Life
15512 prikaza

Brod duhova: Kapetana našli zaleđenog s olovkom u ruci

Brod duhova Octavius
Screenshot/Youtube
Iz londonske luke 28 mornara uputilo se na put prema Kini, no do nje nikada nisu stigli

Priče o nestancima ljudi, brodova, misteriozne priče o duhovima, najčešće su samo dobra priča, legenda. Jedna od njih je i ona o brodu Octavius, njegovom kapetanu kojeg su pronašli za radnim stolom, još s olovkom u ruci i potpuno zaleđenog. Takva je sudbina snašla i ostale članove posade. 

Neki će pak reći da to nije samo legenda. Procijenite sami. 

11. listopada 1775. godine brod kitolovac Herald doplovio je do izgledom neobične škune. Posadi Herald bilo je sumnjivo kako je uništeni brod plutao, pa su mu se odlučili približiti i pregledati ga. Popeli su se oni zapravo na plutajući Octavius i ubrzo otkrili zašto nema nikakve aktivnosti na brodu. 

No kako bi se u potpunosti mogla razumjeti ova priča potrebno se vratiti u 1761. godinu kada je putovanje Octaviusa i započelo, 14 godina prije nego su ih pronašli. Iz londonske luke 28 mornara uputilo se na put prema Kini.

Te 19775. godine kada su ih pronašli ispod palube bilo je 28 mirnih, potpuno ukočenih mornara. Kada su došli do kapetanove sobe, njega su za stolom pronašli isto takvog. Legenda kaže kako je u ruci još uvijek držao olovku, i izgledao kako da je zaleđen u sekundi, u jednom trenutku. I ostatak posade izgledao je kao da su izlošci u nekom muzeju voštanih figura. Zaleđeni u vremenu.

Kada su isplovili, te 1761. godine, kapetan je pažljivo zapisao datum u svoj dnevnik. Taj isti dnevnik pronašli su i 14 godina kasnije, a posljednji zapis bio je iz 1762. Tih trinaest godina do pronalaska nije bilo. Kada su shvatili da su na brodu duhova, brzo su otišli i vratili se na Herald. Po onima koji vjeruju da je priča zasnovana na stvarnim događajima, za njihovo zamrzavanje kriv je kapetan. 

Scena iz filma Perfect Storm Progutalo ih more Life Nestali bez traga: Brodovi koje nitko ne može naći

I to zato što je odlučio napraviti nemoguće, proći kroz zloglasni Sjeverozapadni prolaz. Ta njegova odluka ubila je sve na brodu. No kako je riječ o nečemu što se dogodilo, ako i stvarno je, prije 250 godina, nije moguće otkriti je li to stvarno i tako bilo.

Po jednog verziji ove priče brod je zaglavio u ledu dva i pol mjeseca, i nije im trebalo dugo da ostanu bez zaliha i smrznu se do smrti. No to ne objašnjava zašto je kapetan bio za svojim stol sa olovkom u ruci. Legenda kaže i da je Octavius uspio prijeći zloglasni prolaz, ali samo kao brod duhova. Trebalo je proći više od stoljeća za novi hrabri pokušaj, u tom slučaju ipak uspješan. 

Bez odgovora tako njihova priča poput i samog broda pluta morima kao legenda, misterija o kapetanu zaleđenom u trenutku pisanja i njegove posade koja je pokušala nemoguće. I hrabrost platila životima. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.