Life
48909 prikaza

Arkan je pljuskao Mladićeve vojnike, brijao im glave...

Arkan i Ratko Mladić
Screenshot Youtube
Čovjek koji je čuvao Ratka Mladića dok se skrivao otkriva šokantne detalje iz rata

Branislav Puhalo, čovjek koji je u svoje vrijeme bio zapovjednik osiguranja Ratka Mladića, u emisiji "Ćirilica" na TV Hepi izjavio je da je Željko Ražnatović Arkan imao običaj pljuskati Mladićeve vojnike i brijati im glave. Za Arkana je rekao da je u više navrata dolazio u Bijeljinu i Zvornik kao zapovjednik paravojne skupine "Srpska dobrovoljačka garda". Puhalo je rekao da se Mladić s Arkanom nije susretao, ali da je ratni zapovjednik Vojske Republike Srpske "uvijek bio protivnik te paravojske".

Puhalo je kazao da je zapovjednik Mladićevog osiguranja bio do 2002. Kada je uhićen Milošević, otišao je do Mladića i savjetovao mu da bi promijeni mjesto stanovanja: "Poslušao nas je. S nekoliko automobila smo krenuli, mijenjali smo automobile kako bismo zavarali trag, u jednom trenutku je on prešao u drugi auto i otišao u nepoznatom pravcu."

Željko Ražnatović Arkan | Author: Screenshot Youtube Screenshot Youtube

Nije podnosio paravojsku
"Oni su željeli ratovati kad im se prohtije, da kažu: 'Danas je svetac, ja ne ratujem', sve mimo vojničkih pravila", opisao je Puhalo "način ratovanja" paravojnih formacija.

Novinar je u jednom trenutku ustvrdio da je Mladića pogodilo kad je čuo da su usred "Oluje" Arkan i njegovi ljudi u Sanskom Mostu pljuskali Mladićeve vojnike. Puhalo je to potvrdio: "Mladić to nije mogao podnijeti To se događalo. Oni su ih pljuskali, šišali na ćelavo i onda je Ratko naredio da Arkana protjeraju s teritorija Krajine. Međutim, dogodilo se nešto drugo. Mi smo obilazili jednu brigadu kojom je zapovijedao Pero Čolić, koji je kasnije postao načelnik Generalštaba, na potezu prema Ključu.

I poslije dva-tri dana mi ponovo prolazimo tuda, a oni na istom mjestu. Ratko pita: "Što radiš ovdje? Zašto ne ideš s vojskom naprijed?" A on kaže da ne može zbog neprijateljske paljbe, ovo-ono... 'Gdje je Arkan?', pita Mladić, a ovaj kaže: 'On je 15 kilometara ispred.' 'E, u pravu je Arkan što vas šiša...'"

Puhalo se osvrnuo i na smrt Mladićeve kćeri Ane i, kako navodi, on osobno vjeruje da ona nije počinila samoubojstvo, nego da su je ubile strane službe. Rekao je i da general nikoga nije okrivio za smrt kćeri. "Nije on nikoga spominjao po imenu. Ali, mislim da su to uradile neke strane obavještajne službe", rekao je. Za najnovije priče o tome da je Arkan ubio Mladićevu kći rekao je da u to ne vjeruje.

Pokolj u Bijeljini 1992., Arkanovci | Author: Ron Haviv/ VII/ Redux Ron Haviv/ VII/ Redux

Obiteljska tragedija
I sam Puhalo je proživio tešku obiteljsku tragediju. Njegova supruga (33) i sin (3) pronađeni su 29. studenog 1994. utopljene u Čukaričkom rukavcu s tragovima nasilja. Istragu su vodile i vojska i civilna policija, no počinitelje nisu pronašli. Novinar mu je spomenuo naklapanja da su mu suprugu i sina ubili "muslimanski teroristi" ubačeni u Beograd. Puhalo je odgovorio da je te priče čuo i sam, ali da to "nije dokazano". "Ali je vjerojatno da su to počinile neke službe. Mislim da će se jednog dana sve otkriti", kazao je.

Puhalo je rekao da su Srebrenicu zauzeli bez puno otpora. "Bili smo u centru grada, u štabu u kojem je bio Naser Orić, i odatle pokupili svu dokumentaciju; o svim njihovim silovanjima, ubojstvima. Oni su sve zapisivali. Orić je upadao u srpska sela, osobno ubijao, odsijecao glave", pričao je Puhalo i dodao da Mladić kao zapovjednik nije nosio niti pištolj. "On u ratu nije ispalio niti metak. Ja sam nosio 'Heckler' i pušku. Kad je on ulazio u Srebrenicu, dao sam mu 'Heckler' da ne bude nenaoružan", rekao je.

Preuzeto u cijelosti s kurir.rs.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nerminius 15:22 02.Prosinac 2017.

    U gotovo svim postovima ovdje pismenost je na razini drugog osnovne, radilo se o pokušajima pisanja hrvatskim ili srpskim jezikom. Namjerno kažem pokušajima.

  • Jugoivo 10:53 02.Prosinac 2017.

    Koješta! Zna se ko je bio Arkan, ("upoznao" ga je i Tudjman). Ma taman posla da je pljuskao Mladićeve vojnike! Htio je zapovjedati u Bosni. Mladić ga je potjerao.

  • Stefanel 16:21 01.Prosinac 2017.

    Postao je laka meta Mnogi koji su bili bliski sa pokojnikom tvde da je smatrao da je Srbija njagova dokle god je Milosevic na vlasti Pogresio je strasno Zaboravio je koliko ima krokodila u bari zvanoj Srbija Bara koja isusuje ... prikaži još!e Bara u kojoj uvijek oni mladji i zdraviji odluce da su stari presenilni i premekani . Bara koja ce uvijek imati svoje Plemice koji ne biraju sredstva kako da dodju do onog sto im srce i pamet pomucuje kao neka kletva....a svira im i pjeva,srecu pruza ko andjeo Raja..