Life
27141 prikaza

'Ameri platili da tri puta probam ubiti krimosa Tita'

Tito 1974., otvaranje mosta 25. Maj
Stevan Kragujević/ CC BY-SA 3.0
Televizijski program "History" je Nikolu Kavaju označio kao trećeg na listi najuspješnijih terorista na cijelom svijetu

"Nikola Kavaja je Srbin iz Crne Gore, iz Riječke nahije, a rođen sam 1932. godine u Peći", govorio je za sebe najpoznatiji atentator na Tita.

Od 1957. godine do 1971. godine bio je, kako je sam tvrdio, regrutiran od strane Amerikanaca, i kaže da je bio spreman dati svoj život za borbu protiv komunizma. Bilo da je akcija bila u Jugoslaviji, na Kubi, ili u SSSR-u, on je bio uvijek spreman, priznao je u jednom intervjuu.

"Iza svake akcije bili su Amerikanci koji su nas podržavali. I u atentatima na Tita, ja sam tri puta pokušao atentat na Tita", tvrdi.

Završio je pilotsku akademiju, i bio aktivni pilot potporučnik početkom 50-ih. Pripadao je, kako je svjedočio, tajnoj organizaciji koja je bila sastavljena od oficirskog kadra JNA. Tu su bila 92 aktivna podoficira i oficira.

Josip Broz Tito KI BI DA BI Top News Da mogu, Srbi bi danas glasali za Tita, a ne za Vučića

A pokušaj atentata koji se pamti je svakako onaj sa otetim avionom. On je uspio unijeti dvije bombe na let New York-Chicago 20. lipnja 1979. godine, prijeteći da će avion dići u zrak!

Od američkih vlasti tražio je da iz zatvora bude oslobođen pop Stoiljko Kajević, njegov kolega i suborac. Namjera mu je bila da njih dvojica prelete ocean i da se obruše na sjedište SKJ u Beogradu.

Na aerodromu u Chicagu, Kavaja je oslobodio putnike i sve članove posade, osim pilota, kopilota i jednog detektiva. Kajević je, međutim, odbio da ga oslobode. Pilot ga je odvezao u Irsku, koja ga je izručila SAD-u, gdje je osuđen na 40 godina robije. U zatvoru je odležao 18 godina, od 1979. do 1997., kada je uvjetno pušten.

"Televizijski program "History" označio ga je kao trećeg na listi najuspješnijih terorista na cijelom svijetu", rekao je Kavaja.

 Bio je i član Legije stranaca.

 Za čovjeka čiju je glavu lovio nije imao niti jednu lijepu riječ.

"Tito nije bio naivan čovjek, on je bio kriminalac, zatvorenik. On se nije služio automobilima. On je prvi čovjek koji je koristio helikopter prilikom posjete Americi" rekao je.

Nikodije Mitrović iz Beograda, koji je u Titovoj Jugoslaviji bio uhićivan i kažnjavan zbog suradnje sa četnicima Draže Mihailovića , otkrio je zanimljive detalje o Kavaji.

Josip Broz Tito i Josif Visarionovič Staljin 1945. Tako je počelo Life Staljinov špijun Slovenac stavio je Tita na čelo partije

"Nikolu Kavaju, atentatora na Tita, osobno sam upoznao tek kad sam se vratio u Beograd, a dok je bio u zatvoru u Americi više puta smo razgovarali telefonski. Kavajin brat je imao sina koji je bio poručnik Jugoslavenske vojske i imao je stan u Novom Beogradu. Kada su Amerikanci pustili Nikolu Kavaju iz zatvora, pokušali su ga vratiti u Jugoslaviju. Odveli su ga u London i s lisicama na rukama htjeli uvesti u Jatov avion. Pilot cijele noći nije smio poletjeti, jer su mu u Beogradu rekli da ga ne smije primiti u avion. Kavaju su vratili u Ameriku ponovo u zatvor i poslije dva-tri mjeseca ponovo su pokušali vratiti ga u Jugoslaviju, odveli su ga u Atenu i obukli ga u odjeću stjuarda i tako je ušao u Beograd.

Pratila su ga dvojica američkih policajaca koji su porijeklom Srbi i odveli ga na adresu njegovog nećaka. On je prijavio da mu je došao stric i Nikola Kavaja je dvije-tri godine proveo u Beogradu. Svi su znali tko je on ali mu nisu dozvolili da legalizira svoj boravak, jer mu nisu dali osobnu iskaznicu. Više puta se pisalo o njemu, a bio je čak i na televiziji, no službeno nikad nije bio u Srbiji. On je išao u Sarajevo i dobio putovnicu od Radovana Karadžića kako bi mogao putovati u Zagreb i tamo podići mirovinu.

U američkim zatvorima ukoliko radiš, dobivaš plaću i on je skupio oko 40.000 dolara i to je bila ta mirovina koju su mu slali preko Zagreba, a ne preko Beograda. On je morao svakog mjeseca iz Bosne ići Zagreb podići novac. U to vrijeme u Beogradu je na vlasti bio Vuk Drašković i on mu je dao stan u Dušanovoj ulici.

Nikolu Kavaju su na kraju otrovali 2008. godine. Često je jeo u jednom beogradskom restoranu. Počeo je piti i svi su znali da on tijekom večere prilično popije. Taj put je popio dvije-tri čaše, to pričaju njegovi prijatelji, odjednom se počeo žaliti da mu nije dobro, da mu je muka. Kada su ga doveli kući, već u stanu se počeo hladiti i padati u šok. Bio je otrovan! Sigurno je konobar u njegovu rakiju ulio nešto. Njegova želja je uvijek bila da ga pokopaju na Lovćenu, on je Crnogorac iz Peći, i Vuk Drašković je sredio da ga mrtvačka kola odvezu na Lovćen i tamo je pokopan. To je platio Vuk Drašković", kaže Mitrović.

(Kurir)

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Perun 09:15 11.Siječanj 2019.

    Ameri su imali koristi od Tita jer je Tito naivno mislio da su mu zapadnjaci prijatelji i da su iskreniji od Staljina. Istina je bila upravo obrnuta. Da se Tito priklonio Istočnom bloku bio bi daleko stabilnija zemlja jer bi ... prikaži još! Slavenski rod biio objedinjen u jednoj strukturi neovisnoj o zapadnjačkim masonima. Ovaku su zapadnjački imperijalisti razorili naše konstrukte daleko lakše i brže.

  • 27072010 23:37 10.Siječanj 2019.

    Prelete ocean i da se obruše na sjedište SKJ u Beogradu.Dali je to u isto vrjeme kad su pokusali Ameri preletit s U-2 avionom pa bili sruseni kaki je to lazovcina sta mu fali malo paznje pa malkice laze

  • BESTpartizan 17:17 10.Siječanj 2019.

    nebitan je