Life
1150 prikaza

Bio je dom nacista, a princeza Diana tu je provela svoje zadnje sate

Hotel Ritz
Screenshot Youtube
Luksuz i raskoš ovog zdanja najviše su voljeli slavni, kao što su Coco Chanel, Sophia Loren, Ernest Hemingway...

"Kada sanjam o zagrobnom životu u raju, radnja se uvijek odvija u hotelu Ritz Paris", izjavio je svojedobno Ernest Hemingway

Nakon 4 godine i 220 milijuna dolara uloženih u renovaciju legendarnog hotela, Ritz Paris će ovog mjeseca otvoriti svoja vrata i započeti novo poglavlje u svojoj 118 godina dugoj povijesti. Marcel Proust i Coco Chanel su nekada ovaj hotel nazivali svojim domom, Sophia Lauren je rekla da je to najromantičniji hotel na svijetu, a nacisti su zauzeli nekoliko katova kada su okupirali Pariz tijekom Drugog svjetskog rata. 

Doduše, nisu svi cijenili luksuz i raskoš pariškog Ritza. Nedugo nakon otvaranja 1898. godine, Oscar Wilde požalio se kako se "dizala kreću prebrzo" te da kupaonice "nisu njegov stil". Naime, smetao mu je umivaonik u kupaonici jer, objasnio je, ne vidi razlog zašto bi to netko želio imati u sobi. 

"Ja to ne želim vidjeti u sobi. Sakrijte tu stvar. Kada zatrebam vodu, zatražit ću poslugu da je donese", izjavio je tada. 

1898.

Cesar Ritz | Author: Wikipedia Wikipedia

Švicarski poduzetnik César Ritz otvorio je Ritz Paris 1. lipnja 1898. godine. Na raskošnoj zabavi povodom otvorenja hotela bili su mnogi poznati uzvanici, između ostalog i Marcel Proust, koji je unatoč primjedbama o umivaoniku proveo velik dio svoj život u Ritzu. 

Zbog svog zavidnog luksuza i elitne klijentele, Ritz Paris je ubrzo postao poznat kao "kralj hotela". 

1934.

Coco Chanel | Author: Wikipedia Wikipedia

Modna kreatorica Coco Chanel, čija se trgovina nalazila u neposrednoj blizini Ritz Paris hotela, 1934. godine uselila je u jedan od raskošnih apartmana u ovom hotelu. Tijekom Drugog svjetskog rata zatvorila je svoju trgovinu, no nastavila je živjeti u hotelu sa svojim mladim ljubavnikom, nacističkim špijunom Hansom Guntherom von Dincklageom.

Chanel je 1971. godine umrla u Ritzu, a apartman u kojem je provela većinu svog života i danas nosi njeno ime. 

1940. - 1944.

Kada je u lipnju 1940. godine Njemačka okupirala Pariz, Ritz je postao nacističko sjedište. Hermann Göring, zapovjednik njemačkih zračnih snaga i drugi čovjek Reicha, odsjedao je u najluksuznijem apartmanu.

Kada su se 1944. Nijemci povukli, Ernest Hemingway, koji je tada bio ratni izvjestitelj, otišao je u Ritz i službeno ga oslobodio nacističke okupacije naručivši šampanjac za sve prisutne.

1957.

Audrey Hepburn | Author: Wikipedia Wikipedia

Ritz Pariz je zvijezda filma Ljubav poslijepodne u kojem glume Audrey Hepburn i Gary Cooper. Radnja filma odvija se u hotelu, a Ritz Pariz pojavio se u još dva filma u kojima je Hepburn glumila - Smiješno lice (1957.) i Kako ukrasti milijun (1966.).

1979. 

1918. godine Charles Ritz je preuzeo hotel od svog oca Césara. No, kada je Charles 1976. godine umro, Ritz Paris pogodilo je teško razdoblje. Tri godine kasnije, hotel je kupio egipatski poduzetnik Mohamed Al Fayed. Šuškalo se da je platio 30 milijuna dolara za Ritz Pariz te da je uložio dodatnih 250 milijuna u renovaciju. 

1997.

30. kolovoza 1997. godine princeza Diana večerala je sa svojim tadašnjim partnerom Dodijem, sinom Mohameda Al Fayeda, u predsjedničkom apartmanu hotela. Nekoliko sati poslije, ona i Dodi poginuli su u Pont d'Alma tunelu. S njima u autu bio je i Henri Paul, zamjenik šefa sigurnosti hotela. 

Posljednja snimka nikad prežaljene velške princeze snimljena je baš u Ritzu.

2012. - 2016. 

Mohamed Al Fayed zatvorio je hotel na 4 godine kako bi ga temeljito obnovio. U renovaciju je uložio oko 220 milijuna dolara. Ritz Pariz se otvara ovaj mjesec, a sobe će stajati od 1.500 dolara do 30.000 dolara za noć

Kako bi oživjeli sjećanje na slavnu klijentelu Ritz Pariza, mnoge prostorije nose nazive po njima. Tako u Ritzu možete pronaći Chanel spa, salon Proust i, naravno, bar Hemingway.

Hemingway bar, Ritz Paris | Author: Wikipedia Wikipedia
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.