Life
562 prikaza

Ambrozija: Ova će hrana umanjiti simptome

Djevojka puše nos
Thinkstock
I dok će većina posegnuti za tabletama čija je nuspojava pospanost, nutricionisti ukazuju na namirnice koje dokazano umanjuju simptome alergije

Klimatske promjene produljuju cvjetanje biljaka, a samim time i širenja peludi zbog čega Američka akademija za alergije, astmu i imunitet tvrdi kako će se sezona alergija produljiti i na listopad. Simptome mogu ublažiti luk i češnjak koji obiluju kvercetinom, flavanoidiom koji djeluje kao antihistaminik tj. tvar koja blokira alergijsku reakciju.  No, s druge strane, alergičari trebaju izbjegavati kivi koji će pojačati njihove simptome.

Brokula

Ona je baš kao i češnjak pomaže u ublažavanju simptoma alergije tako što odčepljuje sinuse. Brokula je također bogata vitaminom C koji snižava razinu histamina, tvari koje uzrokuju alergijsku reakciju. Već 500 miligrama vitamina C ublažava alergije, a samo šalica sirove brokule sadrži oko 80 miligrama. Osim brokukle preporučuje se jesti cvjetaču i kupus. 

Mrkva 

Ona je bogata karoteonidima, spojevima koji djelotvorno ublažavaju alergiju. Istraživanja su potvrdila da ljudi koji jedu povrće bogato karoteonidima rijeđe pate od alergija nego drugi. Osim beta karotena koji se nalazi u mrkvi preporučuje se unositi i likopen te lutein. Najbolje je jesti rajčice i zeleno lisnato povrće.

Kelj

Slično kao i brokula, kelj odčepljuje sinuse čime ublažava šmrcanje i hunjavicu koja prati alergiju. Osim toga bogate je vitaminom A koji podiže imunitet i ublažava simptome. Istraživanja su potvrdila da ljudi koji imaju problema s manjkom vitamina A češće muče alergije i astma.

Bundeva

Ona je bogata vitaminom A i C te cinkom što je čini odličnim dodatkom u prehrani svih onih koji se bore s alergijama. Vitamin C snižava razinu histamina, a cink i vitamin A jačaju imunološki sustav. 

Celer

Osim što pomaže kod visokog tlaka i kronične boli, celer ublažava simptome alergije. On djeluje protuupalno i obiluje vitaminom C. Preporučuje ga se jesti kuhanog na pari jer će se tako sačuvati svi važni nutrijeniti. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.