Life
2898 prikaza

Branio nogometašima da priznaju da su homoseksualci

Max Clifford
1/5
News Syndication/PIXSELL
Bio je vrhunski spin doktor i kralj PR-a, a klijenti su mu bili neke od najvećih zvijezda današnjice

Svaki dan u tjednu i svaki tjedan u mjesecu hrpa laži koju pročitate u novinama i magazinima, koju čujete na televiziji ili radiju su moje izmišljotine, rekao je jednom Max Clifford i sablaznio javnost. U nedjelju je u 74. godini umro u zatvoru kao osuđenik za seksualno iskorištavanje djevojčica. 

Max Clifford nakon što je osuđen za seksualno zlostavljanje maloljetnica | Author: Scott Hornby/News Syndication/PIXSELL Scott Hornby/News Syndication/PIXSELL

Bio je engleski publicist i glasnogovornik, a tijekom svoje dugogodišnje karijere imao je doista široku paletu klijenata od kojih su mnogi bili osuđeni kriminalci i ubojice. I on sam je bio na vrlo lošem glasu jer je često prodavao tabloidima priče o seksualnim aferama i navikama slavnih osoba. Na kraju je i sam uhapšen 2012. godine zbog seksualnih delikata protiv maloljetnica.

Od Muhammada Alija do Simona Cowella

Više od 40 godina zastupao je i brinuo se za javnu sliku mnogih poznatih i ne tako poznatih klijenata i pohvalio se svojim profesionalnim i seksualnim vještinama, između ostalog i u autobiografiji 'Read All About It' koju je objavio 2005. 

Među onima koje je zastupao bili su i Muhammad Ali, Simon Cowell, Diana Ross, OJ Simpson i Shane Warne. Pored ostalih tračeva, otkrio je i aferu glumice Antonie de Sange s ministrom u torijevskoj vladi Davidom Mellorom 1992. godine, što je uništilo Mellorovu političku karijeru. 

Max Clifford | Author: Dan Charity/News Syndication/PIXSELL Dan Charity/News Syndication/PIXSELL

Simon Cowell, poznati televizijski producent, jednom je rekao da mu je najbolja životna odluka to što je za svog glasnogovornika angažirao Clifforda. Naslov teksta 'Freddie Starr mi je pojeo hrčka' u tabloidu 'The Sun' u kojem je Clifford promovirao komičara Freddieja Starra, postao je najpoznatiji naslov u 20. stoljeću, prema istraživanju BBC-a. 

Uništio karijeru ministra torijevca

Poznata je i afera 'Pamella Bordes'. Riječ je o prostitutki koja je radila za jednu vlasnicu javne kuće, u koju su zalazili i Cliffordovi klijenti. Da bi spasio javnu kuću i svoje slavne klijente od istraživačkih novinara koji su počeli vršljati po javnoj kući, otkrio je istoj novini druge važne klijente te javne kuće, a među njima su bili i glavni urednici konkurencije. Tako je u 'News of the World' prokazao kao klijente javne kuće glavne urednike 'The Sunday Timesa' i 'The Observera', ali i milijardera i trgovca oružjem Adnana Khashoggija.  

Isto tako zastupao je i mnoge nogometaše koji su morali kriti da su homoseksualci. 

Max Clifford uoči odlaska na suđenje | Author: John Stillwell/Press Association/PIXSELL John Stillwell/Press Association/PIXSELL

- Nogomet je homofoban i niti jednom nogometašu ne preporučujem da ikad prizna javno svoju seksualnu orijentaciju osim ako nije biseksualnost. Znam jednog jedinog koji je izašao iz ormara. Bio je to Justin Fashanu i na kraju je morao počiniti samoubojstvo. Nogometašima uvijek savjetujem da, ukoliko su homoseksualci, to nikad ne priznaju, govorio je Clifford. 

No,  2014 Clifford je optužen zbog seksualnih napada na tinejdžerice tijekom 20 godina i to između 1960. i 1980.  Odmah su ga napustili svi poznati prijatelji, a postao je predmetom istrage u akciji 'Operation Yewtree' i skandala Jimmyja Savila. Tad se prvi put otkrila mračna strana show businessa. 

Nakon što je proglašen krivim po osam točaka optužnice, Clifford je osuđen na osam godina zatvora.  

Jedva završio osnovnu školu

Clifford je rođen u Kingstonu na Temzi i odrastao u Wimbledonu. Bio je najmlađi od četvero djece Franka Clifforda, električara i njegove supruge, Lilian. Napustio je školovanje s 15 godina i zaposlio se kao pomoćnik u jednoj prodavaonici u Wimbledonu.  

Sljedeći posao dobio je u lokalnim novinama 'Merton i Morden News' gdje je postao reporter, a s vremenom je počeo pisati i glazbenu kritiku. Nakon toga dobio je posao u diskografskoj kući EMI kao glazbeni promotor, a prema njegovim tvrdnjama, prvi posao bio mu je da promovira tada anonimnu skupinu 'The Beatles' i pjesmu 'Love Me Do', a kasnije i Toma Jonesa, Jimija Hendrixa i 'Bee Gees'. 

Srebrni Rolls Royce je zaštitni znak Maxa Clifforda | Author: John Bond/News Syndication/PIXSELL John Bond/News Syndication/PIXSELL

Godine 1970. osnovao je vlastitu agenciju Max Clifford Associates, koji je tijekom sljedećih 44 godine postala najpoznatija agencija za oglašavanje u Velikoj Britaniji s uredima u New Bond Streetu i zaštitnim znakom tvrtke - srebrnim Rolls-Royceom s registracijom 100 MAX.  na vrata su spremna odvesti Clifford kući u vilu Surrey.

Mrzio hipokriziju 

Bio je prilično besraman u manipulacijama, verbalnim zlostavljanjima i zastrašivanjima kojima se koristio u, kako je rekao, nadmetanjima jednog tabloida protiv drugog. 

- Postao sam šef cirkusa, a tu sam ulogu volio igrati u mnogim aspektima života. Moji klijenti su bili dio mog cirkusa, razni ljudi nastupali su u njemu na razne načine. Znao nekoliko agenata koji će mi rado otkriti tajne ugovora u zamjenu za seksualne usluge. Jedan moj prijatelj inače vodoinstalater dolazio bi na partyje pretvarajući se da je ugledni filmski producent i tako bi od djevojaka dobio što god je htio iako je izgledao kao Quasimodo, izjavio je na sudu.

Kako je napisao u svojoj biografiji - sve to što je radio nije radio samo zbog novca, nego zato jer je prezirao hipokriziju britanskog društva. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • gucmirtl 10:51 13.Prosinac 2017.

    Pa i ja bih isto savjetovao nogometašima.