Ekonomix
1324 prikaza

Nećemo više jesti govedinu i soju iz Brazila

Amazona i Jair Bolsonaro
1/2
wikipedia
Finska, Francuska i Irska razmišljaju da EU prestane uvoziti govedinu i soju iz Brazila i natjera Bolsonara da zaustavi požare u Amazoniji

Finska, koja trenutačno predsjeda Vijećem EU-a, zatražila je od država članica da "obustave uvoz govedine iz Brazila", rekao je Lintilla novinarima u Helsinkiju, prenosi Reuters.

Finski ministar financija Mika Lintila rekao je u petak da bi Europska unija trebala obustaviti uvoz govedine iz Brazila te razmotriti suspenziju uvoza soje kako bi izvršila pritisak na brazilsku vladu da se odlučnije bori s požarima u Amazoniji i da zbog stočarstva i uzgoja soje prestanu podmetati požare u 'plućima Zemlje'. 

Jair Bolsonaro Sabotaža Top News Procurili dokumenti: Bolsonaro radi biznisa uništava Amazonu

Dodao je da razmišlja uputiti takav zahtjev i kada je riječ o uvozu soje u cilju "jačanja pritiska, kako bi brazilska vlada učinila nešto u vezi šumskih požara".

Brazil je izložen mnogobrojnim međunarodnim kritikama zbog desetaka tisuća šumskih požara u Amazoniji ove godine.

Francuska i Irska zaprijetile su da će blokirati sporazum o slobodnoj trgovini između EU-a i zemalja Mercosura (Brazil, Argentina, Urugvaj i Paragvaj) ne bude li Brazil štitio Amazoniju.

Najrazvijenije države svijeta (G7) ponudile su Brazilu pomoć u iznosu od 20 milijuna američkih dolara za gašenje požara strahujući od štetnih posljedica za klimu.

Uništavanje Amazone | Author: REUTERS REUTERS

Neki u Brazilu to su dočekali sa zahvalnošću, no drugi su protumačili kao simbol kolonijalizma koji Brazilu oduzima pravo da suvereno upravlja svojom zemljom.

Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro kazao je da se požari "ne mogu koristiti kao izgovor" za sankcije. No zbog pritiska je ipak u gašenje požara poslao i vojsku.

Po posljednjim službenim podacima, od siječnja 2019. na području Amazonije zabilježena su čak 78.383 požara, što je rekordan broj od 2013. otkad se o tome vodi evidencija. 

Stručnjaci kažu da su požari posljedica krčenja šuma, uz otegotnu okolnost velike suše koja će se nastaviti i tijekom rujna.

Amazonsko pleme u dijelu posječene prašume Katastrofa Top News Amazonija gori zbog 'gladi' za govedinom i sojom

Sedam amazonskih zemalja, koje su se prošli tjedan sastale u Kolumbiji, dogovorile su da će povećati suradnju protiv uzroka deforestacije kao što su ilegalno rudarstvo i poljoprivreda odnosno uzgoj goveda i GM soje.

Sporazum potpisan na summitu također uključuje informacijsku mrežu u svrhu sprečavanja katastrofa, povećano satelitsko praćenje deforestacije, promicanje istraživanja i obrazovanja i povećanje sudjelovanja autohtonog stanovništva u svrhu poticanja održivog korištenja prašume, rekao je kolumbijski predsjednik Ivan Duque. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.