Life
22204 prikaza

Strava na moru: Brod su našli, a putnike nikad

Brod na moru
Thinkstock
Službena istraga nije dala odgovore na konkretna pitanja, a pojavljuju se razne teorije koje pokušavaju objasniti taj misterij

"Spasiteljima je bilo malo čudno što su pronašli sve u najboljem redu, ali od posade nije bilo ni traga ni glasa", ispričao je svojevremeno glasnogovornik australskih spasitelja Jon Hall za tamošnje medije.

12-metarski katamaran Kaz II pronađen je oko 150 kilometara od australske obale 20. travnja 2007. godine, a trojica članova posade nikad nisu pronađena. Čak niti uvjeti pod kojima su nestali s broda nisu nikad razjašnjeni.

Spasitelji su ostali šokirani činjenicom da je brod bio savršeno ispravan. Motor je radio, hrana je bila poslužena na stolu, a čak je i jedan laptop bio upaljen na stolu. Službena istraga je pokazala da su sustavi za hitne slučajeve kao što je radio i GPS bili potpuno ispravni, a i svi prsluci za spašavanje bili su na brodu.

Mjesta gdje se mora susreću 5 MJESTA Znanost Čudesno: Gdje se mora spajaju, ali nikad ne miješaju

21. travnja dvojica policajaca detaljno su pregledala čitav brod i nisu pronašli bilo kakve znakove da je netko osim izvornog trojca bio na brodu. Policajci nisu pronašli ni znakove bilo kakvog nasilja. Sve kabine bile su potpuno uredne, ali nekoliko stranica iz novina i jedna vinska boca bili su na podu. Naknadno je utvrđeno da su svi ti predmeti završili na podu tijekom odvlačenja broda s pučine.

Potraga za nestalima nije dala ploda i njihova tijela nisu nikad pronađena. Godinu dana kasnije počela je intenzivna istraga kako bi se barem donekle utvrdile okolnosti smrti nesretnog trojca.

Ukupno je 27 svjedoka ispričalo sve što znaju o brodu i nestaloj trojici. Na brodu su bili vlasnik Derek Batten i njegovi susjedi, braća Peter i James Tunstead. Batten je nedugo prije odlaska na putovanje položio kapetanski ispit i nekoliko puta je upravljao Kazom II. Supruga Jennifer Batten svjedočila je da, osim manjih problema s propelerom, kvarova na brodu nije bilo. 

Braća Tunstead bili su nešto iskusniji moreplovci, ali nisu bili vrhunski iskusni i spremni na tako dugo putovanje. Derek i Jennifer trebali su oploviti sjevernu Australiju skupa, ali on se brinuo da njih dvoje ne bi mogli sami to uraditi. Zato je odlučio pozvati dvojicu susjeda umjesto supruge na to putovanje. 

Pierre Agnes Vlasnik Quiksilvera Top News Nestao milijarder, pronašli samo njegov prazan gliser

Mjesecima su planirali točnu rutu putovanja i što bi im sve moglo zatrebati tijekom tih šest do osam tjedana. Braća Tunstead bili su u mirovini i nisu se zamarali točnim rokovima za putovanje.

Tijekom istrage policija je ispričala da su pronašli i kameru na brodu. Posljednja snimka 15. travnja pokazala je svu trojicu zdrave i vesele. Batten je bio za kormilom, a Peter je lovio ribu dok je James to sve snimao. Osim toga, James je napravio i panoramu koja je pokazala čitavo okruženje. Upravo to je pomoglo istražiteljima da otkriju točnu lokaciju gdje je snimljen video.

Međutim, čak ni to nije pomoglo u traženju nestalih Australaca.

Nakon završetka istrage, mrtvozornik Michael Barnes rekao je da ne može biti apsolutno siguran u točan redoslijed događaja, ali predložio je mogući scenarij koji je doveo do tri smrti i nikad razjašnjenog misterija.

Vjerojatno je jedan od braće pokušao osloboditi udicu što se zapetljala u brodski propeler i zbog toga se prevrnuo u more. Barnes je ispričao da je stajanje na brodskoj platformi iznimno opasno dok se brod kreće. Naime, dosta je lako pasti s takve platforme i gotovo je nemoguće se vratiti na brod. 

Kada je jedan od braće pao u more, drugi brat je krenuo za njim kako bi ga spasio. 

Dahab, plava rupa Tragične smrti Life Groblje ronilaca: Plava rupa doslovno ih guta

Batten je ostao na brodu za kormilom i upalio je motor kako bi se okrenuo i vratio spasiti prijatelje. Budući je bio neiskusan kapetan, tek je naknadno shvatio da mora spustiti jedra prije nego što se može vratiti. Nakon što je napustio kormilo da spusti jedra, lako je moguće da je nagli nalet vjetra zaokrenuo boom koji je onda Benneta odbacio u more. Brod se kretao brzinom 28 kilometara na sat i u samo nekoliko sekundi bi bio izvan dohvata unesrećenih.

"Nitko od njih nije bio vrhunski plivač, more je bilo nemirno i lako su se mogli umoriti i potonuti ispod površine", stoji u Barnesovu izvještaju.

Obitelj nestalih nije se pomirila s tim zaključkom istrage i kažu postoje nedorečenosti u istrazi. Primjerice, sve ukazuje na to da je more bilo potpuno mirno. Čak niti tanjuri s hranom nisu završili na podu, a i prsluci za spašavanje bili su na svom mjestu što ukazuje da nisu imali problema s valovima.

Postoje brojne teorije, ali sudbina nesretnog trojca ni desetljeće kasnije nije razrješena.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.