Life
40282 prikaza

8 stvari koje nutricionisti nikad ne bi jeli

Riža
Thinkstock
Bilo da je riječ o skrivenim kalorijama ili pak rizicima od trovanja, ove namirnice nutricionisti ne preporučuju

Svi znaju da čips, keksi, bijeli kruh i slatki sokovi nisu najpoželjnije namirnice u prehrani, no postoji cijeli niz hrane za koje mislimo da su dobri za nas, iako to nisu. Naime, nutricionisti otkrivaju kako ljudi imaju pogrešnu viziju zdrave prehrane, u koju nikako ne spadaju sljedećih 10 namirnica:

1. Slatki jogurti

Hranjivi mliječni proizvodi po svojoj definiciji ne bi trebali biti slatki. Iako je jogurt doista dobra hrana za tijelo i probavu, onaj s dodanim šećerom ili voćem to nije. On može biti desert, ali i to bi trebalo biti rijetko. Zapravo, voćne jogurte i slične proizvode treba doživljavati kao povremenu poslasticu, poput čokolade. 

Jogurt s voćem | Author: Thinkstock Thinkstock

Nutricionisti ističu kako je potrebno čitati deklaracije i izbjegavati mliječne proizvode koji sadrže zgušnjivače i škrob te je bolji da sami radite voćne jogurte sa svježim voćem, začinima, ekstraktom vanilije i prirodnim jogurtom.

2. Riža

S nutricionističke strane, bijela riža manje je korisna za našu prehranu od bijelog kruha, piše Bright Side. Ona sadrži ogromne količine ugljikohidrata koji uzrokuju gomilanje kilograma. Ako volite rižu, bolje je posegnuti za integralnom ili crvenom te svakako odabrati onu bolje kvalitete i jesti je maksimalno jednom u dva tjedna.

3. Peršin

Iako je peršin kao začin sam po sebi zdrav, on u jelima može biti šetan - jer može emitirati nitrate i doslovno se pretvoriti u otrov nakon 30 minuta. To se događa ako se svježi peršin stavlja u salatu, majonezu ill vrhnje te tako stoji prije posluživanja. 

Zbog toga nutricionisti savjetuju dodavanje peršina neposredno prije jela, tako da on dalje sadrži sve korisne nutrijente.

4. Gotovi umaci

Jeste li ikad primijetili kako domaći umaci imaju posve drugačiji okus od onih kupovnih? Tajna je u pojačivačima okusa, ali i u gomili šećera u njima koja ih čini bombom. Naravno da je proizvođačima jeftinije dodati šećer u umak nego prave rajčice, no to ih pretvara u nutritivno smeće. Da bi obogatili okus, radije dodajte masline, maslinovo ulje, med, senf, češnjak, papar i slične začine.

5. Sušeno voće i čips

Čips od voća postao je sve popularnija grickalica kao nekakva zdravija alternativa, no to baš i nije istina, kažu nutricionisti. Naime, voćni čips se proizvodi istim postupkom kao i onaj klasični od krumpira - pržeći ih u ulju. I ne samo to, već čips od voća može sadržavati jednak broj kalorija kao i onaj obični.

Nažalost, nakon što prođe kroz proces proizvodnje, voće izgubi sve ono zdravo u sebi. Slično vrijedi i za sušeno voće kojim se raznim postupcima produljuje vijek trajanja. Osobito treba izbjegavati sušeno voće koje je svijetle boje ili mekano - to znači da je više kemijski obrađeno.

6. Grožđe

Berač i grožđe | Author: Marlene Badenhorst/Pixabay Marlene Badenhorst/Pixabay

Iako zvuči čudno, grožđe nije nutricionistički najbolja namirnica. Naime, budući da je jako slatko tjera nas da ga pojedemo puno, čime se u tijelo odjednom unosi ogromna količina voćnog šećera, koji je i dalje šećer. Zbog toga je grožđe dobro kombinirati s drugim namirnicama i jesti u umjerenim količinama. 

7. Pogrešno pripremljena riba

Ribe su kao hrana potpuno oslobođene od štetnih masnoća, a bogate onim zdravima poput omega 3 masnim kiselinama. Ipak, znanstvene studije su pokazale kako tehnike pripreme ribe znatno utječu na njenu nutritivnost - tako su kuhanje u kipućoj vodi ili na pari te pečenje najbolji način pripreme koji čuva korisne supstance. To ne vrijedi i za dimljenu ribu, prženu u ulju ili pak mariniranu ribu u ulju sa soli.

8. Rižini kolačići 

Iako se često jedu na dijetama jer ne sadrže gotovo ništa masnoća te ih mnogi jedu umjesto kruha, rižini kolačići zapravo imaju izrazito visok glikemijski indeks. To znači da, nakon što ih pojedemo, osjećamo veću glad nego prije, zbog čega naposljetku unesemo još više kalorija nego da ih nismo jeli. 

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.