Life
762 prikaza

Bivši šef svjetskog nogometa: Nekad Kralj, danas lopov

Michel Platini
1/6
Jurica Galoic (PIXSELL)
Platinija smatraju jednim od najboljih igrača svih vremena, najboljim dodavačem u povijesti nogometa i specijalistom za jedanaesterce i slobodne udarce

Nogometna legenda i dugogodišnji predsjednik UEFE Michel Platini uhićen je zbog povezanosti sa kriminalnom istragom o korupciji vezanoj uz FIFA-u odluku da se domaćinstvo Svjetskog prvenstva u nogometu 2022. godine dodjeli Kataru. Istraga je otvorena prije dvije godine. 

Platini je u studenom 2010. godine, samo mjesec dana prije nego je FIFA glasovala za domaćina Svjetskih prvenstava 2018. i 2022. godine, išao na ručak u Élyséalace sa Nicolas Sarkozyjem i Tamim bin Hamad Al Thani, sadašnjim emirom Katara. Kako je rekao tada je bilo sasvim jasno da je Sarkozy koji je pokušao postići velike i ozbiljne ugovore sa Katarom, želio da Platini sa svojim glasom o organizaciji prvenstva utječe na tu mogućnost. 

Kada su ga novinari The Guardiana četiri dana prije uhićenja, a prije kongresa FIFA-e u Parizu pitali, Platini je inzistirao na tvrdnji da je već tada donio odluku da će glasovati za Katar. Njegov sin Laurent zatim je dobio posao u katarskoj kompaniji sportske odjeće Burrda, koja je u vlasništvu Qatar Sports Investments. Platini je oduvijek negirao da je ta činjenica ikako povezana s njegovom odlukom. 

Nogometna lopta Lova do krova Ekonomix Kako Fifa zarađuje i troši svoje silne milijune

Platini je glasovao za Katar, a njegov je glas, kako je tadašnji predsjednik Sepp Blatter oduvijek tvrdio, bio ključan za pobjedu Katara ispred SAD-a kojeg je on preferirao. Nakon dodjele domaćinstva Qatar Airways naručio je 50 francuskih A320 zrakoplova od Airbusa, i QSI je kupio i izdašno financirao Paris Saint-Germain, klub kojeg Sarkozy podržava. 

Michel Platini priznao je 2014. godine da se tajno sastao s Mohamedom Bin Hammamom u Švicarskoj par dana prije odluke o domaćinstvu. Mohamed Bin Hammam je bivši predsjednik Azijske nogometne federacije koji je 2011. godine doživotno izbačen iz nogometa, zbog optužbi  da je pokušao kupiti glasove uoči izbora za predsjednika FIFA-e. Kasnije je potvrđeno kako su se Platini i Bin Hammam tajno susreli između 30 i 50 puta.  

16 članova Izvršnog odbora FIFA-e koji su sudjelovali u tom glasovanju su suspendirani, maknuti s pozicija ili su još pod istragom. 

No to nisu bili prvi takvi problemi za Platinija. On i Blatter kažnjeni su 2015. godine zabranom bilo kakvog bavljenja nogometom osam godina. Etički odbor FIFA-e tada je Platinija kaznio i s 74.000 eura, dok je Blatter prošao malo bolje, Švicarac je morao platiti 46.295 eura. 

Michel Platini | Author: PIERRE ALBOUY/REUTERS/PIXSELL PIERRE ALBOUY/REUTERS/PIXSELL
Osim po financijskim malverzacijama, Platini je poznat i po svojoj bogatoj nogometnoj karijeri. Tri je godine zaredom biran za najboljeg nogometaša Europe, od 1983. do 1985. godine. Tada je igrao u Juventusu, sa Francuskom je 1984. godine osvojio Svjetsko prvenstvo, a kasnije je bio i izbornik reprezentacije.  

Ovaj kako su ga nekada nazivali najbolji nogometaš svog vremena, rođen je 21. lipnja 1955. godine u Francuskoj u obitelji oca Alda Platinija, nogometaša i dugogodišnjeg direktora AS Nancyja, kluba u kojem je Michael započeo svoju profesionalnu karijeru i majke Anne, oboje porijeklom iz Italije. Mladi je Platini poput većine drugih dječaka vrijeme provodio igrajući nogomet na ulici. Njihov sin zahvaljujući svojim nogometnim vještinama dobio je nadimak Peleatini. 

Kao junior je pokušavao ući u Metz no testiranja prije pokazala su da ima određenih problema sa disanjem i slabo srce, i tako su zaustavljeni njegovi snovi o profesionalnoj karijeri. Postao je rezerva u očevom Nancyju i sprijateljio se sa golmanom Jean-Michel Moutierom. U tom je klubu igrao jako impresivno, a i dobio je mjesto u prvoj ekipi i pomogao im da osvoje kup 1978. godine. Zatim je prešao u Saint-Etiene i s njim zadnji put bio prvak Francuske. S 28 godina igrački je "eksplodirao" i, prešavši u torinski Juventus, tri je godine za redom bio najbolji strijelac talijanskog prvenstva.

U tom je klubu krenula njegova berba trofeja, a uz sve ove koje smo ranije spomenuli važno je spomenuti i osvajanje Kupa prvaka u sezoni 1984./1985. U tom se finalu odigrala jedna od najkontroverznijih utakmica svih vremen prije koje je poginulo 39 navijača, a 600 ih je ozlijeđeno. Juventus je igrao protiv Liverpoola na stadionu Heysel u Bruxellesu 29. svibnja 1985. godine. Oko sat vremena prije početka utakmice navijači Liverpoola napali su Juventusove, a mnogi krive talijanske navijače da su zapravo bili ti koji su započeli s nasiljem. Navijači su se zbili uz betonski zid, i bili su zdrobljeni, a zid se na kraju i urušio. Neki su pobjegli, a mnogi su stradali, poginuli ili su teško ozlijeđeni. Utakmica je ipak održana, a Juventus je pobijedio sa 1:0. 

Platinija smatraju jednim od najboljih igrača svih vremena, najboljim dodavačem u povijesti nogometa i specijalistom za jedanaesterce i slobodne udarce. Nazivali su ga i inteligentnim igračem, napadačkim veznjakom, koji je jako dobro čitao igru. Zahvaljujući igračkim sposobnostima, dominaciji, tehnici, i kreativnosti na terenu dobio je nadimak Kralj (Le Roi). 

Fatma Samoura Fatma Samoura Life Može li ova žena izbaciti korupciju iz nogometa?

"Kad sam igrao sa svojim prijateljima, uvijek sam birao da budem Platini. Prijateljima sam pustio da podijele imena drugih idola između sebe", rekao je Zinedine Zidane.

U dresu Juventusa završio je karijeru 1987. godine u dobi od 32 godine, a nakon toga je bio šef organizacije Svjetskog prvenstva 1998. godine, francuski izbornik, dopredsjednik njihovog saveza te predsjednik Uefe od 2007. godine do 2015. kada je smijenjen zbog suspenzije etičkog odbora. 

Dok je igrao u Nancyju Platini je upoznao svoju suprugu Christelle koja je također voljela sport, vjenčali su se 1977. godine. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.