Life
15761 prikaza

Pet skandaloznih afera koje su promijenile povijest

Richard Burton i Ellizabeth Taylor
20th Century Fox
Povijest je puna velikih ljubavnih priča, no neke su utjecale na buduća zbivanja više od drugih

O mnogim su istinitim ljubavnim pričama snimani filmovi i pisani romani. Neke su priče bile kao iz bajke, dok su one, počele u sjeni kao preljubničke veze, bile i ostale najintrigantnije. Donosimo neke od najznačajnijih takvih veza:

Mary Godwin i Percy Bysshe Shelley

Sočni detalji

Jedna od najznačajnijih književnih povijesnih veza počela je 1814. godine kad su se upoznali 16-godišnja Mary Godwin i 21-godišnji, oženjeni, pjesnik Percy Shelley. Upoznali su se potajno na grobu Maryine poznate majke, sufražetkinje Mary Woolstonecraft, te je pala 'ljubav na prvi pogled' zbog koje je mlada spisateljska nada ostala trudna, a Shelley se otuđio od supruge.

Razvoj događaja

Ljubavnici su se vjenčali nekoliko godina poslije, kad je Shelleyjeva trudna supruga počinila samoubojstvo, tako što se utopila u Hyde parku. Brak je pak okončan kad se pjesnik utopio nekoliko godina kasnije, iako su u međuvremenu stvorili nekoliko književnih remek-djela, uključujući i Maryinog 'Frankensteina' kojeg je napisala na odmoru u Švicarskoj, sa Shelleyjom i Lordom Byronom 1816. godine.

Katarina II Velika i Grigorij Aleksandrovič Potemkin

Sočni detalji

Svaka velika carica treba savjetnika, vojnog stratega, srodnu dušu i dečka za razonodu, a u slučaju Grigorija Potemkina, on je bio sposoban izvršavati sve ove uloge. Katarina Velika upoznala je Potemkina kad joj je mladi zapovjednik (10 godina mlađi od nje) pomogao da svrgne s prijestolja svojeg razočaravajućeg supruga cara Petra III, 1862. godine. Njihova žestoka veza konzumirana je prvi put u sauni u podrumu Zimskog dvorca.

Razvoj događaja

Ovaj par predstavljao je snažne političke saveznike sljedećih desetljeća. No kako je rasla Potemkinova uloga na dvoru, tako se smanjivala ona u Katarininoj spavaćoj sobi i to do te mjere da je postao svojevrsni svodnik koji je carici nastavio dovoditi mladiće koji bi joj se mogli svidjeti.

Charles Dickens i Nelly Ternan

Sočni detalji

Ni književni geniji nisu otporni na krizu srednjih godina. Do 1857. godine, 45-godišnji viktorijanski novelist bio je na vrhuncu moći i navodno uzoran suprug i otac devetero djece. No zatim je počeo vezu s Ellen 'Nelly' Ternan, talentiranom mladom glumicom koju je zapošljavao a koja je bila tek godinu dana starija od njegove tad 17-godišnje kćeri.

Razvoj događaja

Ova afera predstavlja najbolje i najgore trenutke života pisca. Dickensov brak se raspao, a sljedećih 13 godina (do smrti) proveo je s Nelly, premda ga je neumoran i uspješan trud da njihovu vezu sakrije od javnosti možda pogurao u smjeru smrti. Vjeruje se da je Nelly inspirirala neke tamne, tajnovite karakteristike njegovih kasnijih djela i nekoliko likova, uključujući i Estellu u 'Velikim očekivanjima'.

Henry VIII i Anne Boleyn

Sočni detalji

Ovaj historijski par, portretiran u mnogim filmovima, knjigama i serijama, oduvijek je privlačio pozornost javnosti, iako su detalji oko njihove veze do danas ostali nepoznati. Čini se da je unatoč godinama čestita udvaranja seksualna veza Anne i Henryja stvarno počela tek kad su se vjenčali i nakon što je njegov prethodni brak razvrgnut.

Razvoj događaja

Henryjev pokušaj da legalizira brak s Anne uzrokovat će poznato razdvajanje Engleske od rimokatoličke crkve, nakon čega će kratki brak rezultirati rođenjem buduće kraljice Elizabete I i odscijecanjem glave Anne.

Elizabeth Taylor i Richard Burton

Sočni detalji

Kao da je sudbina htjela da se ovaj poznati par upozna dok su glumili drugi poznati par u filmu 'Kleopatra' 1963. godine. I Taylor i Burton u to su vrijeme bili u braku s drugim ljudima, ali su između njih sijevale iskre od prvog susreta i bilo je jasno da će započeti nevjerojatna afera.

Razvoj događaj

Njihov desetogodišnji 'brak stoljeća' bio je nešto najbliže reality televiziji 1960-ih godina, jer je konstantno privlačio tračeve i horde paparazza. Razveli su se 1974. godine, da bi se ponovno vjenčali sljedeće godine i opet razveli ubrzo nakon toga, piše Ozy.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.