Top News
8296 prikaza

Pokušao je ubiti Trumpa - što je s njim danas?

Michael Sandford
Screenshot
U školi su ga maltretirali, njega je više od ičega brinula sudbina svijeta, a onda je uhićen radi pokušaja atentata na Trumpa

U lipnju 2016. godine jedan je mladić tijekom susreta Donalda Trumpa i onih koji ga podržavaju pokušao izvesti atentat na čovjeka koji će postati predsjednik SAD-a.

Michael Sandford, niti 20-godišnji Britanac s dijagnozom Aspergerovog sindroma (vrsta autizma), smrtno zabrinut za budućnost svijeta, pokušao je, nakon kratkog razgovora, povući vatreno oružje policajca koji je osiguravao skup u Las Vegasu, međutim na vrijeme je spriječen te uhićen.

Osuđen je na 12 mjeseci i jedan dan zatvorske kazne radi ilegalnog posjeda oružja i toga što je protuzakonito bio tako dugo u zemlji. Sudac u južnoj Nevadi rekao je da "razumije da ovo nije običan slučaj" radi mladićeve povijesti bolesti. 

Sandford je u zatvoru proveo samo pet mjeseci jer su njegovi roditelji iz britanskog Surreyja poveli kampanju te izrazili zabrinutost za njegovu dobrobit. Kući se vratio u svibnju 2017. godine.

"Njemu treba psihijatrijska pomoć, a ne da ga tamo ubije neki zatvorenik koji služi život i voli Donalda Trumpa", rekao je dječakov otac koji mu je obiteljskom ušteđevinom platio godinu dana stanarine u Hobokenu, gradiću koji gleda na Manhattan, jer mu je to bila "životna želja".

"Nikada u životu nisam sreo pristojnijeg klinca, baš nikada. Nije mi spominjao djevojke, niti druge prijatelje, a politiku nikada", kaže prvi susjed iz zgrade.

Sandford je relativno prošao ispod radara medija i o njemu se nije mnogo pisalo, niti se sam Donald Trump često na njega referirao. Neki se Trumpovi protivnici ograđuju od ideje nasilja ali kažu kako će se o njemu možda pričati kao o "dječaku koji je htio spriječiti smak svijeta", dok oni koji podržavaju Trumpa kažu kako je, da je atentat uspio, "Amerika mogla nestati i biti uništena".

"Pitam se gdje ide ovaj svijet. Kažu da ničega više neće biti kada Sunce implodira za pet milijardi godina, ali ja mislim da nije tako. Mislim da ćemo sami sebe mnogo ranije uništiti", zapisao je Sandford u svoj dnevnik kada je imao samo 13 godina. 

Njegova majka Lynn Sandford kaže da su ga oduvijek jako mučila egzistencijalistička pitanja, a Trump mu je, s vremenom, počeo prestavljati sve što ne valja sa svijetom.

Upravo ga je misao kako da svijet riješi opasnosti Trumpa natjerala da se u jednom trenutku potpuno povuče u svoj stan u Hobokenu, i prestane javljati roditeljima. Njegova je majka policiji prijavila kako je Michael nestao i ne javlja se, a 23 dana kasnije Michael je "izronio" na skupu u Las Vegasu.

Policija je kasnije saznala kako je dan prije skupa u streljani u Las Vegasu vježbao pucanje iz Glocka kako bi se znao snalaziti s oružjem.

"Trumo je rasist i mora biti spriječen", kaže Sandford policajcu koji ga je uhitio, a ovaj mu na to odgovara "razumijem to, ali misliš li da je ovo dobar način?".

I američkim je službama ponovio kako je "došao upucati i ubiti Trumpa" te da je on "rasist koji zaslužuje umrijeti". Upravo je radi toga relativno čudna sučeva blaga presuda koja mnogim Amerikancima nije "sjela".

Michaelova majka pak tvrdi kako je njezin sin primjer zdravstvenog sustava koji je iznevjerio Britance.

"Apsolutno sam uvjerena da Michael ne bi bio u poziciji u kojoj je sada da se interveniralo na vrijeme. Ne može se pobrojati koliko sam puta molila liječnike da ga se hospitalizira, da dobije psihijatra i medikamente. Sustav je njega, i slične njemu, potpuno iznevjerio", kaže Britanka.

Njezin je sin do 12 godine bio odličan učenik koji je od školovanja odustao jer su ga školski kolege neviđeno maltretirali. Često se, kaže njegova obitelj, pokušavao ozlijediti kako ne bi išao u školu.

Sa 16 je pronašao garsonjeru blizu obiteljskog doma i od države dobio invalidninu, naknadu za nezaposlenost i za stanovanje.

"Jasno mi je da to što sam pokušao nije bilo u redu, ne bih volio nikoga ozlijediti, to više ne bi bio moj izbor", rekao je Michael novinarki BBC-ja još iz samice američkog zatvora.

Nije jasno je li tamo dobivao neku vrstu psihoterapije i lijekova, ili mu je samo proradila savjest. 

Psihijatrica u instituciji kaže da "nije riječ o okorjelom kriminalcu, već o bolesnom mladiću", dok neki evangelici u SAD-u i dalje tvrde kako je on "vuk u janjećoj koži" i "jasan dokaz da postoji urota protiv Donalda Trumpa".

Autistični mladić, kaže njegova majka, više nikada neće kročiti nogom van Engleske, niti ga putovanja više zanimaju.

"Shvatio je što je u životu važno, i želi ostati kod kuće sa obitelji, neću mu dopustiti niti da živi izvan naše kuće", rekla je u intervjuu za The Independent njegova majka.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • vjaceslav 14:07 18.Srpanj 2018.

    hm, hmm! sam u americi, trenira uporabu oružja, prati kretanje predsjedničkog kandidata kojega namjerava ubiti, a navodno je autist.