Life
4178 prikaza

Alergija ili prehlada? Po ovom ćete znati razliku

Žena kiše u maramicu
Thinkstock
Ako sve češće kišete i šmrcate, možda ni sami ne znate trebaju li tablete za prehladu ili alergiju

Jesen je mnogima najdraže doba godina - drveće je obojeno šarenim bojama, a dani su često ugodni i topli. No to je isto tako vrijeme prehlada i alergija.

Problem je što danas sve više ljudi u odrasloj dobi obolijeva od alergija, pa mnogi nisu sigurno što ih muči. Je li obična viroza, sinusi ili alergija? Simptomi su vrlo slični: začepljeni nos, kašalj, kihanje. Doktori Andrew Kim i Keri Peterson tvrde da se trebate pitati ovih šest pitanja kako biste znali što vas muči i kako bi se mogli liječiti na odgovarajući način: 

1. Curi li vam nos? 

Ovo je simptom u oba slučaja, pa je teško otkriti o čemu je riječ. No ako obratite pozornost na ono što izlazi iz nosa, mogli biste biti na pravom tragu. Alergije i rane faze prehlade proizvode vodenastu, bezbojnu sluz, ali ako ona postane gusta i žućkasta ili zelena, vjerojatno se radi o nekom obliku infekcije dišnog sustava. 

2. Svrbe li vas oči? 

Ako vas svrbe oči, nos, grlo pa čak i uši, vjerojatno je riječ o alergiji, premda nadražene oči mogu ukazivati i na virusni konjunktivitis, koji je često popratni simptom prehlade. Antihistaminici bi vam trebali pomoći, te bi trebali biti zdravi u roku dva tjedna. 

3. Boli li vas nešto?

Gripa | Author: Thinkstock Thinkstock
Razmislite: osjećate li lokaliziranu bol u području sinusa ili vas boli cijelo tijelo? Ponekad niska temperatura, otečeni krajnici i neugodni bolovi po cijelom tijelu mogu ukazivati na prehladu. Pripazite i na grlo, jer iako vas zbog alergije grlo može zatezati i peći, bolovi su pokazatelj prehlade. 

4. Koliko brzo vas je pogodilo? 

Ako ste odjednom, preko noći, počeli mučiti muku sa suznim očima, sluzi iz nosa i začepljenim nosom, nije izgledno da ste prehlađeni. "Simptomi prehlade se postepeno javljaju, dok kod alergije oni buknu svi odjednom", objašnjava dr. Peterson. 

5. Koliko se dugo osjećate loše? 

Prehlada obično prođe unutar dva tjedna, a može trajati i svega nekoliko dana. S druge strane, alergijske reakcije obično traju cijelo vrijeme dok ste izloženi alergenu (recimo prašini ili ambroziji). Osim toga, alergije vas mogu iscrpiti u vrlo kratkom roku. 

6. Koje je doba godine?

Alergije se obično javljaju za vrijeme promjena godišnjeg doba, posebno u proljeće, ljeto i jesen, dok su prehlade ipak češće u hladnijim, zimskim mjesecima, piše Huffington Post. Ako primijetiti da vam se simptomi javljaju uvijek u isto doba godine, vjerojatno je riječ o alergiji. Isto tako, ako se ispoljavaju kad ste na određenom mjestu (u uredu ili kod najboljeg prijatelja), vjerojatno vas muče alergeni koji se kriju u zatvorenom prostoru, što znači da ste u opasnosti cijelu godinu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.