Life
4593 prikaza

Staljin je tražio glavu Johna Waynea, ali KGB nije uspio

John Wayne
Screenshot/Youtube
Vesterni su bili jako popularni filmovi u vrijeme Hladnog rata, a najveća zvijezda bio je John Wayne

Junak američkih westerna, pravi, jedini i najpoznatiji kauboj na svijetu bio je John Wayne. Tijekom 2. svjetskog rata činilo se kako cijeli svijet pomno prati borbu Sovjetskog saveza i SAD-a, a kinematografija je poslužila kao pravo bojište. S Wayneom u glavnoj ulozi. 

Poznati sovjetski diktator, željezni čovjek pod čijom ruku su stradali mnogi, Josif Staljin, bio je pravi ljubitelj filma. U svakoj svojoj kući imao je privatno kino, u kojem je volio provoditi vrijeme i gledati filmove različitih žanrova. Možda je i svoje odluke donosio potaknut nekih filmovima, tj. njihovim lošim ili dobrim završecima, to se ne može službeno potvrditi. No osim za njega to iskustvo gledanja filma nije baš bilo čarobno iskustvo i za druge. Staljin je naime kao vrhovni vođa (i cenzor) odlučio kakvi će se filmovi raditi, koji će se dijelovi izbaciti, i koji redatelji pogubiti.

Filmovi u kojima je najviše uživao bili su upravo oni koji su prikazivali vrijednosti tog zapadnjačkog svijeta, koje je toliko želio ukloniti iz svog društva. Zapadnjački vesterni. 

Glavni likovi tih filmova u 40-ima i 50-im godinama prošlog stoljeća bili su pravi američki heroji, kauboji. Nezavisni, hrabri, prkosni i samosvjesni, što sve nisu baš tipični komunistički atributi. Moguće je i da se Staljin u svojoj verziji stvarnosti na neki način identificirao sa takvim likovima, i doživio sebe kao usamljenog pravednika koji pravdu dijeli na neukroćenim teritorijima. Unatoč tome što je kritizirao ideologiju prikazanu u filmovima, stalno je želio još, i naručivao još više filmova. 

Mihail Gorbačov i Ronald Reagan Dobra fora! Life CIA je skupljala viceve za Sovjete. Neki su baš strašni

Njegovo obožavanje, u filmovima lika i djela Johna Waynea, nije baš bilo obostrano. Glumac je bio poznati anti komunist, a kao tako velika zvijezda nije se trebao brinuti o tome da svoje kritike o komunizmu javno podijeli sa svijetom u vrijeme kad su mnogi članovi industrije imali simpatije prema Savezu.

Wayne se već ranije sukobio sa komunistima zbog svog mišljenja, pa čak i primio prijeteća anonimna pisma. Kada ga je jedan prijatelj savjetovao da bude oprezniji, Duke mu je rekao kako ga "ni jedan prokleti komunist ne može zaplašiti". 

No situacija je postala jako ozbiljna kada je najpoznatiji kauboj na svijetu privukao pažnju samog Staljina. 

Svjedoci će reći kako je nakon jednog od njegovih rutinskog filmskih večeri, Staljin iznenada odlučio kako je Wayne "prijetnja njihovom cilju i treba biti ubijen". Kako su to već stanovnici Sovjetskog saveza i znali, Staljinovi hirovi mogli su biti smrtonosni, a po nekim navodima, KGB je i stvarno pokušao ostvariti diktatorovu želju. 

Ubojice koje nikada nisu pronađene KGB-ovski Top News Rusi kao James Bond: Ubijali su i kišobranima

Američki agenti ovu su prijetnju ozbiljno shvatili i Wayneu ponudili zaštitu. 

"Neću se skrivati cijelog svog života, ovo je zemlja slobodnih i u njoj ću ostati", odgovorio im je Wayne. 

Kako kaže Yakima Canutt, kaskader i kauboj u pravom životu, FBI je osujetio najmanje jedan pokušaj atentata, uz pomoć samog Waynea. Nakon što su čuli kako će dvojica agenata KGB-a glumiti FBI agente i doći u studio u kojem je Wayne radio, kako bi ga namamili da ode s njima, FBI i glumci su im odlučili poremetiti planove. 

Kada su Sovjeti stigli u studio, i u Waynovu sobu, pravi agenti FBI-a bili su skriveni u susjednoj sobi. Ubrzo su ih uhvatili. Agenti su bilo toliko u strahu da ih ne vrate u Sovjetski savez gdje bi morali Staljinu reći da nisu uspjeli, pa su Amerikancima dobrovoljno dali niz informacija. 

Iako se čini kako su ovo još neke od onih informacija koje su se koristile u američko sovjetskim ratovanjima, godinama nakon ovoga, Wayne je upoznao Staljinova nasljednika Nikitu Hruščova. Upitao ga je tada je li Staljin naručio njegovo ubojstvo, na što mu je on odgovorio.

"To je bila odluka Staljina u njegovim posljednjim ludim godinama. Ja sam odbacio tu zapovijed", naglasio je. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 19:35 14.Siječanj 2019.

    nitko mu ništa nije mogao