Life
4653 prikaza

Bebe ISIL-ovih žena umiru po kampovima

Izbjeglički kampovi
1/8
DPA/PIXSELL
Gotovo 3.000 djece rođene u Siriji od roditelja stranaca pod prijetnjom je smrti ako se ubrzano nešto ne poduzme

Sin Shamime Begum imao je samo nekoliko tjedana kada je u kampu za zarobljenike i bivše ISIL-ovce te izbjeglice na sjeveru Sirije umro od hladnoće i gladi. Pokopan je u neoznačenom grobu kraj još dvoje djece koja su stradala u požaru.

To je treće dijete koje je Begum, nekada državljanka Velike Britanije, ali i radikalizirana ISIL-ovka, izgubila. Njezin je slučaj postao poznat diljem svijeta jer joj je Britanija oduzela državljanstvo, ostavivši nju i njezinog, tada još živog, sina u pravnom limbu.

Izbjeglički kampovi | Author: DPA/PIXSELL DPA/PIXSELL

Problem je to velikih razmjera - što napraviti s ISIL-ovcima, a posebno njihovim ženama i djecom koja dolaze sa zapada, sada kada je kalifat u raspadu. Da li se praviti da problem ne postoji, ili uvažiti činjenicu da su oni građani Nizozemske, Kanade, Francuske, Velike Britanije, pa ih onda primiti "kući" i tamo sukladno zakonu procesuirati.

Muškarci su u al-Roj kampu, a žene mahom u al-Hawlu. Spomenuti kampovi na sjeveru Sirije, gdje vlada hladnoća, nestašica hrane, kaos i poluratni uvjeti dom su stotinama djece, i stotinama trudnica. Sve zajedno je više od 25.000 smješteno u izbjegličke kampove, a djeca koja se ovdje nalaze su među najranjivijom na planeti.

Svakodnevno umiru od pothranjenosti i pothlađenosti, nedostatka liječnika i izolacije. Oko 240 djece nema niti jednog roditelja i doslovno se ne zna "čija su".

Begum je u svojoj domovini, čije državljanstvo više nema rasplamsala veliku debatu o tome što napraviti u ovim slučajevima.

Britanski ministar unutarnjih poslova Sajid Javid inzistirao je na oduzimanju državljanstva radikaliziranoj djevojci, a mnogi su ga iz opozicije prozvali da je time Britaniju učinio banana državom koja se ne ponaša odgovorno prema svojim građanima, kakvi god oni bili.

"On je to napravio radi svojih ambicija i kako bi pokazao da može biti strog prema muslimanima", rekao je Lord Macdonald, koji je od 2003. do 2008. bio na čelu državnog tužiteljstva.

"Njegov će nas oportunizam koštati. Ako se ovako nastavi imati ćemo svijet gdje građani bez države i bez odanosti ili odgovornosti prema nekome lunjaju okolo, a nevini, kao njihova djeca, će umirati, kao u slučaju ove ranjive britanske bebe. Niti jedna se vlada na ovaj način ne odriče svojih obveza", piše Guardian o izjavama Lorda Macdonalda koji tvrdi da se 19-godišnju Begum trebalo dovesti natrag i onda joj suditi.

Odvjetnik obitelji Begum, Tasnime Akunjee, kaže kako je obitelj slomljena i radi smrti djeteta ali i zato jer je djevojci oduzeto državljanstvo.

Izbjeglički kamp | Author: News Syndication/PIXSELL News Syndication/PIXSELL
"Ako se pokaže da je djelovao protuzakonito, a ne samo nemoralno, onda je život ovog djeteta bio u njegovim rukama, i to će se vidjeti na sudu", kaže Ed Davey iz stranke Liberalnih demokrata.

Niti konzervativci nisu zadovoljni i mnogi su to shvatili kao "populistički potez". Javid se branio time da bi "povratak djeteta iz Sirije ionako bilo nemoguće teško organizirati" te da je njegov posao "da građani ove zemlje budu zaštićeni".

"Moju kći treba kazniti ako je radila bilo što protuzakonito, ali imajte na umu da je i sama bila dijete kad je otišla", rekao je za BBC njezin otac Ahmed Ali.

"Treba pokazati žestinu prema ISIL-u, ali ne kažnjavati nevine", slažu se mnogi Britanci muslimani.

Izbjeglički kamp | Author: News Syndication/PIXSELL News Syndication/PIXSELL
U međuvremenu je jedino Francuska, piše Guardian, pokazala neki interes za repatrijaciju djece rođene od strane barem jednog francuskog građanina, no nisu se organizirali kako to praktično izvesti. Kanada ima politiku "primamo vas ako dođete do konzulata" što je za te žene gotovo nemoguće jer znači da bi morale pobjeći iz kampa te onda prijeći Tursku, Irak, Jordan ili Libanon skupa sa svojom djecom.

Gotovo 3.000 djece rođene u Siriji od roditelja stranaca (Begumin suprug bio je iz Nizozemske) pod prijetnjom je smrti ako se ubrzano nešto ne poduzme. Nikog od njih ne čekaju zakonske peripetije i potencijalno dugačke kazne kao njihove roditelje.

"Što se dogodi meni je sada ionako potpuno nebitno", kaže jedna Kanađanka u al-Hawlu, "ali djeca su nevina, nađite im način da žive".

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • penzic 20:00 10.Ožujak 2019.

    Sve ih hitno trebaju usvojiti Englezi, Francuzi, Nizozemci, Šveđani i još neki, kako bi dovukli u svoju zemlju najbolju genetsku strukturu ikad.