Life
17122 prikaza

"Bio sam prvi koji je vidio Hitlera mrtvog"

Adolf Hitler nakon skupa stranke u Munchenu
Bundesarchiv
Rochus Misch bio je do svoje smrti 2013. posljednji preživjeli iz Hitlerovog bunkera, a sad su mu izašli memoari

Jedan od osoblja iz bunkera koji je bio prvi koji je vidio mrtvo tijelo Adolfa Hitlera, opisao je posljednje minute Führerovog života do intimnih detalja. Independent je objavio njegovu priču iz upravo objavljene knjige u kojoj Rochus Misch objašnjava kako je nacistički vođa kazao svim vojnicima da su oslobođeni obaveze lojalnosti, te da želi da njegovo tijelo kremiraju. Potom se ubio. Misch je 2013., prije nego što će umrijeti u dobi od 96 godina, bio posljednji preživjeli iz Hitlerovog osoblja.

Telefonski operator bio je na dužnosti u Hitlerovom bunkeru 30. travnja 1945. kada je general Keitel poslao poruku da Wehrmacht nije uspio probiti sovjetsko okruženje Berlina i da je kraj Drugog svjetskog rata neizbježan. "Kratko nakon toga, Misch je čuo Hitlera kako tiho govori Bormannu i ostalima, visokim nacistima. Okrenuo se i vidio da je Hitler ušao u svoj ured. Eva, u tom trenutku svježe postala gospođa Hitler, pratila ga je", kazao je urednik knjige Martin Mace.

Ante Pavelić i Hitler Fuhrerova kolonija Top News Hitler o NDH: "Ta mala govnarska državica..."

"Misch je vidio kako Otto Günsche, Hitlerov ađutant, zatvara vrata iza tek vjenčanog para. Günsche je rekao Mischu da šef ne želi da ga itko ometa", kazao je urednik. Günsche je inače onaj Hitlerov sluga iz SS-a visok preko dva metra iz filma "Der Untergang". "Hitler se rukovao s Günscheom i rekao mu da su svi vojnici sada oslobođeni obaveze lojalnosti."

Ono što je Hitlera u tom trenutku najviše brinulo bilo je, a to je rekao svom ađutantu, da nipošto ne želi dopustiti da mu tijelo nakon smrti javno mrcvare kao što je bio slučaj s Mussolinijem. To je bio i razlog zašto je inzistirao na tome da ga spale. "Svi u bunkeru nervozno su čekali. A onda je nastala nekakva gungula. Vrata ureda su se otvorila i Misch je pogledao unutra", pričao je urednik. A evo kako je Misch opisao prizor:

"Pogled mi je prvo pao na Evu. Sjedila je sa skupljenim nogama, glava joj je bila nagnuta prema Hitleru. Cipele su joj bile ispod sofe. A pored nje... mrtav Hitler. Oči su mu bile otvorene i kao da je zurio, glava mu je pala malo naprijed." Memoari opisuju i kako je Misch jednom prilikom naišao na Evu u laganoj spavaćici u gostinjskoj sobi koja je bila povezana privatnim prolazom s Hitlerovom sobom. A ona je samo stavila prst na usta, signalizirajući mu da ostane tiho i ništa ne govori.

Misch je mislio da će dobiti otkaz zbog toga. Kazao je i da je jednom prilikom čuo kako se Eva Braun i Magda Goebbels zaklinju da će umrijeti uz svoje supruge. Tako je i bilo. Misch je nakon pada Berlina završio u sovjetskom zarobljeništvu i osam godina proveo u radnom logoru. O Hitleru je do kraja života govorio nježno, kao o "odličnom šefu", nimalo brutalnom. Bio je posljednji preživjeli iz bunkera nakon što je 2008. preminuo Siegfried Kippe.  

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.