Life
197 prikaza

Australske zastupnice odsad mogu dojiti i u zastupničkim klupama

Žena doji vani
Thinkstock
Zastupnici donjeg doma australskog parlamenta izmijenili su poslovnik kako bi parlamentarkama i u zastupničkim klupama omogućili dojenje i hranjenje djece bočicom

U skladu s nekadašnjim pravilima, australske zastupnice su s bebama smjele biti samo na galeriji glavne dvorane i u uredima u zgradama parlamenta, no odsad mogu dojiti i u zastupničkim klupama.

Predsjednik zastupničkog doma pozdravio je promjenu zastarjele prakse. 

Dojenje u zastupničkim klupama kontroverzno je pitanje u brojnim državama i mnoge su zastupnice žestoko kritizirali kada su na sjednice dovele djecu. U siječnju je dio kolega kritizirao, a dio pohvalio španjolsku zastupnicu Carolinu Bescansu iz stranke Podemos jer je u dvoranu parlamenta stigla s djetetom koje je ondje dojila. 

U skladu s novim pravilima, bebe australskih zastupnica više se neće smatrati "posjetiteljima" kojima je zabranjen ulazak u dvoranu donjeg doma. 

"Ni muškim ni ženskim članovima parlamenta više neće biti onemogućeno sudjelovanje u radu parlamenta jer istodobno brinu o svojoj djeci", rekao je predsjednik Zastupničkog doma Christopher Pyne.

"Nema apsolutno nikakvog razloga zbog kojega bismo se trebali držati nekih zastarjelih pravila, zbog kojih smo dosad otežavali život političarkama i zastupnicama", kazao je.

Među 150 članova australskog parlamenta, 40 je žena, a od ožujka su tri postale majke. Još četvorica zastupnika uskoro će postati očevi.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.