Life
215 prikaza

"Odvjetnik zlikovaca": Preuzeo je obranu najtraženijeg terorista

Salah Abdeslam
Twitter/ Die Welt
Neslavni nadimak Svena Maryja potječe od bogate karijere zastupanja zločinaca čiji popis djeluje kao spisak kandidata za samo dno pakla. Abdeslama je pristao braniti još u siječnju, puno prije nego što su ga uhvatili

Jedini preživjeli terorist iz Pariza Salah Abdeslam uhićen je u Bruxellesu u petak, a sada se doznalo i ime njegovog odvjetnika. Sven Mary (43) jedan je od najboljih odvjetnika u toj zemlji, a belgijskoj je javnosti poznat i pod neslavnim nadimkom "branitelj zlikovaca".

Popis ljudi koje je do sada branio podsjeća na listu kandidata za samo dno pakla. Fouada Belkacema, glasnogovornika salafističke organizacije Sharia4Belgium koja je vrbovala i vodila džihadiste u rat u Siriji, vodio je kroz cijelo suđenje koje je dovelo do kazne od 12 godina zatvora. Michela Lelièvrea, jednog od organizatora velikog pedofilskog lanca, baš i nije uspio spasiti od drakonske kazne, pa mu je klijenta dopalo 25 godina zatvora. A među njegovim štićenicima je bio i car bježanja iz zatvora Murat Kaplan.

Njegovom argumentu da apsolutno savjesno radi svoj posao u čijim temeljima je upisano da svatko, bez obzira na to koliko je njegov zločin odvratan, ima pravo na pravedno suđenje. Predbacuju mu, međutim, dvoličnost zato što redovito odbija zastupati kriminalce s ekstremne političke desnice. No, on ima odgovor i na to.

"Motivira me borba protiv nečije samovolje i zloporabe vlasti, a sad, nakon napada u Parizu, imamo toga napretek", izjavio je Mary u prosincu za Le Soir, opisavši mjesece koji su nakon toga uslijedili kao "vladavinu straha".

Danas se, kaže, oštro protivi izručenju Abdeslama Francuskoj, i to iz nekoliko razloga. Prvo, zato što je u Belgiji protiv njega već odavno pokrenuta kriminalistička istraga, potom zato što je napada bilo i u Belgiji i konačno zato što iz Belgije dolazi većina terorista. Čak je najavio tužbu protiv francuskog glavnog državnog tužitelja Francoisa Molinsa koji je javnosti otkrio da je Abdeslam u noći terorističkog pakla u Parizu odbacio eksplozivni samoubilački prsluk, kao i još neke druge detalje, što je Mary osudio kao povredu pravosudne tajnosti.

Javno traženje francuskih političara da Belgija izruči Abdeslama prozvao je kao miješanje u belgijsko pravosuđe. "Moramo prestati klečati pred njima i osloboditi se kompleksa krivnje koji, čini se, postoji u Belgiji nakon napada u Francuskoj. Moj klijent sasvim surađuje s belgijskim vlastima i nema ni najmanjeg opravdanja za njegovo izručenje", rekao je Mary u nedjelju za novine La Derniere Heure.

Sven Mary je, inače, u mladosti bio junior nogometnog kluba Anderlecht, i to prilično perspektivan. Sve do teške ozljede koja je prekinula njegovu nogometnu karijeru. Da bi onda žestoki natjecateljski duh preusmjerio u pravo. Prvu godinu je, istina, ponavljao čak triput, ali je do kraja studija postao rijetko zabilježen pravni stručnjak.

Još u prosincu je javno izjavio da bi prihvatio ako bi ga, jednom kad ga uhvate, Abdeslam uzeo kao pravnog zastupnika. Sada je otkrio da su ga iz određenih krugova o mogućem angažmanu oko Abdeslama kontaktirali već u siječnju, te da su već tada dogovorili da on bude taj koji će ga braniti ako terorista iz Pariza uhvate živog. Ipak, njegov osnovni uvjet bio je da angažman neće prihvatiti ako bi Abdeslam negirao da je sudjelovao u terorističkim napadima u Parizu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.