Life
35238 prikaza

Ako imate ove simptome obavezno posjetite liječnika

Žena na pregledu kod liječnika
Thinkstock
Ovo stanje pogađa oko svaku desetu ženu reproduktivne dobi, a za dijagnozu u prosjeku treba nevjerojatnih sedam godina

Grčevi u trbuhu, bol, nesanica i razdražljivost dobro su poznati većini žena u "onim danima" mjeseca, no razorna bol koja ne prestaje i mučnina koja vodi do povraćanja definitivno nisu normalni te mogu biti simptom nečeg ozbiljnijeg, objašnjava dr. Lara Briden.

Studije pokazuju da preko 90 posto žena redovito osjeća tegobe povezane s mjesečnicom, no traje li bol dulje od prva dva dana ciklusa, ne mogu je blokirati tablete poput ibuprofena ili se uz to pojavljuju i drugi simptomi, tada je znak za uzbunu i obavezni liječnički pregled.

Mogući i vrlo česti uzrok ovih simptoma je endometrioza - u kojem tkivo endometrija, odnosno unutarnjeg sloja maternice, raste te se razvija izvan same maternice. Kod endometrioze, ovo tkivo može, ako se nalazi na drugim organima koji nisu u spolnom sustavu, uzrokovati unutarnje krvarenje, upalu, bol te stvaranje ožiljaka. 

Prekasne i pogrešne dijagnoze

Endometrioza je sve češće stanje koje u zapadnim zemljama svijeta pogađa svaku desetu ženu u reproduktivnoj dobi, a za dijagnozu bolesti najčešće je potrebno nevjerojatnih sedam i pol godina.

Najčešće pogrešne dijagnoze ove bolesti su menstrualne tegobe kod mladih žena te sindrom iritabilnog crijeva kod onih starijih. Simptomi uključuju iznimno bolne menstruacije, probleme s mokraćnim mjehurom obično u vrijeme menstruacije, bol tijekom seksa, neplodnost.

Ovo bolno stanje uzrokuje širenja tkiva maternice izvan tog organa, što uzrokuje krvarenja i bol na drugim mjestima u doba menstruacije. Tkivo se najčešće širi na jajnike i crijeva, no moguće je i da se pronađe negdje dalje. Odgoda dijagnoze se obično povezuje s oklijevanjem liječnika da liječe ono što smatraju menstrualnim bolovima.

Zlatni standard u otkrivanju je laparoskopija - pogled u abdomen uz pomoć kamere. Također, velik je problem i neupućenost žena u ovo 

Znakovi da menstruacija nije normalna

Standardna bol kod menstruacije se javlja u području donjeg dijela trbuha gdje se nalazi maternica zbog stezanja i otpuštanja njenog tkiva. Bol se može reflektirati i na donji dio leđa u istoj ravnini, no javi li se bol drugdje u zdjelici, leđima, ili pak nogama - moguće je da se radi o endometriozi. Bol može pratiti mučnina i nagon za povraćanjem.

Seks je bolan

Bol tijekom ili nakon seksa koja nalikuje na probadajuću bol u bilo kojem dijelu ciklusa - za vrijeme plodnih dana, menstruacije ili nakon nje - može biti ključni simptom endometrioze. 

Još jedan znak je krvarenje između menstruacija, koje je također znak da posjetite liječnika i izvijestite ga o svojim simptomima, savjetuje Briden.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.