Top News
1863 prikaza

CIA dokazala da je Kennedyjev ubojica htio pobjeći u SSSR

Ubojstvo Johna Kennedyja
Screenshot Youtube
Trumpova administracija otkrila CIA-ine dokumente koji bacaju novo svjetlo na ubojstvo američkog predsjednika

CIA-ini agenti, u danima koji su uslijedili odmah nakon ubojstva predsjednika Johna F. Kennedyja, istraživali su je li njegov ubojica Lee Harvey Oswald nastojao ishodovati vizu da otputuje u Rusiju i je li to bio dio njegovog plana za bijeg iz zemlje, pokazuju nedavno objavljeni dokumenti.  

Dva mjeseca prije Kennedyjevog ubojstva, Oswald je pokušao dobiti vizu da preko Kube odleti za Sovjetski savez zajedno sa svojom suprugom, koja se tamo i rodila. Tako piše u dokumentima koji su pronađeni među tisućama arhiviranih stranica materijala koji se odnose na istragu oko tog ubojstva, a u petak ih je objavila Trumpova administracija. 

Snimke pak bacaju novo svjetlo na taj slučaj i kako je CIA duboko proučavala Oswaldove veze i komunikaciju s tadašnjim Sovjetskim Savezom. Dokumenti otkrivaju da je Oswald govorio jako 'loše i teško prepoznatljivi ruski jezik' tijekom svog boravka u Ciudad de Mexico, glavnom gradu Meksika, gdje se sastao s ruskim i kubanskim konzularnim službenicima. Kubanski konzulat odbio je Oswaldov zahtjev uz obrazloženje da najprije mora dobiti vizu od SSSR-a, a za to je, prema mišljenju Kubanaca, bilo potrebno četiri mjeseca, javlja CNN  

Nadzirali veleposlanstva

- Muči nas još jedno važno pitanje. Je li Oswald htio otputovati odmah nakon ubojstva ili je htio vizu imati u džepu da bi ju iskoristio kasnije, napisao je CIA-in agent u izvještaj, dva dana nakon ubojstva američkog predsjednika.

- Iako naizgled sve upućuje da je samo razmišljao o mirnom preseljenju i promjeni američke adrese za onu u Sovjetskom savezu, također je moguće da je htio brzo pobjeći nakon ubojstva predsjednika, napisao je agent.  

U to vrijeme SAD je nadzirao veleposlanstva zemalja Istočnog bloka s kojima su bili u Hladnom ratu, fotografirajući sve osobe koje bi ulazile ili izlazile iz njihovih zgrada. 

Agenti su detaljno pregledali fotografije svih ljudi koji su ulazili u ta veleposlanstva, u usporedili ih s kvalitetnim Oswaldovim novinskim fotografijama ali nisu pronašli nikakav dokaz da je Oswald posjetio bilo koje veleposlanstvo, piše u bilješkama.  

- Fotografi nisu snimili Oswalda jer je veleposlanstva posjetio vjerojatno u subotu, izvan njihovog radnog vremena, pa ga nismo 'pokrili', napisao je agent koji je zatražio da se nadzor ubuduće provodi i vikendima.

- U buduće tražit ćemo da se makar pola dana fotografira sovjetsko i kubansko veleposlanstvo, napisao je. 

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.