Life
3372 prikaza

Bebe-vukodlaci: U Španjolskoj se razvio rijedak sindrom

Bebe u inkubatoru
Robert Anić (PIXSELL)
Velik broj djece u Španjolskoj imale su abnormalan rast dlaka nakon što su primili pogrešan lijek

Sedamnaest slučajeva je prijavljeno u Cantabriji, Valenciji i Granadi, a bebe su razvile simptome tzv. sindroma vukodlaka. Stručnjaci su otkrili kako je uzrok tog stanja lijek koji su primili za probavnu bolest, a sadrži lijek kojim se inače liječi alopecija, odnosno opadanje kose.

- Čelo mog sina, njegovi obrazi, ruke, ramena i noge, sve je bilo potpuno prekriveno dlakama. Nije izgledalo lijepo, naprotiv, bilo je zastrašujuće - izjavila je majka jednog od malih pacijenata.

Nakon istrage španjolskog zdravstvenog regulatora Aempsa, izvor bolesti pronađen je u formuli koja je dana za liječenje gastroezofagealne refluksne bolesti - mišićnog stanja koje utječe na želučanu kiselinu i izbacivanje sadržaja želuca kod malih beba, piše BBC

Žena na pregledu kod liječnika NEPOZNATE NUSPOJAVE Life Rizici lijekova: Otkrijte što nam liječnici ne govore

Izvješće objavljeno na web stranici Aempsa otkriva da je lijek distribuirala farmaceutska kompanija iz španjolske regije Malaga. 

Prvi slučajevi počeli su se pojavljivati u srpnju, a lijek je sada potpuno povučen s tržišta. Španjolski je ministar zdravlja rekao kako je lijek za liječenje ćelavosti pogreškom pomiješan s lijekom za probavni sustav zbog "interne pogreške".

Očekuje se kako će se simptomi kod beba poboljšati kroz nekoliko tjedana te kako će višak dlaka otpasti.

Prestanite joj to davati!

Majka djevojčice Amaye u razgovoru za španjolske novine "El Mundo", otkrila je kako je paničarila nakon što je vidjela kako su njenoj kćeri staroj 22 mjeseca počele rasti guste i tamne dlake na lice početkom 2019.

Odmah je kontaktirala pedijatra koji je njenoj kćeri propisao sirup za trbušne probleme. Liječnik joj je rekao da prestane davati taj lijek i da ga pospremi u hladnjak, kako bi se kasnije mogao analizirati. Ispostavilo se da sadrži minoxidil. 

Majka i dijete MRAČNA STRANA Znanost Stručnjak: Umjetna oplodnja je tempirana bomba!

Drugo dijete, Uriel, imala je samo šest mjeseci kad su joj čvrste i tamne dlake počele izrastati po cijelom tijelu, a čak su joj narasle i "spojene obrve", specifične isključivo za dlakavije odrasle ljude.

Sindrom "vukodlaka" genetska je greška  

Sindrom vukodlaka | Author: Screenshot Screenshot

Sindrom "vukodlaka" genetska je greška i vrlo rijetko stanje u kojem gusta dlaka pokriva lice i gornji dio tijela.  Muškarci s tom bolešću imaju dlake po cijelom licu, uključujući kapke. Kod žena kosa pokriva veći dio lica.

Najpoznatiji pacijenti koji boluju od ove bolesti su dvojica braće iz Meksika Danny i Larry Raos Gomez koji su čak dobili ponudu da glume u seriji Dosjei-x.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.