Life
20222 prikaza

"Bila sam očajna. Htjela sam pobaciti ispred bolnice"

Žena u bolnici
Thinkstock
Istinita priča koja ilustrira zašto zabrana ili restriktivniji Zakon o pobačaju neće postići ništa pozitivno za žene

Došlo mi je zaista da dođem ispred bolnice i napravim to ispred bolnice, toliko sam očajna bila, kaže nam S (pravo ime poznato redakciji) iz Splita o svom iskustvu s pobačajem.

Da je trudna saznala je na Badnjak. Niti partner niti ona nisu bili za to da zadrže dijete, a S u tom trenutku nije niti završila školovanje.

"Zaista sam pobacila s dobrobiti tog budućeg djeteta na umu, jer ga naprosto nisam željela, a čvrsto smatram da djecu treba željeti", kaže nam S i prisjeća se kakva je kalvarija bila doći do usluge koja je, navodno, zakonom zagarantirana.

Žena u bolnici - ilustracija pobačaja PRAVO NA IZBOR Life Pobacila sam. Nije mi žao. Reći ću vam zašto...

"Privatnik je bio opcija, ali zašto? I tako sam ja otišla u splitsku bolnicu gdje su mi na šalteru odmah rekli glupost tipa „mi smo bolnica prijatelj djece, mi to ne radimo“. Međutim ja sam inzistirala i tražila sam da vidim predstavnika bolnice. Slali su me naprijed, nazad, na hitni prijem pa opet na ginekologiju. Tamo mi je doktorica rekla da mi neće niti ultrazvuk napraviti jer joj savjest brani. Ultrazvuk mi neće napraviti? Pa to je čisto iživljavanje na pacijentu", kaže S kojoj je glavna sestra poprilično „popovala“ da neka razmisli, promisli, da bi joj na kraju rekla „a sve i da hoćete mi to ne radimo“.

Njezina joj je ginekologinja rekla kako "ona donosi djecu na svijet, a ne da ih ubija", a S se posebno prisjeća borbi sa sestrama i ženama po šalterima.

"Rekla mi je bahato da ima jedna liječnica koja se ne priziva na savjest i da pokušam doći do nje privatnim kanalima. Razgovarala se bezobrazno i glasno, no ja se nisam dala. Nakon dva tjedna borbe na kraju sam otišla u Šibenik, nevjerojatno me začudilo kako sam to lakše riješila u malom gradu nego u navodno velikom i urbanom Splitu. Doktori su bili divni i nitko me nije maltretirao".

Nije bilo, kaže S, niti onih napornih molitelja.

"Na njih mi se čak žalila i jedna sestra u Splitu, rekla je kako je to nepodnošljivi teror", kaže nam S koja ipak nije za ukidanje priziva savjesti, ali smatra da se mora dobrano ograničiti.

"Neka priziv savjesti, ali ne na uštrb pacijenta i ne za sve bolnice, a kamoli da se žene na šalteru na vama tako iživljavaju kako su se na meni. Ne bih to nikome htjela", kaže S, a protivnica je i dugotrajnih razgovora i savjetovanja.

Ispred bolnice moli se za žene koja dolaze na pobačaj Novi zakon Life Kujundžićev mrak: Ženama što više otežati pobačaj

"Sad sam ja kao glupa pa ne znam što hoću. Užasno je to što tijelo povraća, a um se buni, i zna da ne želi to. Iskreno, da sam bila malo slabija ili neodlučnija vjerojatno bih nakon maltretaže u KBC Split popustila, ali dobro je da nisam", kaže S koja već neko vrijeme volontira u ženskim udrugama, a svojoj prijateljici novinarki je pomogla i u jednom tajnom zadatku.

Našle su se sa zaposlenicom kuće Betlehem - centar za nerođeni život koja im je, misleći da jedna od njih želi pobaciti, nudila smještaj (puno dulji no što centar dozvoljava, dakle lagala je), govorila im kako je to njihova mala tajna koju ne valja reći roditeljima i prijetila da će "ako napravi pobačaj njezino tijelo postati groblje". O toj je "operaciji" na kraju napisan veliki članak, a S se ponosi time što je pomogla.

To je samo dio izazova koje žene prolaze kako bi ostvarile svoje pravo, a manipulatori iz Betlehema ne snose nikakve posljedice.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • RobertOs 16:35 16.Travanj 2018.

    A gdje je izostao dio o prejedanju krafnama i slatkišima od sreće?

  • GianiPanni 14:16 16.Travanj 2018.

    Pa da...stvarno žalosno...što si to ipak napravila

  • penzic 12:33 16.Travanj 2018.

    Koliko puta treba pisati o tome, da ljudi shvate da žene imaju pravo pobaciti bez obzira na razloge, a da mužjaci i nerotkinje nemaju pravo to komentirati. Ta sloboda obaviti AB je bila jedna od šake pozitivnih stvari u YU. ... prikaži još! Sada se uplela pedofilska bagra i stavlja zabranu.