Life
2115 prikaza

Bankar na sudu: Novac bogatih slao na račune siromašnih

Novac
Thinkstock
Mutni bankarski poslovi bili su jedina alternativa da bankar spasi svoje klijente koji su bili pred bankrotom

Financijska kriza koja je pogodila svijet 2008. godine uništila je mnoge, a posebno snažno pogodila je najsiromašnije građane. Gubitak poslova, nesigurnost i strah postali su dio svakodnevice i stanovnika jednog malog talijanskog gradića Forni di Sopra. Upravitelj banke u tom mjestu u kojem je tada živjelo 1100 ljudi Gilberto Baschiera odlučio je pomoći. Barem pokušati pomoći onim najsiromašnijim građanima koji nisu mogli dobiti kredite. 

Prisjećajući se tog razdoblja opisao je kako se sve više trudio opravdati odbijanje zahtjeva za kreditom onima koji su bili presiromašni da bi moglo dobiti kredit. I nije uspijevao. U to je vrijeme talijanska vlada na sve načine pokušavala spriječiti bankrot zemlje a istovremenom nije mogla ispuniti sve zahtjeve koje im je postavila EU i ostali kreditori. Tadašnji premijer Silvio Berlusconi odabrao je oštre mjere štednje koje su onemogućile velikom broju Talijana dobivanje kredita.

U takvim trenucima Baschiera nije vidio nikakvu drugu alternativu, pa je odlučio uzeti stvar u svoje ruke i pomoći građanima. Pripremio je pomalo mutan bankarski sistem i počeo novac od bogatijih klijenata u tajnosti transferirati na račune tih siromašnih građana koji nisu mogli dobiti kredite. Tijekom sedam godina, kako kažu tužitelji, on je takvim poslovima preusmjerio više od milijun eura

Banka NEETIČNO Ekonomix Banke - razotkriveno: Što zapravo rade s našim novcem?

2016. godine doživio je neuspjeh jer klijenti nisu mogli vraćati zajam. Njegovo postupanje postalo je predmet istrage. Mediji su ga prozvali modernim Robin Hoodom, uspoređujući ga sa legendarnim britanskim junakom koji je krao do bogatih i davao siromašnima. 

"Vjerovao je kako će oni kojima je pomagao moći vraćati tu posudbu, no neki od njih to nisu uspjeli", rekao je njegov odvjetnik Roberto Mete.

Istražitelji su ipak zaključili kako se Baschiera nije okoristio tom prevarom što mu je pomoglo da postigne s njima dogovor. Osuđen je na dvije godine zatvora, no u zatvor neće ići zahvaljujući 'pomilovanju' kojeg dobivaju prijestupnici s relativno kratkim zatvorskim kaznama, i oni koji su po prvi put osuđeni, piše The Washington Post. 

U sličnim slučajevima u drugim zemljama sudovi nisu bili baš blagonakloni prema takvim prijestupnicima. 2007. godine 45-godišnji njemački bankar osuđen je na gotovo tri godine zatvora zbog toga što je preusmjerio 2,4 milijuna dolara s računa bogatih klijenata na račune siromašnijih čiji su zahtjevi za kredite bili odbijeni. Dvije godine nakon toga, američki sud osudio je još jednog bankara na godinu dana zatvora zbog preusmjeravanja više od 300.000 dolara u osam godina. U tom je slučaju sud sumnjao je li i stvarno taj novac u cijelosti bio preusmjeren ljudima u potrebi. 

Bivša Berlusconijeva supruga Veronica Lario Life Traži milijune zbog orgija: Tko je bivša od Berlusconija

U Italiji su Baschieru njegovi pristaše opravdavali govoreći kako ovom bivšem upravitelju banke nije ostalo puno mogućnosti u trenucima u kojima zbog financijske krize bilo gotovo nemoguće dobiti kredit. Između 2008. i 2011. godine talijanski dug ubrzo je postao veliki pritisak na leđima EU. Neki su se strahovali da bi se slučaj Grčke mogao preliti i na Italiju u godinama nakon toga. Grčka propast je spriječena, no Italija, kao treća gospodarstvo u euro zoni, pokrenula je posebne mjere. 

A život bivšeg premijera Berlusconija nakon tog teškog razdoblja obilježile su optužbe za korupciju, seks s maloljetnicama, suđenje i nekoliko zatvorskih kazni, koje su mu poslije smanjene ili od kojih se odustalo. Vjeruje se kako on i njegova djeca danas lijepo i dobro žive, a kako piše magazin Forbes imaju 8,6 milijardi dolara. 

Talijanski Robin Hood takvim se luksuzom i milijardama ne može pohvaliti. Baschiera je zbog osude ostao bez doma i bez posla, a vjerujemo i bez mogućnosti da sam podigne kredit kako bi se mogao oporaviti. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.