Life
1695 prikaza

Bila je prvi svjetski supermodel - sa 14 godina je silovana

Prvi svjetski supermodel Evelyn Nesbit’
Wikipedia
Bila je najpopularniji svjetski model s početka 20 stoljeća i njeno je lice bilo svugdje, a kao 14-godišnjakinju ju je silovao slavni 47-godišnji arhitekt kojeg je kasnije ubio njen muž milijunaš

Dok su se oči Florence Evelyn Nesbit privikle na svjetlo, u njenoj je glavi tako tutnjalo da se morala oduprijeti porivu da povraća. Posežući za pokrivačem, ruka joj je skliznula preko prazne čaše za šampanjac, a ona je polako shvatila da je gola. Srce joj je počela lupati kad je shvatila da se muškarac nalazi iza nje, a bedra su joj prekrivena krvlju...

Pet godina kasnije, taj će muškarac biti mrtav, a Nesbit, prvi svjetski supermodel će biti gurnuta u suđenje stoljeća. Život ljepotice s bakrenom kosom iz Philadelphije koja je postala najtraženijim modelom svog doba razotkriven je pred nezasitnom publikom koja je prždrijela celebrity skandal, što je njoj donijelo depresiju, ovisnost o metadonu i pokušaj samoubojstva.

Nesbit je bila visoka tek 152 cm te je sličila tipičnoj školarki, čak i kao odrasla žena. Slavu je stekla nakon slučajnog susreta s ekscentričnim umjetnikom koji ju je tražio da mu pozira za portret s nepunih 14 godina. Vođena financijskim nevoljama - njena majka udovica je bila nezaposlena, Nesbit je počela pozirati za časopise, reklame i svakakve sitnice, postavši reklamno dijete prvog desetljeća 20- stoljeća.

Prvi svjetski supermodel Evelyn Nesbit’ | Author: Wikipedia Wikipedia

"Njeno lice je bilo prava ulaznica za bogatstvo, svi su je željeki", kaže Paula Urbruru, autorica "Američke Eve", biografije o Nesbit. Dodaje kako je ona bila preteča Miley Cyrus danas, kao i svih mladih žena koje su postale hraniteljice svojih obitelji.

No Evelynina privlačnost imala je i lošu stranu - vrlo je brzo privukla pažnju Stanforda Whitea, slavnog 47-godišnjeg arhiterkta koji je bio slab na mlade djevojke na crvenom baršunu. Lijepa Evelyn i njena majka primljene su u prekrasnu hotelsku sobu gdje im je White platio smještaj  te se družio s obitelji sve dok nije zadobio njihovo povjerenje - sve dok se jedne noći priča nije preokrenula.

Dok je Evelyn bila sama s njim u sobi obloženoj ogledalima, ponudio joj je čašu šampanjca. Nagovorio ju je da pije, iako to sam nije htio. Sjeća se da se presvukla u kimono koji joj je ponudio, a nakon toga ne pamti ništa - počelo joj je tutnjati u ušima i soba se zamračila. Kad se osvijestila, shvatila je da je silovana i počela je vrištati. Na sudu je rekla kako je u "sobu ušla kao djevica, no tako nisam izašla, bez da sam u tome imalo sudjelovala".

Godinama je Evelyn šutjela o silovanju, no sjećanje na tu noć ju je progonilo. Kasnije se udala za Harrya Thawa, multimilijunaškog željezničara i ekscentrika koji ju je uhodio, slijedio, udvarao i zavodio pune četiri godine prije nego je napokon pristala postati njegovom ženom.

Thaw je bio fiksiran na ideju ženske čednosti te je želio znati svaku njezinu tajnu. Iz nje je izvukao svaki detalj one traumatične noći, a od tog je trenutka počeo sa sobom nositi pištolj te je sav svoj bijes usmjerio na silovatelja Whitea. Imao je ideju o njegovom razotrkivanju i naplati grijeha, za što je morao uzeti stvari u svoje ruke.

U večernjim satima 25. lipnja 1906. odjenuo je dugi kaput ispod kojeg je sakrio pištolj te u kazalištu Madison Square Gardena pred svjedocima ubio Whitea, pucavši u njega tri puta. Nakon samog čina prišao je Evelyn, poljubio je i rekao "Ja sam ti vjerojatno spasio život".

Prvi svjetski supermodel Evelyn Nesbit’ | Author: Wikipedia Wikipedia

Evelyn je svjedočila na čak dva suđenja svom suprugu, jer je na prvom sudu osuđen na vješanje, dok se na onom žalbenom izvukao zbog "neuračunljivosti". Iskaz Evelyn Nesbit, u kojem je morala detaljno opisati seksualno zlostavljanje, bilo je za nju iznimno bolno iskustvo koje je godinama potiskivala. Iako nikad nije bila osumljičena, svakako je bila razlog zbog kojeg je White ubijen.

Ljudi su je optuživali, vjerujući kako je kao beskrupulozna djevojka gladna novca zavela Whitea, a zatim svog ludo zaljubljenog muža usmjerila protiv njega. Uslijedila je medijska pomama, pa i linč, onog što su nazivali "ljubavničkim trokutom".

Thaw je odslužio osam godina u bolnici za kriminalno poremećene, a par se razveo 1915. Do 1920., siromašna i očajna Evelyn Nesbit borila se s ovisnošću. Otvorila je kafić kako bi pobjegla siromaštvu, no već se sljedeći mjesec našla u dugovima. Pokrenut je postupak za njeno iseljenje, iz kojeg se izvukla pokušajem samoubojstva. 

Godine su dokazale kako je lijepa Evelyn bila sve samo ne krhka - doživjela je starost od 82 godine, padajući i ustajaći na svakom životnom izazovu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.