Life
413 prikaza

Bez Castra, ni komunisti iz Kube više nisu što su nekoć bili

Kuba
Jose Goitia/DPA/PIXSELL
Kubanci svakodnevno dokazuju da su sve više orijentirani prema kapitalizmu posjećujući revolico.com

Revolico na kubanskom slengu znači nered, a ova revolucionarna stranica predstavlja kubansku verziju popularnog američkog Craigslista, te godinama zadaje muke autokratskim vladarima.

Premda je na Kubi oduvijek postojalo crno tržište, Revolico je čitav koncept podigao na višu razinu. Naime, pokrenulo ga je nekoliko anonimnih hakera u Havani, nakon što je nekolicina kompjuterskih geekova početkom 2000-ih putem e-mailova razmjenjivala, nudila i tražila rabljene kompjuterske dijelove. Kako je rastao broj pretplatnika na taj mail, tako se i ponuda, tj. potražnja proširila i na druge stvari, nevezane uz elektroniku. 2007. godine osnivači su odlučili uvesti red i pokrenuli revolico.com.

Kuba | Author: Andreas Lander/DPA/PIXSELL Andreas Lander/DPA/PIXSELL

Na stranici možete nabaviti sve: naručiti sushi ili kupiti milijun dolara vrijednu kuću na plaži. Možete potražiti posao ili ponuditi neku svoju uslugu. Možete zamijeniti auto ili auto dijelove, potražiti instrukcije ili napuniti punjivi upaljač. 

Stranica je postala toliko popularna da ima i offline verziju koja se distribuira u tjednom paketu piratskih filmova, glazbe i vijesti, koji cirkulira okolo putem cd-a i usb flash uređaja.

Kao što smo već spomenuli, kubanskim vlastima sve se ovo nimalo ne sviđa, a otišle su čak tako daleko da ukinu internetsku vezu liječnicima koji su napravili kobnu grešku ostavljajući svoju e-mail adresu pri oglašavanju usluga. 

Ali nema tih ucjena koje bi mogle utjecati na dobar, stari kapitalizam. U to ime, administratori stranice čak su nedavno dodali funkciju koja može mail adrese pretvoriti u anonimne, što nudi i Craigslist, kako vlast ne bi mogla ući u trag ljudima koji se oglašavaju.

Kuba | Author: DPA/PIXSELL DPA/PIXSELL

Više nego igdje drugdje u svijetu, ova verzija Craigslista pruža uvid u modernu Kubu. Revolico nam omogućuje da vidimo što Kubanci želi i vole, ali i koliko su daleko spremni ići kako bi to dobili (barem financijski). Možemo saznati kojih su sposobnosti, ali i što žele naučiti. Više možemo naučiti o tome koji su im prioriteti u životu, jer kupovina i prodaja dobara može 'ogoliti' dušu društva kao ništa drugo.

Ako malo pogledate što najbrže i najbolje ide, vidjet ćete da su posebno popularne igraće konzole i andriod mobiteli (iPhone, kao ni drugi proizvodi od Applea, nemaju baš dobru prođu na Kubi). No i sve vezano uz internet i računalstvo im je izrazito drago. Isto tako, ako ćemo suditi prema ponudi, Kubanci su opsjednuti zdravljem. Mahom prodaju vitamine i dodatke prehrani, dok za masažama i osobnim trenerima nema previše interesa.

Cijene automobila su izrazito prenapuhane. Tako će vas rabljena Lada koštati 15.000 dolara, a pet godina stara Toyota Corollas ili Hyundai Elentras, od kojih je svaka prešla po 100.000 kilometara, stajat će vas ni manje ni više nego 70.000 dolara. 

Ostatak teksta pročitajte u Quartzu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.