Life
577 prikaza

Roditelji neće smjeti odbiti cijepljenje djece ako primaju dječji doplatak

Cijepljenje
Thinkstock
Roditelji koji primaju socijalnu pomoć ili dječji doplatak u Australiji neće moći samo tako odbiti cijepljenje djece

Trenutačno je situacija u Australiji ovakva: ako djecu 'koristite' kao poreznu olakšicu ili imate popust za vrtić, djeca moraju biti cijepljenja. Izuzetak se može napraviti u tri situacije: ako postoji zdravstveni dokaz da je dijete pod povećanim rizikom od neuobičajenih reakcija, zbog vjerskih uvjerenja ili drugih 'osobnih prigovora'. Drugim riječima, svatko može odbiti cijepiti dijete.

Prema novim propisima, s liste će se maknuti posljednja stavka, premda će roditelji i dalje moći odbiti cijepljenje zbog medicinskih razloga ili vjerskih uvjerenja. Prema svemu sudeći, ovaj prijedlog zakona bi trebao uskoro biti izglasan.

Kao i mnoge druge razvijene zemlje i Australija je u posljednje vrijeme doživjela epidemije bolesti poput ospica i hripavca, koje su nekoć bile ili u potpunosti iskorijenjene ili pod kontrolom, a sve zbog rastućeg broja roditelja koji odlučuju ne cijepiti svoju djecu. "Odabir roditelja da ne cijepe djecu ne podržava javna politika niti to potkrepljuju medicinska istraživanja, a ne bi ih trebali podržati ni porezni obveznici u obliku dječjeg doplatka", u zajedničkoj objavi izjavili su premijer Tony Abbott i ministar socijalne službe Scott Morrison.

Cjepivo | Author: Filip Brala/PIXSELL Filip Brala/PIXSELL

Iako je novi prijedlog primio pohvale, mnogi zagovornici cijepljenja ga kritiziraju, ističući da su mnogi koji odbijaju cijepljenje iz osobnih razloga ionako bogati ljudi, kojima gubitak ovakve fnancijske pomoći za djecu neće ništa značiti.

Inače, osobne razloge za odbijanje cijepljenja prošle je godine iskoristilo manje od dva posto roditelja dok se ukupno šest posto djece nije cijepilo. Broj roditelja koji su odbili cijepiti djecu zbog osobnih svjetonazora značajno je opao od 1998. godine.

Pokazalo se da su oni koji odbijaju cijepljenje najčešće koncentrirani u određenim područjima, što olakšava izbijanja zaraznih bolesti. Svi koji se zalažu za cijepljenje nadaju se da će nova politika povećati broj cjepiša upravo u tim područjima, piše IFL science, kako bi se spriječila daljnja nagla izbijanja bolesti.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.