Life
1933 prikaza

8 nacističkih zločinaca koji su još u bijegu

Nacisti u Parizu
Thinkstock
Iako je od Drugog svjetskog rata prošlo više od 70 godina, brojni ozloglašeni nacistički zločinci nisu nikad pronađeni, pa im se nije niti sudilo

Svake godine nakon 2001., Effraim Zuroff iz Centra Simon Wiesenthal objavljuje svoj godišnji izvještaj o statusu istraga diljem svijeta o nacističkim zločincima. Ona sadrži sve one ubojice koji su izmaknuli pravdi, od koje je većina danas ipak mrtva, a neki su doživjeli duboku starost bez primjerene kazne. 

1. Gerhard Sommer - Njemačka (Italija)

U lipnju 1933., kad je imao samo 12 godina, Sommer je postao članom Hitlerove mladeži te je dobio čin "Jungzugführera". Početkom Drugog svjetskog rata, u dobi od 18 godina, pridružio se nacističkoj partiji NSDAP-u te se uključio u SS. Borio se u prvoj diviziji na području Balkana i Ukrajine. Ranjen je dvaput te je dobio Željezni križ za svoju hrabrost. No, to nije bio kraj njegove karijere jer se 1943. prijavio za poziciju u SS-u. 

Do 1944. godine, Sommer je bio pripadnik 16. SS Panzir-divizije odgovorne za pokolj u selu Sant’Anna di Stazzema u talijanskoj Toscani, gdje je pobijeno 560 civila, od kojih 119 djece. Sud u Italiji osudio ga je 2005. u odsustvu, no Njemačka ga je odbila izručiti. Štoviše, njemački državni tužitelj 2012. godine odbacio je sve optužbe protiv Sommera kao neosnovane. Slučaj je ponovno otvoren prošle godine, no 93-godišnji Sommer zbog demencije je proglašen nesposobnim za suđenje. Od svibnja 2006. Sommers živi u staračkom domu u Hamburgu.

Nacistički zločinci | Author: Wikipedia Wikipedia

2. Alfred Stark - Njemačka (Grčka)

Alfred, kojem je danas 94 godine, smatra se odgovornim za pogubljenje117 zatočenih talijanskih vojnika koje se odvilo 1943. na otoku Kelafoniju u Grčkoj. Nakon što su Italija i Njemačka okončale svoj pakt 1943., nacisti su progonili te ubijali svoje dojučerašnje saveznike, a samo na pdručju Grčke ubili su oko 10 tisuća talijanskih vojnika, za što je kao zapovjednik bio odgovoran Stark. Iako ga je talijanski sud u Rimu osudio 2012., Njemačka ga je odbila izručiti Italiji.

3. Johann Robert Riss - Njemačka (Italija)

Još jedan u nizu dokazanih zločinaca je i Riss, koji je odgovoran za upad nacističkih trupa u talijansku Toscanu, gdje su u jednom manjem mjestu ubili čak 184 civila, od čega je bilo 27-ero djece i 67 žena. Iako ga je sud u Rimu osudio 2011., on i dalje mirno živi nedaleko od Münchena te danas ima 93 godine jer ga Njemačka nije izručila.

4. X - Danska (Bjelorusija)

Traži se ubojica Židova u Bobruisku.

5. Y - Njemačka (Auschwitz)

Pomagač u ubojstvima mađarskih Židova

6. Z - Norveška (Poljska i Ukrajina)

Ubojica Židova na različitim lokacijama

7. Algimantas Dailide - Njemačka (Njemačka)

Šef tajne policije u litvanskom Vilniusu mnogobrojne je Židove predao nacistima premda je znao da će ih odmah ubiti. On je nakon rata emigrirao u SAD, a nakon što je 1990. otkriveno sve o njegovoj prošlosti, deportiran je. Ipak, Litva nije bila ažurna u njegovom suđenju, pa se on smjestio sa suprugom na jugu Njemačke. Naposljetku je odlučeno kako je prestar i previše narušenog zdravlja za izdržavanje kazne zatvora.

Nacistički zločinci | Author: Wikipedia Wikipedia

8. Helmut Oberlander - Kanada (Ukrajina)

Služio je kao zapovjednik jedinice 10 a, koja je odgovorna za smrt oko 23 tisuće Židova, a najviše od njih civila. Kao Nijemac rođen u Ukrajini, bio je dijelom onog što bi se zvalo odred smrti. On se 1954. sa suprugom nastanio u Kanadi i prijavio za dobivanje državljanstva. Prema odluci suda, oduzeto mu je državljanstvo, ali nikad nije osuđen za svoje zločine te do danas ulaže žalbe na odluke kanadskog suda.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.