Life
130 prikaza

Reformirao je svjetski nogomet, a za njim su se vukli repovi korupcije

Joao Havelange
REUTERS/Gary Hershorn
Na čelo FIFA-e došao je smjenom Britanca Stanley Rousa. Promjenu je organizirao gotovo neviđenom podrškom nogometnih saveza izvan Europe koji su bili krajnje nezadovoljni postupanjem stare garde

U stotoj godini umro je bivši predsjednik FIFA-e Joao Havelange. On je jedan od najzaslužnijih ljudi za temeljitu promjenu svjetskog nogometa. Organizirao je sponzorstva velikih kompanija, povećao je broj reprezentacija na Svjetskim prvenstvima, ali iza njega je ostalo i naslijeđe korumpiranog vođe.

Mogli bismo reći da je Havelange jedan od zaslužnih za najveći uspjeh hrvatskog nogometa, osvajanje brončane medalje na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1998. godine. Pod njegovim upravljanjem temeljito je promijenjen kvalifikacijski sustav, a broj reprezentacija iz Europe povećan je na 14. Izmijenjeni kvalifikacijski sustav omogućio je Hrvatskoj odlazak na prvenstvo pobjedom protiv Ukrajine u dodatnim kvalifikacijama.

Rio de Janeiro | Author: Kirilos Kirilos

Punim imenom Jean-Marie Faustin Godefroid de Havelange rođen je u svibnju 1916. godine u Rio de Janeiru u bogatoj obitelji. Njegov otac, Faustin, bio je belgijski trgovac oružjem tijekom Prvog svjetskog rata. Joao je bio doktor prava, ali njegova strast bio je sport. Kao predstavnik Brazila nastupao je na Olimpijskim igrama u Berlinu 1936. godine i 1952. godine u Helsinkiju. 

Petnaest godina, između 1958. i 1973. godine, bio je na čelu Brazilskog sportskog saveza. Pod njegovim vodstvom brazilski nogomet doživio je pravi procvat i osvojili su tri svjetska prvenstva u tom razdoblju. 

Na čelo FIFA-e došao je smjenom Britanca Stanley Rousa. Promjenu je organizirao gotovo neviđenom podrškom nogometnih saveza izvan Europe koji su bili krajnje nezadovoljni postupanjem stare garde.

Nogometna lopta | Author: Daniel Karmann/DPA/PIXSELL Daniel Karmann/DPA/PIXSELL

24 godine predvodio je svjetsku nogometnu organizaciju i pod njime je došlo do gotovo nezamislivih promjena u nogometu. Prvenstveno je tu riječ o sponzorstvima svjetskih prvenstava. Suočen s nedostatkom novca za promjene u sustavu FIFA-e, Havelange je tražio od Horsta Dasslera, šefa francuskog Adidasa novčanu pomoć. U zamjenu je Adidas nabavljao sportsku opremu za sve reprezentacije na tim natjecanjima. Uz pomoć promidžbenog stručnjaka Patricka Nallyja, Havelange je dogovorio sponzorstvo Adidasa i Coca Cole čime je počeo priljev značajnih svota novca u Fifinu blagajnu.

Nakon odlaska s čela Fife, Havelange je završio na optuženičkoj klupi. 2012. godine on i njegov zet Ricardo Teixeira uzeli su više od 40 milijuna dolara mita zbog dodjele sponzorskih prava tijekom održavanja svjetskih prvenstava. 

Joao Havelange umro je u utorak u Rio de Janeiru u vrijeme održavanja olimpijskih igara na stadionu koji nosi njegovo ime. Hrvatska bacačica diska Sandra Perković osvojila je zlatnu medalju na olimpijskom stadionu Joao Havelange da dan njegove smrti.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.