Life
4298 prikaza

Baka nije htjela da im mama kaže da je njihov otac ubijen

Sprovod JFK-a
Screenshot Youtube
Njihova baka je odlučila da im je majka previše slomljena i da im nije u stanju priopćiti da im je otac ubijen

Kada je 1963. ubijen američki predsjednik John F. Kennedy mnoštvo je scena kojima su svi svjedočili - od samoga čina do fotografije zakrvavljene Jackie koja stoji pokraj Lyndona Johnsona u avionu Air Force One dok on polaže zakletvu.

Rijetko tko ne pamti tužnu scenu trogodišnjaka John F. Kennedy Jr. koji salutira očevom lijesu na putu prema groblju Arlingtonu. Ono što malotko zna jest tko je točno djeci Kennedy, uskoro trogodišnjem John Johnu i šestogodišnjoj Caroline, rekao da im je otac ubijen.

To nije učinila sama Jackie (kao što pokazuje film "Jackie" s Natalie Portman iz 2016.) već je ta nemila dužnost pala na dadilju Maud Shaw, kojoj je to naredila majka prve dame - Janet Auchincloss, apsolutno uvjerena kako je njezina kći pretrpjela toliko da nije u stanju ići pred djecu.

Upravo je ona tri mjeseca ranije djeci morala saopćiti vijest da je njihov brat Patrick "otišao na nebo". Maleni je Patrick živio samo 39 sati, i bračni je par bio toliko shrvan i uzrujan da se nije mogao baviti starijom djecom.

I u ovom slučaju Shaw je moljakala da to ne bude ona, ali nije mogla reći ne jer je previše voljela djecu.

Shaw je prvo rekla Kennedyjevom sinu.

"John, tvoj je tata otišao paziti na Patricka", rekla je Shaw Johnu koji nije u potpunosti shvatio o čemu je riječ. Pitao je dadilju "je li tata uzeo avion i kad se vraća".

U svojim memoarima iz 1966. "White House Nannie: My Years with Caroline and John Kennedy Jr." piše kako je onda ušla u sobu od Caroline.

"Caroline me odmah pitala zašto plačem", piše Shaw.

"Nisam joj ništa mogla tajiti, uzela sam je u naručje i rekla joj tužne vijesti o tome da joj je otac upucan i odveden u bolnicu, ali da nisu mogli učiniti ništa da ga spase te da je sada s Patrickom na nebu", rekla joj je Shaw dok je djevojčica počinjala ridati.

"Bog svakome od nas da zadatak. Vaš će otac paziti na malenog Patricka, a i biti anđeo čuvar vama i vašoj mami, i uvijek će vas voljeti", prisjeća se da je rekla Shaw dok je uspavljivala uplakanu Caroline.

Nakon toga je otišla u vlastitu sobu i cijelu noć sjedila i osluškivala hoće li od djece doći najmanji zvuk. S obitelji je provela sedam godina, počevši nedugo prije rođenja Caroline, a u rodnu se Englesku vratila 1965. godine.

Jack  i John Kennedy | Author: Pinterest Pinterest

"Imala je autoritet, čeličnu ruku u smislu strogosti i najširi osmijeh", opisuje ju jedan nećak. Ona je djeci u Bijeloj kući bila više od guvernante, bila im je i najbolja prijateljica i utjeha.

"Na sreću, to su mi vraćali ljubavlju i pažnjom", kaže Shaw.

Nakon što se umirovila Kennedyjevi su je vidjeli samo jednom. Godine 1965. Jackie je povela djecu da vide posvećivanje memorijala njihovom ocu, a onda su posjetili i bivšu dadilju u obalnom gradu Sheerness, gdje je živjela sa sestrom Hettie.

Iako se više nisu vidjeli, održavali su kontakt pismima. Shaw je preminula 1988. godine.

U svojim memoarima kaže kako je "radila za niz obitelji i bavila se s mnogo djece, no Kennedyjevi imaju posebno mjesto u njezinom srcu valjda zato jer smo zajedno toliko toga prošli".

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 20:49 17.Prosinac 2018.

    kennedyevi su se nekome opasno zamjerili