Life
1722 prikaza

Četiri razloga za posjet Makarskoj u zimskim mjesecima

1/7
Želite li šetati netaknutom prirodom, proučavati i upoznati specifične biljke, naučiti nešto o arheološkoj i prirodnoj baštini ilil uživati u vožnji biciklom po predivnoj prirodi - svi putevi vode u Kotišinu

Pogled na planinu Biokovo ostavlja bez daha. Nedaleko od Makarske, u podnožju Biokova, smjestilo se čarobno selo Kotišina koje krije mnoga blaga vrijedna divljenja. Prastari putevi koji vode od Makarske do ovog mjesta pružit će vam nezaboravno uživanje u čarima prirode. 

1. Ljubitelji biljaka mogu uživati cijele godine u "Vrtu dvanaest cvjetnih mjeseci"

U Kotišini se nalazi Biokovski botanički vrt koji je sastavni dio Parka prirode Biokovo. Utemeljen je 1984. godine na ideji dr. fra Jure Radića, njegovih suradnika i volontera te je zamišljen kao "Biokovo u malom". Vrt je specifičan svojim izgledom i karakteristikama jer sadrži  samorodnu floru koja je autohtona za područje Parka prirode i Podbiokovlja. Na relativnoj maloj površini od 3,5 ha mogu se pronaći različita staništa, kamenjari, sipari, obradive površine, vrletne stijene i kanjon Proslap, u kojem se za vrijeme velikih kiša, stvara istoimeni slap.

 | Author: Mila Lukić Mila Lukić
Na navedenim staništima trenutno se može vidjeti oko 250 različitih biljaka, od kojih su brojne endemske ili strogo zaštićene vrste. S obzirom na to da su sve vrste samorodne, u svakom dijelu godine, bez obzira na klimatske uvjete, mogu se vidjeti biljke u cvatu, pa stoga ovaj vrt nosi još jedno ime "vrt dvanaest cvjetnih mjeseci". Sedam zona vrta (Bilje biokovskih klisura, Bilje biokovskih kamenjara, Ljekovito bilje područja Biokova, Poljoprivredno bilje i kulture, Bilje širih područja, Bilje sipara i Ostalo bilje Biokova) povezane su pješačkim stazama, na kojima se na pojedinim mjestima nalaze edukativne table i klupe za odmor.

2. Raj za šetnju netaknutom prirodom

U ovom kraju naći ćete niz poučnih staza na kojima možete saznati nešto o povijesti Kotišine i njenog stanovništva. Turistička agencija Tip Extreme nudi dvije vrlo atraktivne pješačko-adrenalinske ture Kaštel Kotišina i Kotišina – zaboravljeni težački putovi kojima će svi željni avanture doći na svoje. U otkrivanje povijesnih građevina, šetnjom, se možete uputiti i sami. 

 | Author:
3. Interaktivno otkrivanje arheološke, etnološke i prirodne baštine

Volite li naučiti nešto novo, svakako posjetite novootvoreni Interpretacijski centar Veliki Kaštel. Opremljen je najsuvremenijom multimedijalnom tehnologijom. Središnje je mjesto interpretacije i prezentacije kulturne i prirodne baštine zaseoka Kotišina, i to kroz tri teme postava: arheološka, etnološka i prirodna baština.

 | Author:
Vidjet ćete tu dio arheoloških eksponata koji su pronađeni na lokalitetu Kotišina pod vodstvom Gradskog muzeja Makarska. Etnološke priče prezentiraju način i stil življenja stanovništva s posebnim naglaskom na povezanost djelovanja čovjeka i prirode. Veći dio centra posvećen je prirodnoj baštini i fenomenu velike biljne raznolikosti na širem lokalnom području, osobito baštini Biokovskog botaničkog vrta Kotišina i ostavštini njegovog osnivača fra Jure Radića. 

4. Novoopremljena biciklistička staza zadovoljit će svakog istraživača na dva kotača

 | Author:
Biciklistička staza koja vodi od centra Makarske pa sve do Kotišine pruža pravo uživanje u prirodi. Na putu će biciklisti naići na tri inovativna, cjelovito opremljena odmorišta od kojih jedno služi i u svrhu promatranja ptica. Zahvaljujući projektu "Revitalizacija kulturno-povijesne baštine zaseoka Kotišina" koji je financiran sredstvima Europskih strukturnih i investicijskih fondova, Kotišina je dobila niz novih sadržaja koji će Vas oduševiti kad ih posjetite.

  • gemag 19:27 08.Siječanj 2021.

    Scam scam every where but don!t worry , every one is not a cheater, very reliable and profitable site. Thousands peoples are making good earning from it. For further detail visit the link no instant money required free signup and ... prikaži još! information......bit.ly/39JrDqt