Life
426 prikaza

Che Guevara bi bio iznenađen kad bi danas vidio svoju kuću

Bivša kuća Che Guevare
1/3
Havana Kiteboarding Club
Che Guevara se u Tararu preselio nakon revolucije, kada je obolio od astme

Nedugo nakon što su revolucionari kubanske revolucije preuzeli Havanu, Che Guevara je počeo patiti od akutne astme. Kako bi se oporavio iselio se iz grada i preselio se u Tararu, odmaralište blizu Havane.

Che Guevara | Author: Screenshot Youtube Screenshot Youtube

U tom je odmaralištu, u istoj kući u koju se preselio Che proveo medeni mjesec sa svojom suprugom, ali nakon preseljenja Che se nije previše odmarao, već je sa svojim suborcima sastančio do kasno u noć.

Njegova supruga Aleida March u svojoj autobiografiji je opisala kako ju za tu kuću vežu lijepe uspomene.

"Iako smo tamo živjeli samo nekoliko mjeseci bilo mi je lijepo, ali to nikada nije postao naš dom", napisala je Aleida.

Tarara je napravljena za bogate havanske obitelji i važne vojne dužnosnike Fulgencija Batiste uprave, koji su vikende provodili na predivnim plažama u svojim luksuznim kućama.

Danas je većina tih kuća u vlasništvu države. Mnoge su u lošem stanju, ostale zamrznute u vremenu kada su obitelji tu provodile vikende pedesetih godina.

Za vrijeme Hladnog rata, sovjetski dužnosnici koji su radili na Kubi kao vladini savjetnici bili su smješteni u ove vile. Međutim, nakon pada Berlinskog zida, ove ljetnjikovce su koristili gosti iz bivšeg sovjetskog bloka. 

Tisuće djece koja su bila pogođena nuklearnom katastrofom u Černobilu bili su dio vladinog programa koji ih je slao u Tararu. Od 1990. godine pedijatrijska bolnica u Tarari bila je puna djece iz Rusije, Ukrajine i Bjelorusije koja su uglavnom imala rak i neizlječive kožne bolesti.

Međutim, ako se danas provozate kroz ovo odmaralište, naići ćete samo na bezbroj kitesurfera (kite surfing). Ovo je relativno novi ekstremni vodeni sport u kojem vozač (kajter) upravlja zmajem (kajtom) koji mu služi kao jedro kako bi se uz pomoć snage vjetra mogao na dasci kretati po valovima. 

Kako je za BBC rekao Matteo Gatti, jedan od surfera, Kuba je veliki potencijal za ovaj sport, pogotovo kad su jaki vjetrovi, a plaže prazne.

"Preko dana se bavim surfom, a noću plesom, idem u restorane, na koncerte. Havana je svega 10 minuta vožnje udaljena, tako da su uvjeti za boravak ovdje savršeni", kaže Gatti.

Na plažama Tarare organiziraju se natjecanja u kite surfingu, a natjecatelji među ostalima koriste i nekadašnju kuću Che Guevare.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.