Life
14405 prikaza

Brutalni mafijaš: Sifilis mu je uništio mozak

Portret Ala Caponea iz 30ih godina prošlog stoljeća
public domain
Za života je željeznom rukom vladao američkom mafijom, a pred smrt mu je vrhunac dana bio odlazak u trgovinu

Državni neprijatelj broj jedan, najmoćniji gangster svijeta, njegovo samo ime tjeralo je strah u kosti policiji i kriminalcima. Al Capone je nekad bio alfa i omega američkog krim-miljea, ali njegovi posljednji dani nisu bili nimalo glamurozni. 

Smrt je čekao u kući na Floridi, pecao je ribu, jeo špagete i često razgovarao s davno umrlim mafijašima. Zamišljao je razgovor čak i s mafijašima čije ubojstvo je osobno naredio.

Neliječena infekcija sifilisa uništila mu je mozak i nekad najmoćnijeg mafijaša svela je na intelekt dvanaestogodišnjaka. Svojevremeno je kontrolio stotine bešćutnih gangstera okupljenih u Chicago Outfitu, ali pred smrt bio je sretan kada su ga vodili po žvakaće u obližnju trgovinu. 

Ulaz u imanje Ala Caponea na Floridi | Author: Wikipedia Wikipedia

Poznata autorica Deirdre Bair napisala je novu Caponeovu biografiju, a najviše informacija joj je ispričala Caponeova unučad. Velika većina želi ostati anonimna, ali sa zadovoljstvom su ispričali svoj život s djedom. Unučad je i razbila neke mitove koji su se desetljećima pleli oko Caponea. Jedan od tih mitova je da je američki mafijaš ribom napunio bazen kako bi mogao svakog dana loviti ribu. U bazenu nije bilo ribe, a Capone je volio provoditi dane u šetnji s unukama dok su tražili leptire.

"Na jedan način, bilo je to idealno kućanstvo gdje je obitelj bila na prvom mjestu", rekla je Bair za New York Post. "Uvelike se taj život razlikovao od raskošnog života kakvog je vodio dok je bio na vrhu svijeta", nastavlja Bair.

Jedan od razloga zašto Capone nije trošio šakom i kapom je što je, u jednu ruku, bankrotirao. Tijekom dvadesetih godina prošlog stoljeća, procjenjuje se da je Capone zarađivao desetke milijuna dolara svake godine. Većinu tridesetih godina proveo je u zatvoru zbog izbjegavanja plaćanja poreza. Četrdesetih godina, kada je napokon izišao iz zatvora, Chicago Outfit plaćao mu je oko 30.000 dolara godišnje. Nije to ni približno dovoljno za plaćanje luksuza na kojeg je navikao dok je vladao mafijom.

Zatvorska ćelija u kojoj je Caponeo proveo dio kazne | Author: Wikipedia Wikipedia

Bez obzira na sve, novinari su svakog dana čekali ispred Caponeovih vrata ne bi li načuli barem neki trač. Svojevremeno su novine pisale da Capone upravlja velikom kriminalnom organizacijoma, a postoji mogućnost da su te glasine počele zbog imaginarnih razgovora s nekadašnjim mafijašima. Bair piše u biografiji da je Capone povremeno bio uvjeren da proživljava događaje iz davne prošlosti.

Alova žena Mae vjerojatno mu je spasila život tako što ga ja držala u izolaciji. Da je samo jednom javno izgubio kontrolu i počeo vikati na nekadašnje suradnike, Capone bi izgubio slobodu ili život. Da je sudac čuo da je Capone sklon nasilju, strpao bi ga u ludnicu. Da su njegovi bivši suradnici čuli da priča o nekadašnjim poslovima, smaknuli bi ga bez previše razmišljanja.

Grafit Ala Caponea u Beogradu | Author: Wikipedia Wikipedia

"Mae je bila gotovo nevjerojatno zaštitnički nastrojena. Mafija je znala da je Capone zatvoren od javnosti i da Mae neće dopustiti da im on postane problem. Ona je znala sve o mafiji. Na kraju krajeva, ona je u tri sata ujutro mafijašima kuhala večeru. Sigurno je sve čula", uvjerena je Bair. 

Capone je umro u svojoj kući 25. siječnja 1947. godine. Službeni uzrok smrti bila je upala pluća, a brojni svjetski mediji pisali su o konačnom odlasku nekad najmoćnijeg i najbrutalnijeg gangstera Amerike.

Udovica Mae umrla je gotovo četiri desetljeća kasnije, 1986. godine. Nedugo prije smrti spalila je sve svoje dnevnike i ljubavna pisma što joj je Al slao iz zatvora.

"Bila je zaštitnica sve do samog kraja", priča Bair.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.