sama prašuma proizvodi preko 80 posto svjetske hrane - uključujući avokade, smokve, naranče, grejp, limune, banane, mango, ananase, kavu, kokos, čokoladu i rajčice.

6. Više od 30 milijuna ljudi bi izgubilo dom

Amazonski urođenici, plemena nisu nikad kontaktirala s civilizacijom | Author: YouTube YouTube

Amazona je dom više od 30 milijuna ljudi, od kojih su 2,7 milijuna domorodaca. Više od 350 etničkih grupa svoje preživljavanje isključivo veže za prašumu - kroz hranu, zaklon i tradicionalnu medicinu.

7. Izgubili bi 20 posto pitke vode u svijetu

Skradinski bud | Author: Hrvoje Jelavic (PIXSELL) Hrvoje Jelavic (PIXSELL)

Amazona je ogroman izvor vode - sadrži čak jednu petinu svjetske pitke vode, što nosi brojne dobrobit Brazilu i njegovom okolišu.

Plitvicka jezera Vrijedno blago Znanost Četvrtina svijeta ostaje bez vode - kako stoji Hrvatska?

Svake sekunde oko 175 tisuća kubičnih metara pitke vode otječe u Atlantski ocean kroz rijeku Amazonu

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.