Life
1813 prikaza

'Beograd na vodi', stvar koju u Beogradu najviše mrze

Beograd na vodi
Facebook
Projekt su pokrenuli investitori iz Ujedinjenih Arapskih Emirata

Može li Beograd postati "Balkanski Dubai"? Novi projekt koji se u Beogradu upravo odvija pod imenom "Beograd na vodi" ima potencijala da zaista zasluži takav naziv. 

Riječ je o projektu koji bi, ako se uistinu i završi mogao biti najveći projekt u povijesti Balkana. Projekt će zauzeti površinu od gotovo dva milijuna četvornih metara na kojima će 17.000 ljudi živjeti u luksuznim apartmanima. Njihova je prodaja, iako je projekt tek u začetku, počela ovog tjedna.

"Beograd na vodi" bit će i 'dom' najvišeg nebodera na ovim prostorima, a ništa od svega toga neće biti jeftino. Projekt je procijenjen na 3.6 milijardi dolara, a investitori dolaze iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Splava River u Beogradu | Author: Facebook Facebook

Gradnja počinje ovog ljeta, a i grad Beograd će sudjelovati s milijardu dolara u infrastrukturi. Projekt naravno znači nova radna mjesta za Beograđane, pa tako pomalo čudi negodovanje građana zbog ovog projekta. Negodovanje je zapravo blaga riječ – Beograđani naprosto mrze "Beograd na vodi". Zašto?

Projekt na Sveučilištu Arhiteture Srbije opisuju kao "ružno, izmišljeno, profesionalno apsolutno neprihvatljivo i nefleksibilno". Mreža za urbano istraživanje pak ističe da je projekt potpuni cliche, te isključiv po svojoj prirodi. Posebno naglašavaju kako je opasno tako veliki projekt, koji je toliko skup prepustiti samo jednom investitoru.

Nevladina organizacija Transparency Srbija upozorava kako projekt ne podržava nijedan uvaženi stručnjak, već isključivo anonimne osobe iz raznih političkih struktura ili iz inozemstva.

Projektu se također prigovara prevelika tajnovitost, piše Citylab, te činjenica da sami Beograđani o njemu znaju vrlo malo. Postoji naravno i bojazan kako će stanovi biti preskupi, ali i sumnje da projekt ne zadovoljava tehničke uvjete. Naime, zbog podzemnih garaža moglo bi doći do poplava ili znatnog povišenja razina vode.

Čak je i zakonitost projekta dovedena u pitanje. Srpski parlament je prošli tjedan donio posebne zakone kako bi se projektu išlo na ruku. Eagle Hills, tvrtka iz Abu Dhabija ne daje medijske izjave, a na njihovom sajtu projekt "Beograd na vodi" nije naveden među ostalim projektima.

Tu je i onaj dio beogradske svakodnevice, koja se najvećim dijelom događa na obalama Save i Dunava. Beograđani naime smatraju kako će zbog projekta nestati život na rijeci po kojem je Beograd prepoznatljiv, a sve kako bi se sagradio projekt, kojeg u Beogradu čini se, nitko ne može smisliti.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.