Znanost
1957 prikaza

Znanstvenici tvrde: Mikrovalna pećnica je opasna!

Žena koristi mikrovalnu pećnicu
Thinkstock
Zračenje ima štetne posljedice na spavanje, plodnost i imunološki sustav

Iako je najlakše i najbrže kupiti gotovi obrok i podgrijati ga kod kuće, takva navika može imati štetne posljedice. Mikrovalna pećnica može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme, upozoravaju znanstvenici.  

Prema najnovijem istraživanju, plastične posude u kojima se podgrijavaju gotovi obroci ispuštaju kancerogene otrove. Sumnjaju da zračenje koje proizvodi mikrovalna može utjecati kod ljudi na koncentraciju, energiju i spavanje. Također, može poremetiti funkcioniranje probavnog i imunološkog sustava. 

“Može štetno djelovati na plodnost, hormonalnu ravnotežu, krvni tlak, kardiovaskularno zdravlje, raspoloženje i libido“, objasnio je nutricionist Rick Hay. 

Jela koja se pripravljaju u mikrovalnoj pećnici često imaju visoke količine šećera i manje hranjivih vrijednosti od onih koji sami pripremamo. 

"Teško je pronaći gotovo jelo koje sadrži organske ili prirodne sastojke. No, često u sebi imaju razne dodatke koji im produžuju rok trajanja i daju okuse“, istaknula je nutricionistica i stručnjakinja za gubitak kilograma Lily Soutter. 

Predlaže ljubiteljima mikrovalne pećnice da hranu stave u staklenu posudu kako se ne bi izlagali toksinima. Jedni od najvećih fanova takvih obroka su zasigurno zapadnjaci. Unatoč svim opasnostima po zdravlje, studije su pokazale da se građani pouzdaju u gotove obroke od 70-ih godina prošlog stoljeća. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • freebird2024 20:59 07.Kolovoz 2016.

    U naslovu piše znanstvenici, a u tekstu navedena 2 nutricionista i stručnjaka za gubitke kilograma.. Toliko o stručnosti :)